Létrehozva: 2022.02.20.
Módosítva: 2022.02.23.

Gyógyító fűszerek, erősítsd az immunrendszered

Az ázsiai fűszerek különleges íz világát egyre több ember kedveli. Ezek a növények azonban nem csak zamatosabbá teszik az ételeket, de jó néhány betegség kezelésében is segítséget nyújthatnak. Az ázsiai ember szerint minden fűszernek lelke van. S csak az tudja igazán jól használni a főzéshez, aki gyógyhatásaikat is ismeri.

Szerző ripost

Fő a változatosság

Mivel az egészséges táplálkozásban elengedhetetlen a változatosság, érdemes az ázsiai fűszereket jobban a mindennapok részévé tenni. Segítségükkel ugyanabból az alapanyagokból, teljesen új ízek kerülhet az asztalunkra. Használatukkal csökkenthetjük a sót az fűszerezésben, s ezzel elkerülhetjük a magas vérnyomás kialakulását. De számos más kedvező élettani hatással is rendelkeznek. Ezért a természetgyógyászat, az alternatív gyógyászat is szívesen használja ezeket a növényeket. A fűszerek nagy része a Közel- és Távol-Keletről származik. Sok-sok évvel ezelőtt a selyemúton, kereskedők és utazók hozták el Európába.

A gyömbér

Ázsiában az egyik leggyakrabban használt fűszernövény a gyömbér. A növény friss gyökerét, kipréselt levét és a gyökérből készített szárított port használják gyógyításra. Leve kitűnő immunerősítő, fertőtlenítő, serkenti az étvágyat és az emésztést. Elősegíti a méreganyagok lebontását és kiürülését a szervezetből. A gyömbér képes az egészséges bélflóra megtartását elősegíteni. Hígítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, így segít megelőzi a trombózis kialakulását.

Fotó: Shutterstock

Jó tudni!

Utazás során jelentkező hányinger, rosszullét ellen segíthet, ha kis darab gyömbért szopogatunk.A gyömbér tea fertőtlenítő hatású ezért a torokgyulladás legjobb ellenszere. Reszeljünk le 2 cm friss gyömbért, öntsünk rá forró vizet, majd 5 perc elteltével szűrjük le. Iszogassuk apró kortyokban!

 

Menta: 

A menta tea gyulladáscsökkentő, enyhíti a gyomor és a bél görcseit, csillapítja az émelygést és a hányingert. Hatásos emésztési zavarok ellen, és serkenti az epekiválasztást is. Külsőleg használható izomfájdalmak enyhítésére, fejfájás ellen. Antibiotikus hatása miatt fertőtlenítőként is ismert.

 

Tea 

Egy teáskanál friss mentalevelet forrázzunk le 2 deci vízzel, majd hagyjuk állni. Elfogyasztása után serkentő hatása szinte azonnal érezhető. Frissebbek, aktívabbak leszünk. Teljesítőképességünk megnő.

 

Borogatás

A mentás, nyugtató borogatás eltünteti a szem alatti sötét karikákat. 5 darab friss mentalevelet forrázzunk le 1 deci vízzel, majd 10 perc áztatás után szűrjük le. Miután langyosra hűlt, mártsunk bele vattapamacsokat, és ezeket 15 percre helyezzük a szemhéjunkra.

 

Fürdő

Fürdővizünkhöz tegyünk 2 marék mentalevelet. A légutakon és a bőr pórusain keresztül felszívódó hatóanyagok frissítik, élénkítik szervezetünket, tisztítják a bőrt.

 

Bedörzsölés

Öt evőkanálnyi mentalevelet áztassunk egy csésze 70 százalékos alkoholban. 3 hét után szűrjük le. Reuma és izomhúzódás esetén a fájó részt naponta kenjük be többször a mentás alkohollal. Használhatjuk fejfájás csillapítására is. A tarkót és a halántékot masszírozzuk vele. Hajhullás megállítására, a fejbőrbe dörzsölve is jó hatású lehet.

 

Koriander

A koriander levele serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben. A növény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és bélben jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. 

Koriander tea

Törjünk össze mozsárban 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.

 

Csillagánizs: 

A csillagánizs nagyon erős fűszer. Egy szem csillagánizs, egy mokkáskanálnyi ánizzsal helyettesíthető. Görcsoldó, szélhajtó, étvágyjavító és emésztést segítő hatással rendelkezik. Szájvizek, fogkrémek készítésénél is felhasználják.

 

Mustármag:

A mustármag jó néhány panaszt képes enyhíteni. Használják magas vérnyomás, érelmeszesedés, epe- és májbetegség, reumák, valamint bőrkiütések kezelésére.

 

Szegfűszeg:

Antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A száj, gyomor fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is kitűnő házi szer.

Hogyan használjuk?

Törjünk össze mozsárban 2-3 db szegfűszeget, majd feketeteába keverve készítsünk belőle egy csésze teát. Ízlés szerint cukrot, mézet adhatunk hozzá

 

Fahéj:

Az őrölt fahéj remek fűszer, de élettani hatásai sem elhanyagolhatók. Fertőtlenítő és vérkeringést javító. Elsősorban emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. Nátha és meghűlés tüneteinek megszűntetésére is használhatjuk.

 

 

Kurkuma:

Elsősorban antioxidáns, de vírus-, baktérium- és gombaölő hatása sem elhanyagolható. Segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások és az Alzheimer-kór kezelésében is.

 

TIPP

Néhány ázsiai fűszer természetes szerelmi vágykeltőként is használható: Ilyen például a fahéj, a szerecsendió, az ánizs, a gyömbér.

 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

80 évvel ezelőtti kép került elő Terence Hillről

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja