kulcsár edina
Májusban nyílik a pitypang. Kevesen tudják, hogy a mindent ellepő sárga virág nem haszontalan gyomnövény, hanem valójában kincs! Fantasztikus, mit lehet készíteni belőle!
A természet kincstára határtalan lehetőségeket rejt számunkra, hogy egészségesen tudjunk élni. Csak körbe kell nézni erdőn, mezőn! A pitypang az egyik legrégebb óta használt gyógyító növényünk. A növény levelét, föld feletti részét és gyökerét is használja a népi gyógyászat. Virágjából isteni finom szirupot, szörpöt lehet főzni – ennek sűrű változatát hívják sokan méznek és nem érdemtelenül! A pitypangméz valóságos gyógyír!
PITYPANGMÉZ
Hozzávalók:
Így készül:
1. A virágfejeket nem kell megmosni, de jól rázzuk ki, majd tegyük fel a vízben főni. Alacsony lángon hagyjuk jó 40 percig forrni.
2. Szűrjük át a főzetet, a virágfejeket alaposan nyomkodjuk ki.
3. Adjunk az átszűrt léhez fél kg cukrot és gyenge lángon forraljuk még 40 percig. Ha lejárt az idő, töltsük a főzetet sterilizált üvegekbe és mehet a száraz dunsztba! Nem kell megijedni az állagától, mert ilyenkor még folyós, de ahogy hűl, felveszi a méz formát!
Nagyon szép a színe, egészséges és finom! Vajas kenyérre csurgatva, teába, kávéba, sütemények ízesítésére is használható.
Mire jó a pitypang? A pitypang erősíti a szervezetet, emellett vértisztító hatású is. Keserű anyagai serkentik az emésztést, így kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozza a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.
Mi van benne? A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.
Kevesen tudják, hogy a pitypang rokona a cikóriának és a rukkolának, így felhasználhatjuk úgy is, mint ezeket a növényeket. Zsenge leveleiből főzeléket, salátát készíthetünk. Érdemes tavasszal szedni, amikor levelei még lédúsak és zsengék – lehetőleg minél távolabb a várostól.
Megbolondíthatjuk vele a görög vagy akár a Cézár-salátát is.
Számos neve ismert: pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág.