kulcsár edina
A tökmag az egyik legegészségesebb őszi rágcsálnivaló. Olyan különleges összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a rákos sejtek terjedését.
Rostok, fehérje, zsír és K-vitamin is található benne. Rendkívül magas az antioxidáns és telítetlen zsírsav tartalma is.
Gyomor,- emlő-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák megbetegedések kockázatának csökkentésére is képes ez az apró mag. A belőle sajtolt olaj rendkívül fontos gyógyszer, a prosztatarák gyógyítására is használják.
Antioxidáns, magnézium, cink és zsírsav tartalmának köszönhetően, megőrzi a szív egészségét.
A sütőtök, a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkenti a vércukorszintet. Ezt főleg magas magnéziumtartalmának köszönheti ez a zöldség.
A sütőtök magjai nagyszerű rost forrást jelentenek. Ez elősegítheti a jó emésztést, és csökkenti a szívbetegségek valamint a 2. típusú cukorbetegség és elhízás kockázatát.
Ha gondunk van az alvással, érdemes néhány tökmagot alvás előtt elfogyasztani. Természetes forrása a triptofán nevű aminosavaknak, amely segíti a pihenést. Magnézium tartalma sem elhanyagolható az alvás szempontjából.
Hozzávalók:
Kaparjuk ki a sütőtök magjait, és a köztük lévő zöldséghússal együtt tegyük egy leveses fazékba. Ezután tisztítsuk meg a zöldségeket, és azokat is dobjuk hozzá egészben. Adjunk hozzá két liter vizet, és amikor felforr, alacsony lángon, gyöngyözve főzzük tovább. Sózzuk, majd rakjuk bele a borsszemeket és egy csipet sáfrányos szeklicét. Fedő alatt, 1 óra alatt készre fő. Végül szedjük ki a zöldségeket, szűrjük le a levét és cérnametélttel tálaljuk.