RETRO RÁDIÓ

Újra divat a disznóvágás! Özönlenek vidékre a turisták

Újra divat a disznóvágás! Özönlenek vidékre a turisták
Fehér Virág
Szerző
Fehér Virág
Létrehozva2018. 01. 22. 14:23

Vízkereszttõl hamvazószerdáig gyászos idõk várnak a disznóólak lakóira. Visítás jön a szomszédból, mormog a pörzsölõ, száll a füst, a gõz, a sok fûszeres illat, kolbásszá, hurkává, sonkává, szalonnává, disznósajttá lényegül a szegény röfi.

Sütik a hagymás vért, mossák a beleket, fő a jó orjaleves, készül a toros káposzta. De még hájas kiflit is sütnek az édesszájú vendégeknek. A disznóvágás (link: http://www.utisugo.hu) ma már nemcsak arra való, hogy egy család minőségi húskészletét fedezze hónapokon át, hanem turistalátványosság, sőt gasztronómiai attrakció!

Igazi falusi disznóvágáson háznál is részt vehet a kíváncsi utazó, de ma már a skanzenekben, falumúzeumokban is helyet kap a régi szokás. A téli szezonban szállodák optikai disznóvágást is kínálnak, vagyis vetítéssel, helyszíni húsfeldolgozással teljes disznótoros estet.

De nem mindenütt időzítik a falusi világban szilveszter utánra a disznóvágást. Van, ahol már karácsonykor, vagy a böjtöt megszakítva december elején bontják a húst, hogy gazdag legyen a karácsonyi asztal.

1. Hogyan lényegül hurkává, kolbásszá a malac?

A disznóvágás hideg hajnalon kezdődik az áldomással. A pálinka ilyenkor védőital a fagyos idő ellen, és egyben meg is bátorítja a malac életére törő bölléreket. Az újmódi szabványoknak megfelelően elektromos sokkolóval kábítják el az áldozatot, hogy ne kapálózzon, és a böllér ne vétse el a szúrást, amellyel a nyaki ütőeret átvágja. A vért tálba csorgatják, elkészítik hagymás vérnek, vagy elteszik a véres hurkához. A disznót megszabadítják a sörtéitől, és utána egy rúdra fellógatva kettévágják, a belső részeit kiveszik. A beleket átmossák, hogy hurka, kolbász masszáját legyen majd mibe betölteni. A máj a hurkába megy, a tüdőből szalontüdő vagy savanyú leves készülhet. A vesét megfőzik és tojásosan adják az asztalra, vagy hagymás-paprikás vesevelő készül belőle. Levágják a testről a sonkát, a csülköt, a szalonnát, azok mehetnek a füstölőbe. A hús jó részéből viszont kolbász készül, de a szűzpecsenyét leválasztják, hogy egyben kisüthessék. A fejből finom disznósajt lesz. A körmök a színhússal és bőrös részekkel együtt mennek a toroskáposztába. A disznó húsos gerincének felső részéből orjalevest főznek, de a tepertőt is ilyenkor sütik ki. Nem csak a kemény munkához kell itt ember, hanem ahhoz is, hogy végigegye a lakomát. Bizonyos fogásokat, mint a hagymásvér, vagy a vesevelő, frissen, munka közben fogyasztanak, de a közös ünnepi asztalra még temérdek étel jut.

2. Horror a skanzenben

Erősen megoszlanak a nézetek arról, hogy a gyermekeknek hol a helyük disznótor idején. A malac farkát kell-e fogniuk, nehogy elszaladjon, vagy jobb, ha nincsenek ott az állat leszúrásakor, sőt a bontásnál sem. Móricz Zsigmond Árvácska című regényében Cinkóczy Zsuzsi még a tálat is tartotta a disznó kicsorgó vére alá. Persze nem jószántából teszi, hiszen csak cseléd ő a háznál. De a néprajzosok, akik néhány éve disznóvágást rendeztek a szentendrei skanzenben, láttak ennél különbet is. A kisiskolásokból álló kirándulócsoport tagjai kórusban biztatták a hentest, hogy mutassa meg a szívet, így egy orvos édesanya a malac kiterített zsigerein szemléltetve elsorolta az állat belső szervei, melyik a mája, veséje, tüdeje, gyomra.

3. Volt az ember és az állat között egy íratlan szerződés

Egy mai disznóvágás alapján el sem tudjuk képzelni, milyen lehetett a tor néhány száz évvel ezelőtt, hisz más volt az állat és az ember viszonya. Az állatok barátoknak számítottak, és ahogy a régiek mondták: volt az ember és az állat között egy íratlan szerződés. Szeretik, jól tartják a csirkét, kacsát, tehenet, birkát, disznót, de amikor eljön a napja, megeszik. ( A buddhisták úgy tartják, ezek az állatok azt a feladatot vállalták, hogy testükkel táplálják az embereket és a húsevő állatokat.) A disznótoron a disznót megtisztelték, kitették a levágott fejét középre, jelképesen befogadták a családba. A disznótor napján 13 koldust kellett behívni az utcáról, a fő helyre ültetni és a legfinomabb falatokkal kínálni őket. Ma már ezektől a szokásoktól messze járunk. Erdélyben néhol parlamentnek nevezik a hátsóudvart, ahol a disznókat tartják, a disznótor napján pedig azt mondják: választásokat rendeznek.

A disznóvágás utáni napokra maradnak az utómunkák. A füstölés, a szalonnabálás. Készülhet a kocsonya, a fejsajt, sülhet a tepertős pogácsa, és ha a füstölés is megvan, a malac farka is asztalra kerülhet tört paszullyal. Egészen a farsang végéig lakomát érhet lakoma, bár manapság nem muszáj mindent befalni pár hét alatt, a hűtőládába is kerülhet némi karaj, comb, oldalas, hogy tovább tartson.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.