A magyar katonák helyt álltak Koszovóban

POLITIK
2 hónapja

Óriási magyar siker a Milano Fashion Week-en

A magyar tervezők a budapesti divathét után Olaszországban is bizonyíthattak, ezúttal hét márka kapott lehetőséget arra, hogy bemutathassa 2023/24-es kollekcióját a Milano Fashion Week-en.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) és a Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) közös mentorprogramjának résztvevői több helyszínen mutatkoztak be. A négy legnagyobb divathét között számon tartott eseményen a nemzetközi szakma és a sajtó neves képviselői is megjelentek, így egyedülálló lehetőség nyílt a magyar márkák számára a nemzetközi piacokra való belépéshez. 

A magyar tervezők már a jövő  évi szezonra szánt téli kollekcióikat mutatták be. Forrás: MDDÜ

 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) és a Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) közös nemzetközi mentorprogramjának résztvevői – ABODI, CUKOVY, KATA SZEGEDI, UNREAL INDUSTRIES, PINETIME CLOTHING, THEFOUR és a ZSIGMOND – mutatták be a 2023/24-es őszi-téli kollekciók darabjait 2023. február 21-27. között a Milano Fashion Week-en.  

 

Az Armani és a Moschino nyomában a Budapest Select 

 

Milánó a divat fővárosa, itt mutatkoztak be a magyar divatmárkák. Fotó: MDDÜ

„Hatalmas lehetőség, hogy a magyar tervezők immár kilencedik alkalommal mutatkozhattak be a nemzetközi nagyközönség előtt a Milano Fashion Week-en. Büszkék vagyunk rá, hogy szezonról-szezonra egyre nagyobb az érdeklődés a magyar divat sokszínűsége és kreativitása iránt. A nemzetközi elismertséget bizonyítja, hogy ezúttal egy olyan impozáns, a Milano Fashion Week egyik legfrekventáltabb helyszínén kapott helyet a Budapest Select kollektív show, ahol a legnevesebb világmárkák, köztük az Armani vagy a Moschino is bemutattak már.” – hangsúlyozta Forintos-Szűcs Anita. Az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese folytatta: „Az eseménynek köszönhetően a magyar márkák ismét intenzív láthatóságra tehettek szert, amely egyszerre segíti őket az értékesítésösztönzésben, kapcsolatépítésben, valamint a hosszú távú célokat nézve hozzájárul a hazai divatipar nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolásába is.”

 

Évről évre egyre nagyobb figyelem vetül a magyarokra

A mentorprogram részeként az UNREAL INDUSTRIES, a PINETIME CLOTHING és a ZSIGMOND a Palazzo dei Giureconsulti falai között 2023. február 21-én, a Fashion Hub-ban prezentálta friss kollekcióját, amely az egész divathét során a feltörekvő márkák és tervezők támogatására fókuszált. Az ABODI, a CUKOVY, a KATA SZEGEDI és a THE FOUR márkák 2023. február 23-án a Budapest Select kollektív divatbemutató keretében a kifutón mutatták be legújabb kollekciójukat a Milano Fashion Week egyik kiemelt helyszínén. 

Néhány Abodi kreáció fergeteges tapsot váltott ki a közönségből. Fotó: MDDÜ

 

Az idei évben fontos mérföldkőhöz érkezett a nemzetközi mentorprogram, az előző szezonokhoz képest ugyanis most először láthatták a hazai tervezők divatbemutatóját az eddig biztonságot jelentő Fashion Hub helyszínén kívül. A független helyszín presztízsértéke megerősíti a nemzetközi piacra érett mentorált márkák szakmai fejlődését, valamint bizonyítja az őket összefogó Budapest Select ernyőmárka körüli évről évre növekvő figyelmet az olasz divathéten.

Fotó: GIULIO TANZINI

A magyar márkák iránti érdeklődés a milánói divathét több helyszínén is megmutatkozott. Számos buyer – többek között a Tessabit és a Sapzio 38 showroom - látogatott el a Fashion Hub-ba és a Budapest Select kollektív show-ra egyaránt, utóbbin közel 400 fő vett részt személyesen, de a CNMI élő online közvetítésén is figyelemmel követhették az érdeklődők. A bemutatón részt vettek a Vogue International, Vanity Fair és az Elle Italia divatújságírói és Sara Maino, a Vogue Talents alapító vezetője is. Carlo Capasa, a CNMI elnöke a backstage-ben is megtekintette a hazai tervezésű darabokat. 

 

A közönségsiker és a sok szakmai visszajelzés is inspiráló

A magyar szerepléseket tehát pozitívan fogadta a nemzetközi nagyközönség, számos elismerő visszajelzés érkezett hazánk tehetségei felé mind a szakértői résztvevők, mind a nemzetközi sajtó részéről.

