RETRO RÁDIÓ

Ezért ne dobd el soha a sütőtök magját!

Homemade,Roasted,Spiced,Pumpkin,Seeds,With,Sea,Salt
Létrehozva2021. 10. 06. 13:00

A tökmag az egyik legegészségesebb őszi rágcsálnivaló. Olyan különleges összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a rákos sejtek terjedését.

 

Fotó: Shutterstock

1. Fontos tápanyagforrás

Rostok, fehérje, zsír és K-vitamin is található benne. Rendkívül magas az antioxidáns és telítetlen zsírsav tartalma is.

2. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

Gyomor,- emlő-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák megbetegedések kockázatának csökkentésére is képes ez az apró mag. A belőle sajtolt olaj rendkívül fontos gyógyszer, a prosztatarák gyógyítására is használják.

3. Erősíti a szívet

Antioxidáns, magnézium, cink és zsírsav tartalmának köszönhetően, megőrzi a szív egészségét.

4. Csökkenti a vércukorszintet

A sütőtök, a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkenti a vércukorszintet. Ezt főleg magas magnéziumtartalmának köszönheti ez a zöldség.

5. Rostokban gazdag

A sütőtök magjai nagyszerű rost forrást jelentenek. Ez elősegítheti a jó emésztést, és csökkenti a szívbetegségek valamint a 2. típusú cukorbetegség és elhízás kockázatát.

6. Segíti az alvást

Ha gondunk van az alvással, érdemes néhány tökmagot alvás előtt elfogyasztani. Természetes forrása a triptofán nevű aminosavaknak, amely segíti a pihenést. Magnézium tartalma sem elhanyagolható az alvás szempontjából.

Hamis húsleves sütőtök magjából

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 nagy sütőtök kikapart magjai
  • 4 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db kisebb zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 kis paradicsom
  • 2 közepes burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • sáfrányos szeklice ízlés szerint
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Kaparjuk ki a sütőtök magjait, és a köztük lévő zöldséghússal együtt tegyük egy leveses fazékba. Ezután tisztítsuk meg a zöldségeket, és azokat is dobjuk hozzá egészben. Adjunk hozzá két liter vizet, és amikor felforr, alacsony lángon, gyöngyözve főzzük tovább. Sózzuk, majd rakjuk bele a borsszemeket és egy csipet sáfrányos szeklicét. Fedő alatt, 1 óra alatt készre fő. Végül szedjük ki a zöldségeket, szűrjük le a levét és cérnametélttel tálaljuk.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.