tóth gabi
Egyre többen állítják, hogy az alufólia nem olyan univerzális konyhai eszköz, mint eddig hittük. Bár abban egyelőre nincs egyetértés, hogy tényleg ártalmas-e fóliában sütni, azt már tudjuk, mit nem ajánlatos bele csomagolni.
A kutatók egyelőre nem értenek egyet abban, hogy az alufólia konyhai használata valóban veszélyt jelent-e a szervezetre. Az tény, hogy a szervezetbe jutott alumíniumot több betegség, többek közt az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásával is összefüggésbe hozták. Ugyanakkor tudjuk, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint testsúlykilogrammonként 40 mg alumíniumot még ki tud választani a szervezet, így ennyi még nem jelent veszélyt az egészségünkre. Egy 70 kilogrammos ember esetében ez körülbelül napi 2800 mg alumíniumot jelent. A kérdés csak az, hogy ki tudjuk-e kerülni, hogy ennél lényegesen több kerüljön a testünkbe a környezetünkből.
Alumínium több forrásból is bejuthat a szervezetünkbe. Kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztításánál is alkalmazzák, így nemigen tudjuk kikerülni. Ráadásul a hagyományos dezodorok többsége is alumíniumsók segítségével fejti ki izzadásgátló hatását – ezeket persze már le lehet cserélni alumínium-mentes szépítőszerekre.
És ott van az alufólia, amelyet évtizedekig az egyik leghasznosabb konyhai segítőnkként tartottunk számon, és amelyet sokan a zsírszegény sütés adu ászának tekintenek. Vajon biztonságos még használni, vagy inkább dobjuk ki?
A sütés során, magas hőfokon az alufólia alumínium-tartalma kimutathatóan beszivárog az ételeinkbe. Különösen savas és sós, valamint alkoholtartalmú ételek esetében észlelhető ez a folyamat. Vagyis, ha lehet, ne süssünk alufóliában, vagy alufóliával kibélelt edényben alkohollal együtt sütött húst, paradicsomszószos ételeket, például lasagnát vagy paradicsomos húsokat. A sóágyon sült húsnak sem az alufóliával kibélelt tepsiben van a helye. A citromos páccal készült húsételeket se tegyük alufóliával kibélelt jénaiba vagy alumíniumból készült edénybe. A savas ételeket, például a fél citromot vagy a paradicsommal készült szendvicseket se csomagoljuk alufóliába.
A kekszeknek, mézeskalácsoknak más módon árt az alufólia. Ha fóliával kibélelt sütőlapon sütjük őket, alulról erősebben, koncentráltabban éri őket a hő, így megtörténhet, hogy az aluk megég, miközben a tetejük nyers marad – különösen akkor, ha kicsit vastagabb a tésztájuk. Ha a tepsit inkább sütőpapírral terítjük le, egyenletesebben sülnek.
De akkor mire használható mégis az alufólia? Nem kell kidobnunk a tekercset, hiszen több feladatra nagyszerűen alkalmas a konyhában. Egyes zsíros ételeket, például a már kisült, maradék húsokat, pizzaszeletet jobb, ha inkább alufóliába csomagolunk. A frissentartó fóliába ugyanis épp ezek nem valók, mivel a zsír segítheti bizonyos ártalmas vegyületek kioldódását a műanyag fóliából. Az ételek melegen tartásához is lefedhetjük vele az edényt, sőt, a jénait is betolhatjuk alufóliával leterítve a sütőbe – ilyenkor ugyanis a fólia nem ér hozzá az ételünkhöz.