Néhány különleges párosítás még a divatszakírókat is meglepte. Fotó: MDDÜ

„Szezonról szezonra látjuk, hogy a nemzetközi szereplések, milyen intenzíven fejlesztik a hazai divattervezők munkáját. Nem csak inspirációt és szakmai visszajelzést kapnak ilyenkor a márkák, hanem ezek az események komoly eladásösztönző szereppel is bírnak. Az olasz divathéthez hasonló nemzetközi megjelenések hozzájárulnak Magyarország régiós divatipari pozíciójának megerősítéséhez, valamint az országimázs építéséhez.” – hangsúlyozta a milánói bemutatkozások stratégiai szerepét Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

A Milano Fashion Week-en a magyar márkák ismét az MDDÜ Budapest Select ernyőmárkája alatt vonultak fel. Az egységes megjelenéssel az Ügynökség intenzívebb összhatást kíván kölcsönözni a magyar termékeknek, hogy azok még erősebb benyomást keltsenek az eseményre látogató szakemberekben. A Budapest Select ernyőmárka az elmúlt szezonokhoz hasonlóan most is bizonyított: a hazai kortárs divat erősségeinek kiemelésével tette vonzóvá és könnyen beazonosíthatóvá a tervezők munkáit.
 

A Magyar Divat & Design Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség azzal a céllal alakult meg 2018-ban, hogy előre meghatározott stratégiai pillérek mentén – szakmai koordináció, hazai termékek elérhetőségének és kereskedelmi lehetőségeinek javítása, oktatásfejlesztés, valamint gyártásfejlesztés – hatékony és strukturált támogatást nyújtson a divat és a design ágazat minden szereplője számára. A célkitűzések megvalósításának érdekében olyan hazai rendezvényeket valósítanak meg évről-évre, mint a régió központi divateseményének számító Budapest Central European Fashion Week vagy a nemzetközi díjakat nyert 360 Design Budapest kiállítás. Emellett olyan külföldi szakmai rendezvényeken biztosítanak megjelenési és bemutatkozási lehetőséget a magyar alkotók számára, mint a Milano Fashion Week. Kiemelt feladataik közé tartozik a szakmai szervezetekkel való stratégiai együttműködés, az export növelése, továbbá mentorprogramjaik megvalósításával a hazai márkák szakmai fejlődésének támogatása.

 

Milano Fashion Week

A divatértő közönség türelemesen várakozott, méghozzá hosszú sorban. Nem volt egyszerű bejutni a fashionshow-ra. Fotó: Giulio Tanzini

A Magyar Divat & Design Ügynökség koordinációs központként működik az információ- és tudásmegosztás, valamint az együttműködési lehetőségek feltérképezése és megvalósítása terén az iparág különböző szereplői között. Az iparági feladatai közül fontos a divatdiplomácia, amelynek célja a professzionális kapcsolatok és stratégiai partnerségek kialakítása más országok divatközpontjaival. Az Ügynökség 2018-ban megállapodást kötött a Camera Nazionale della Moda Italianával, ami lehetővé teszi, hogy az Olasz Divatkamara stratégiai partnerként támogassa a magyar divatot a fejlődésben és a nemzetközi piacra lépésben. A felek közös Nemzetközi Mentorprogramjának keretében szezononként számos márka bemutatkozhat a Milano Fashion Weeken az Ügynökség által létrehozott Budapest Select ernyőmárka alatt, lehetővé téve a tervezők számára, hogy egységes kommunikáció által, de saját márkajegyeiket megtartva nagyobb figyelmet kapjanak külföldi szerepléseik alkalmával. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gólt lőtt, majd meghalt a magyar focista

origo.hu

Elképesztő módon nyerte vissza hallását Nagy Feró

borsonline.hu

Túlment egy határon, amit Peter Srámekkel csináltak

vg.hu

Az EBESZ összeomlásától tart a finn külügyminiszter

ripost.hu

Összetörtek a kollégái: váratlanul elhunyt a népszerű műsorvezetőnő

vg.hu

Ukrán repterekre mértek csapásokat az oroszok

origo.hu

Egyre inkább eldurvul a vita Zámbó Krisztián és Peter Srámek között

travelo.hu

Videó: A tengerben köthetünk ki Európa legmagasabb vízi csúszdájából

ripost.hu

Elképzelhetetlen fájdalom: két testvérét meg tudták menteni a szüleik, de az angyalarcú 5 éves kislány meghalt

ripost.hu

Döbbenetes részletek Suhajda Szilárd kereséséről: a végsőkig küzdött

ripost.hu

Heti horoszkóp: a Nyilas és a Szűz kemény leckét kap, a Bak mindent boríthat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Ki fogja a meztelen szoknyát felvenni? Állítólag ez most a legnagyobb divat

YESSS

Itt a nyár legnagyobb divatja: ezt hordja most minden olasz nő

YESSS

Villannak a női combok, idén nyáron jön a skort szoknya!

YESSS

Őszülni kezdtél? Ilyen árnyalatra festesd a hajad

YESSS

Ez a blézer lesz most nyáron a legnagyobb divat

YESSS

Fehérneműdivat, ezek a bugyik lesznek idén a legcsinosabbak

YESSS

5 divatos frizura, amivel 50 felett is vonzónak érzed magad

YESSS

Ez a szín lesz idén nyáron a legnagyobb divat