Ezt a török lepényt te se hagyd ki, mutatjuk a fantasztikus finomság receptjét! Az egész család imádni fogja.
Fetás-spenótos török lepény (Gözleme)
Hozzávalók:
Tésztához
3 bögre finomliszt
7 g instant élesztő
3 dl víz
1 csipet só
1/2 tk. cukor
2 ek. olívaolaj
Töltelékhez
20 dkg feta sajt
10 dkg spenót (vágd apróra)
só, bors
Sütéshez
1 ek olívaolaj
Így készítsd el:
Futtasd fel az élesztőt cukorral és egy kevés langyos vízzel.
Amint szép habos lesz, keverd össze liszttel, 2 ek. olajjal, sóval és langyos víz hozzáadásával rugalmas, fényes tésztát dagassz! Használj dagasztógépet, ha van.
1 órára takard le a tésztát, amíg dupjájára kel.
A megkelt tésztát oszd el négy részre és csinálj belőle gombócokat.
Egy serpenyőt helyezz közepes tűzre, és kend meg olajjal.
A tésztákat egyesével nyújtsd ki 1 mm vastag ovális formára.
A tészta egyik felét szórd meg az apróra vágott spenót egy negyedével, és negyed rész fetával, picit sózd, borsozd. A tésza másik felét hajtsd rá a töltelékre. Vízes kézzel kend meg a tészta szélét belülről és szorosan nyomkodd össze, úgy, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle sütés közben.
A félkör alakú tészta egyik oldalát a forró serpenyőben süsd meg 3-5 percig, majd fordítsd meg és úgy is süsd aranybarnára. A másik felét süsd ropogósra.
Forrón, cikkekre vágva tálalhatod. Citromlevet cseppenthetsz a tetejére.
Jó étvágyat!
Te tudtad?
A gözleme egy sós, sült tésztából, különféle töltelékekkel készült népszerű török étel, melyet az éttermekben vagy az útszéli gözlemeciknél (gözlemeárus) frissen, helyben készítenek el a vevő szeme láttára.
A vízből, lisztből, sóból (egyes receptek szerint vajjal és élesztővel is) gyúrt tésztát kinyújtják, majd szétterítik rajta a tölteléket. Ezután a tésztát összehajtják és forró, olajozott vaslapon vagy nagyméretű, lapos vasserpenyőben kisütik.
A gözleme főbb fajtái:
ıspanaklı (spenótos)
peynirli (fetasajtos)
kaşar peynirli (tehéntejből készült sajttal töltött)