1 éve

Kefir és kávé együtt: hihetetlen, mit művel testeddel ez a bizarr kombináció

Kefir és kávé együtt: pár éve még egészen biztosan mindenki lebeszélt volna erről a kombinációról. Pedig egyáltalán nem olyan vad dolog, mint amilyennek hangzik, sőt, nagyon is jót tesz a testednek!

Szerző Horváth Gabi

Gondoltál már arra, hogy tej helyett kefirt tegyél a kávédba vagy kávéval ízesítsd a reggeli kefiredet? Nem tagadjuk, elsőre meglehetősen szokatlanul hangzik a kefir és kávé kombinációja, pár éve még egészen biztosan mindenki szörnyülködött volna miatta. A kutatók azonban mostanában rájöttek, hogy ez a keverék nem csak finom, hanem a bélflórának is jót tesz.

Furán hangzik, de a kefir és a kávé együtt is nagyon finom!
Fotó: Pixabay.com

Kefir és kávé = probiotikum és rost

Kevesen gondolnák, de a kávénak is van bizonyos rosttartalma. Ezek a szabad szemmel láthatatlan rostszálacskák az emésztés során zselészerű anyagot képeznek a belekben. Ezt a zselét pedig nagyon kedvelik a belekben lakó hasznos baktériumok, amelyek egyensúlyát többek között a kefirhez hasonló fermentált élelmiszerekkel lehet rendbe tenni.

A bélflóra egyensúlya a szervezet számos folyamatáért felelős. Nem csak az emésztésünket befolyásolja, hanem az immunrendszer működését is segíti, ha minden rendben van ezen a tájékon. A legújabb kutatások pedig kapcsolatot tártak fel a bélflóra és a lelki egyensúly között, vagyis akár még a hangulatunkra is hatással lehet a beleinkben lakó hasznos baktériumok megfelelő mennyisége és aránya – ahogy az is, ha ez a kényes egyensúly felborul, például a stressz vagy egy antibiotikum-kúra miatt.

A legjobb jegeskávét vagy kávéturmixot készíteni belőle
Fotó: Pixabay.com

Eddig miért nem így ittuk?

Tény viszont, hogy a kefir és a kávé együtt az arra érzékenyeknél hasmenést válthat ki – különösen azok reagálhatnak érzékenyen, akik kávézás után egyébként is azonnal rohannak a vécére. Épp ezért egyénileg kell kikísérletezned, hogyan hat rád a kefires kávé, és milyen ízesítőkkel érzed a legfinomabbnak.

Azt is jó, ha tudod, hogy a forróság elpusztítja a kefir hasznos, probiotikus baktériumait. Épp ezért érdemesebb a jeges kávét feldobni a kefir segítségével, vagy langyos kávéval elkészíteni a kefires turmixot. Ha külön-külön fogyasztod őket, akkor is jobb a reggeli kefir után megvárni, hogy a kávéd szoba- vagy legalábbis testhőmérsékletűre hűljön, és úgy fogyasztani.

Van, ahol készen is kapható a kefir és a kávé kombinációja

Nagy-Britanniában egy cég nemrég piacra dobott egy ivójoghurtot, ami lényegében a kefir és a kávé keveréke. A hideg ital a gyártó szerint számos jótékony hatással is bír, többek között elősegíti a bélflóra egyensúlyát, ugyanakkor pedig gondoskodik a napinditó energiáról is. A cég nagyon bízik benne, hogy az új ital elnyeri majd az egészségtudatos vásárlók tetszését.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!