Kiderült: Magyar Péter ezzel a botrányos kijelentéssel akasztotta ki leginkább az embereket

INSIDER
Létrehozva: 2021.10.06.

Ezért ne dobd el soha a sütőtök magját!

A tökmag az egyik legegészségesebb őszi rágcsálnivaló. Olyan különleges összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a rákos sejtek terjedését.

 

Fotó: Shutterstock

1. Fontos tápanyagforrás

Rostok, fehérje, zsír és K-vitamin is található benne. Rendkívül magas az antioxidáns és telítetlen zsírsav tartalma is.

2. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

Gyomor,- emlő-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák megbetegedések kockázatának csökkentésére is képes ez az apró mag. A belőle sajtolt olaj rendkívül fontos gyógyszer, a prosztatarák gyógyítására is használják.

3. Erősíti a szívet

Antioxidáns, magnézium, cink és zsírsav tartalmának köszönhetően, megőrzi a szív egészségét.

4. Csökkenti a vércukorszintet

A sütőtök, a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkenti a vércukorszintet. Ezt főleg magas magnéziumtartalmának köszönheti ez a zöldség.

5. Rostokban gazdag

A sütőtök magjai nagyszerű rost forrást jelentenek. Ez elősegítheti a jó emésztést, és csökkenti a szívbetegségek valamint a 2. típusú cukorbetegség és elhízás kockázatát.

6. Segíti az alvást

Ha gondunk van az alvással, érdemes néhány tökmagot alvás előtt elfogyasztani. Természetes forrása a triptofán nevű aminosavaknak, amely segíti a pihenést. Magnézium tartalma sem elhanyagolható az alvás szempontjából.

Hamis húsleves sütőtök magjából

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 nagy sütőtök kikapart magjai
  • 4 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db kisebb zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 kis paradicsom
  • 2 közepes burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • sáfrányos szeklice ízlés szerint
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Kaparjuk ki a sütőtök magjait, és a köztük lévő zöldséghússal együtt tegyük egy leveses fazékba. Ezután tisztítsuk meg a zöldségeket, és azokat is dobjuk hozzá egészben. Adjunk hozzá két liter vizet, és amikor felforr, alacsony lángon, gyöngyözve főzzük tovább. Sózzuk, majd rakjuk bele a borsszemeket és egy csipet sáfrányos szeklicét. Fedő alatt, 1 óra alatt készre fő. Végül szedjük ki a zöldségeket, szűrjük le a levét és cérnametélttel tálaljuk.

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek