RETRO RÁDIÓ

Ne csak szörpöt készíts! Isteni finomságok bodzából

Ne csak szörpöt készíts! Isteni finomságok bodzából
Létrehozva2020. 05. 31. 18:15

Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használd ki a lehetőséget, és a friss virágból készítsd el ezeket az egyszerű finomságokat.

Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használjuk ki a lehetőséget, és a friss virágból készítsünk egyszerű, mégis ízletes finomságokat.

A fekete bodza még a szmogos városi levegőt is jól tűri, de előnyösebb egy erdei kirándulás során gyűjteni, hogy a tiszta és illatos virágból készíthessünk mennyei, gyógyító finomságokat magunknak.

Fotó: 123rf

Kevesen tudják, de ebből az egyszerű, tavaszi virágból nem csak ízletes szörpöt lehet készíteni. A bodza ugyanis számtalan gyógyhatással rendelkezik: csökkenti a reumatikus fájdalmakat, a fülgyulladást, csillapítja a lázat és a köhögést, enyhíti a meghűléses betegségek tüneteit is. Szárítva és frissen is frissen is érdemes kipróbálni.

Megfázás ellen is kiváló

Keverjünk össze egy-egy adag friss bodza-, és hársfavirágot egy kevés borsmenta levéllel. Két evőkanál teakeveréket forrázzunk le 3 dl vízzel és hagyjuk állni, letakarva 10 percig. A bodza édes zamatának köszönhetően a gyógyteánk nem is kíván további édesítést, azonban gyógyító hatását fokozhatjuk egy kevés méz hozzáadásával.

Mire használhatjuk még?

- A bodzavirágból készült teát gyakran alkalmazzák herpesz ellen is. Belsőleg fogyasztva segít a szervezetnek a herpesz legyőzésében, és külsőleg alkalmazva is hatásos lehet.

- A tavaszi fáradtság leküzdésében is segítségünkre lehet a bodza, hiszen a bene rejlő C-vitamin erősíti az immunrendszerünket, de B-vitamint, magnéziumot és vasat is tartalmaz.

5 szuper recept

  • Bolondítsuk meg a szörpöt
  • A bodza virágait cukorral és citrommal vízbe áztatva hűsítő italt készíthetünk, melyet izgalmasabbá tehetünk egy kevés citromfű-, vagy mentalevéllel.

  • Bodzás kuglóf
  • A kuglóf tésztájába keverjünk 4 evőkanál lecsipkedett bodzavirágot, így süssük ki. Ha már kihűlt a kuglóf, a tetejét forró fondant-al (1 citrom kifacsart leve 3 ek. porcukorral felforralva) csorgassuk végig, a máz hamar köt. Díszítésként hintsük meg bodzavirággal.

  • Bundás bodza
  • A bodzavirágot mártsuk sűrű palacsintatésztába, és süsd ki kevés vajon. Porcukorral és eperlekvárral isteni! Hagyjunk egy kis szárat a bodzán, így könnyebb belemártani a tésztába a bodzafejeket.

  • Bodzazselé
  • A zselé készítéséhez szükségünk lesz egy adag bodzalére, amit forraljunk össze étkezési zselatinnal, cukorral és citromsavval. Amikor a zselé felforrt, főzhetünk bele citromkarikákat, eper szeleteket, levendula virágját. A levendulával bánjunk csínján, nagyon erős aromájú növény. A kihűlt zselét kanalazhatjuk friss gyümölcs mellé, vagy felhasználhatjuk torta díszítésére is.

  • Vaníliás bodzakrém
  • Készítsünk főzés nélküli vaníliapudingot úgy, hogy az előírt mennyiségű cukrot tömény bodzaszörppel helyettesítsük. A krémhez annyival kevesebb tejet adjunk, amennyi a szörpöt öntöttünk bele. Fokozhatjuk az íz hatást, ha gyümölccsel párosítjuk a bodzás pohárkrémet. Igazán stílusos megoldás az idény gyümölcseiből szemezgetni. Epervelő, eperlekvár, rebarbara tökéletes választás!

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.