Létrehozva: 2022.02.20.
Módosítva: 2022.02.23.

Gyógyító fűszerek, erősítsd az immunrendszered

Az ázsiai fűszerek különleges íz világát egyre több ember kedveli. Ezek a növények azonban nem csak zamatosabbá teszik az ételeket, de jó néhány betegség kezelésében is segítséget nyújthatnak. Az ázsiai ember szerint minden fűszernek lelke van. S csak az tudja igazán jól használni a főzéshez, aki gyógyhatásaikat is ismeri.

Szerző ripost

Fő a változatosság

Mivel az egészséges táplálkozásban elengedhetetlen a változatosság, érdemes az ázsiai fűszereket jobban a mindennapok részévé tenni. Segítségükkel ugyanabból az alapanyagokból, teljesen új ízek kerülhet az asztalunkra. Használatukkal csökkenthetjük a sót az fűszerezésben, s ezzel elkerülhetjük a magas vérnyomás kialakulását. De számos más kedvező élettani hatással is rendelkeznek. Ezért a természetgyógyászat, az alternatív gyógyászat is szívesen használja ezeket a növényeket. A fűszerek nagy része a Közel- és Távol-Keletről származik. Sok-sok évvel ezelőtt a selyemúton, kereskedők és utazók hozták el Európába.

A gyömbér

Ázsiában az egyik leggyakrabban használt fűszernövény a gyömbér. A növény friss gyökerét, kipréselt levét és a gyökérből készített szárított port használják gyógyításra. Leve kitűnő immunerősítő, fertőtlenítő, serkenti az étvágyat és az emésztést. Elősegíti a méreganyagok lebontását és kiürülését a szervezetből. A gyömbér képes az egészséges bélflóra megtartását elősegíteni. Hígítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, így segít megelőzi a trombózis kialakulását.

Fotó: Shutterstock

Jó tudni!

Utazás során jelentkező hányinger, rosszullét ellen segíthet, ha kis darab gyömbért szopogatunk.A gyömbér tea fertőtlenítő hatású ezért a torokgyulladás legjobb ellenszere. Reszeljünk le 2 cm friss gyömbért, öntsünk rá forró vizet, majd 5 perc elteltével szűrjük le. Iszogassuk apró kortyokban!

 

Menta: 

A menta tea gyulladáscsökkentő, enyhíti a gyomor és a bél görcseit, csillapítja az émelygést és a hányingert. Hatásos emésztési zavarok ellen, és serkenti az epekiválasztást is. Külsőleg használható izomfájdalmak enyhítésére, fejfájás ellen. Antibiotikus hatása miatt fertőtlenítőként is ismert.

 

Tea 

Egy teáskanál friss mentalevelet forrázzunk le 2 deci vízzel, majd hagyjuk állni. Elfogyasztása után serkentő hatása szinte azonnal érezhető. Frissebbek, aktívabbak leszünk. Teljesítőképességünk megnő.

 

Borogatás

A mentás, nyugtató borogatás eltünteti a szem alatti sötét karikákat. 5 darab friss mentalevelet forrázzunk le 1 deci vízzel, majd 10 perc áztatás után szűrjük le. Miután langyosra hűlt, mártsunk bele vattapamacsokat, és ezeket 15 percre helyezzük a szemhéjunkra.

 

Fürdő

Fürdővizünkhöz tegyünk 2 marék mentalevelet. A légutakon és a bőr pórusain keresztül felszívódó hatóanyagok frissítik, élénkítik szervezetünket, tisztítják a bőrt.

 

Bedörzsölés

Öt evőkanálnyi mentalevelet áztassunk egy csésze 70 százalékos alkoholban. 3 hét után szűrjük le. Reuma és izomhúzódás esetén a fájó részt naponta kenjük be többször a mentás alkohollal. Használhatjuk fejfájás csillapítására is. A tarkót és a halántékot masszírozzuk vele. Hajhullás megállítására, a fejbőrbe dörzsölve is jó hatású lehet.

 

Koriander

A koriander levele serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben. A növény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és bélben jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. 

Koriander tea

Törjünk össze mozsárban 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.

 

Csillagánizs: 

A csillagánizs nagyon erős fűszer. Egy szem csillagánizs, egy mokkáskanálnyi ánizzsal helyettesíthető. Görcsoldó, szélhajtó, étvágyjavító és emésztést segítő hatással rendelkezik. Szájvizek, fogkrémek készítésénél is felhasználják.

 

Mustármag:

A mustármag jó néhány panaszt képes enyhíteni. Használják magas vérnyomás, érelmeszesedés, epe- és májbetegség, reumák, valamint bőrkiütések kezelésére.

 

Szegfűszeg:

Antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A száj, gyomor fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is kitűnő házi szer.

Hogyan használjuk?

Törjünk össze mozsárban 2-3 db szegfűszeget, majd feketeteába keverve készítsünk belőle egy csésze teát. Ízlés szerint cukrot, mézet adhatunk hozzá

 

Fahéj:

Az őrölt fahéj remek fűszer, de élettani hatásai sem elhanyagolhatók. Fertőtlenítő és vérkeringést javító. Elsősorban emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. Nátha és meghűlés tüneteinek megszűntetésére is használhatjuk.

 

 

Kurkuma:

Elsősorban antioxidáns, de vírus-, baktérium- és gombaölő hatása sem elhanyagolható. Segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások és az Alzheimer-kór kezelésében is.

 

TIPP

Néhány ázsiai fűszer természetes szerelmi vágykeltőként is használható: Ilyen például a fahéj, a szerecsendió, az ánizs, a gyömbér.

 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 színész, akik tragikus körülmények között haltak meg

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja