1 éve

Nem csak lekvárnak jó az eper, így is elteheted

Tombol az eperszezon és ezt a gyümölcsöt mindenki imádja. Készíts belőle finomságokat, adunk néhány jó ötletet!

Szerző Sors Edina

Az eper tényleg csak néhány hétig érik, így ha nagy rajongója vagy, érdemes eltenni belőle télire. Szerencsére nem csak lekvárnak teheted el, mutatunk néhány más módot is, hogyan érdemes tartósítani ezt a finomságot.

Eper aszalása

Fotó: Shutterstock

Hozzávaló:

  • eper
  • Így készítsd el:

  • Válogass ki érett epreket. Mosd meg jól egy szűrőben, és hagyd lecsöpögni.
  • Egy éles késsel szeleteld fel vékony körökre, nagyjából 5mm-es vastagságban. Helyezd el őket szellősen egy aszalógép tálcájára.
  • Az alsó tálcára helyezz el egy előzőleg nagyon vékonyan beolajozott sima tálcabetétet, hogy az eper leve ne csurogjon véletlenül se a készülékbe.
  • Az epret a készülékben 50 fokon, szárítsd, gyümölcsaszalás fokozaton.
  • Ha elég száraz az aszalvány, szedegesd le nagyon óvatosan a tálcáról, tedd zárható üvegbe, vagy zárható fóliazacskóba, melyet utána a hűtőbe teszel.
  • A jól kiszáradt eperkarikák a mélyhűtőben nem ragadnak össze. Szinte azonnal felhasználhatod.
  • Eperszörp

    Fotó: Shutterstock

    Hozzávalók:

  • 4 kg eper
  • 3 kg cukor
  • 2 db szörptartósító
  • 1 cs citromsav
  • 3 dl víz
  • Így készítsd el:

    1. Mosd meg az epret.
    2. Rakd bele egy edénybe, adj hozzá cukrot, majd a kezeddel nyomkodd szét, és forrald fel a gyümölcsöt.
    3. Egy szűrőbe kanalazd bele a felforrt epret, mozgasd meg, hogy a leve lecsöpögjön egy másik edénybe.
    4. Add hozzá a tartósítót és 3 dl vizet. Forrald tovább, amíg csomómentes nem lesz.
    5. Tölcsér segítségével töltsd bele üvegekbe. 10 percig hagyd nyitva, csak utána zárd le. Ha habos lesz a teteje, akkor majd első használatnál finoman rázd meg!

    Epres jégkocka

    Fotó: Shutterstock

    Hozzávalók:

  • 8 dkg eper (10 db)
  • 2 dl víz
  • A jégkockatartó aljára tegyél egy kis epret, reszelve, szétnyomva vagy félbevágva. De tetszés szerint egybe is belehelyezheted. Töltsd meg vízzel, és tedd a mélyhűtőbe. Koktélokhoz, limonádékhoz remek.

     

    Szerző Sors Edina

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!