tóth gabi
A tavasz a legjobb lehetőség arra, hogy a szervezetünket megtisztítsuk a hideg időben felhalmozott méreganyagoktól. A böjt szó hallatára azonban sokan teljesen összerezzenünk, mert már előre tudjuk, képtelenek leszünk betartani a szigorú szabályokat. Pedig csak néhány egyszerű dolgon kellene változtatnunk egészségünk érdekében és ilyenkor is kerülhetnek finom falatok az asztalra!
Böjtölés kíméletesen
A tavaszi böjtölés során nem kell nagy dolgokra gondolnunk, hiszen ez nem folyamatos éhezést jelent, csupán néhány dologról való átmeneti lemondást! Már azzal is kiváló tisztító hatást érhetünk el, ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint általában- és lemondunk a hús, a kenyér, a kávé és az alkoholfogyasztásról! Ha sikerül betartanunk olyan érzésünk lesz mintha egy nagy nyaralásról térnénk haza, vagy egy kiadós masszázs után nyújtózkodnánk egy nagyot. Szeretettel ajánljuk ezeket az egyszerű alapanyagokból összeállított recepteket mindazoknak, akik nyitottak egy kis változásra, szeretnének ráhangolódni a tavaszra és kíváncsian vágynak egy kíméletes, de mégis jóízű méregtelenítésre.
Tipp!
Fehér cukor helyett használjunk: agave, rizs, búza szirupot édesítésre.
Közepes lángon főzzük az alamlevet a fűszerekkel egy lábasban, amíg az ízek összeérnek. Még melegen lassan kortyolgassunk el egy csészényit.
Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben és dinszteljük benne a hagymát, míg meg nem barnul. Adjuk hozzá a zöldségeket és a tofut és kevergessük, mígnem puhulni kezdenek. Öntsük hozzá a levesalapot, a bort, a fűszereket és forraljuk fel. Főzzük tovább kis lángon, majd fedjük le, míg a zöldségek teljesen puhára főnek. Adjuk hozzá a keményítős szójatejet és kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Főtt gabonafélékkel tálaljuk.
A gabonákat mossuk meg és áztassuk legalább egy órán át, de ha lehet, másnapig.
Ezután tegyük őket egy lábasba egy csipet sóval. Öntsünk hozzá vizet, forraljuk fel, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük egészen addig, amíg a gőz teljesen elpárolog és a rizsszemek puhának tűnnek. Vegyük le a tűzről és lefedve hagyjuk állni még 5-8 percig. Tálalás előtt alaposan keverjük át egy nedves fakanállal.
sütőpapírdarab, a használt lábas körfogatánál picit kisebbre vágva, egy nagyjából 3 cm-es lyukkal a közepén
Helyezzük a körtéket egy olyan lábasba, amiben szorosan sorakozhatnak egymás mellett, öntsünk rájuk annyi almalevet, hogy ellepje őket és dobjuk bele a fűszereket. Fedjük be a körtéket a sütőpapírral, forraljuk fel az almalevet, majd kisebb lángon főzzük, amíg a körték megpuhulnak. Óvatosan emeljük ki a körtéket és vegyük ki a fűszereket, a megmaradt almalevet pedig forraljuk tovább kis lángon egészen addig, míg besűrűsödik. Locsoljuk meg az almasziruppal a megfelezett, kimagozott körtéket.
Mossuk meg jó alaposan a sárgarépát. Egy krumpli hámozó segítségével vágjunk hosszú szalagokat a sárgarépából. Mivel a répa héja rengeteg vitamint tartalmaz, érdemes ezt is megtartani (ezért van szükség a jó alapos tisztításra). A szezámolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a sárgarépaszalagokat, és közepes lángon pirítsuk picit, majd adjunk hozzá 2 evőkanál vizet, kevés sót, és a szezámmagokat. Kis lángon pároljuk addig, míg a répa meg nem puhul. Tálaláskor díszítsük még egy kis szezámmaggal és pár csepp szezámolajjal, ízlés szerint.