Ha elfogyott a boltban az élesztő, de szeretnél otthon kenyeret sütni, akkor készíts magadnak kovászt otthon. Mutatjuk, mit kell tenni.
A kovászos kenyerek nagyon jó hatással vannak az emberi szervezetre, cukor és élesztő nélkül lesz kenyerünk, péksüteményünk. Elkerülhetjük a felpuffadást, nem lesz a kenyerünkben adalékanyag, és minden nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Igaz a kovásszal készült péksütemények lassabban készülnek el, de a hosszabb folyamatnak köszönhetően egészségesebb finomságot süthetünk ennek az egyszerű alapanyagnak a segítségével. A kovászt összedobhatjuk sima lisztből is, de teljes kiőrlésű rozsliszt a legalkalmasabb hozzá.
Fotó: pixabay
Hozzávalók:
liszt
víz
Így készítsük el:
Így készítsük el:
Egy nagyobb befőttes üvegbe tegyünk 30 g lisztet és 30 g vizet, keverjük össze annyira, hogy ne maradjanak benne csomók. Zárjuk le az üveget és hagyjuk pihenni 24 órán keresztül. Ne csavarjuk a tetőt rá nagyon szorosan, hogy a kovász levegőzhessen. Az erjedési folyamatoz a 24-27 fok a legideálisabb.
Másnap reggel tegyünk ismét 30 g lisztet és 30 g vizet a befőttesüvegbe, keverjük össze, majd hagyjuk állni 12 órán át.
A 12 óra leteltével az üvegben lévő kovász nagy részét vegyük ki és csak 30 g-ot hagyjunk benne, a többit dobjuk ki és tegyünk hozzá 60 g lisztet és 60 g vizet.
Innentől kezdve minden reggel és este 12 órás eltéréssel hajtsuk végre az etetéseket. Mindig 30 g-ot hagyjunk az előző keverésből az üvegben és 60 g liszttel és ugyanannyi vízzel etessük.
Folytassuk ezt 6-7 napon keresztül. Már a 3. naptól kezdve kis buborékokat láthatunk a kovászban.
A 7. nap után lesz tökéletes a vad- vagy anyakovászunk, melyet a kenyér sütéshez már remekül fel tudunk használni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.