tóth gabi
Grúziába a Wizz Air járatainak köszönhetõen már potom pénzért eljuthatunk. Az eddig szinte érintetlen, nehezen elérhetõ ország már egy karnyújtásnyira fekszik tõlünk. A lehetõségeket pedig érdemes kihasználni, hiszen az országot járva rejtett csodákra bukkanhatunk. Most összeszedtük a legfõbb okokat, hogy miért indulj útnak te is.
Grúzia több 5000 méter feletti hegyet is magáénak tudhat. Az ország egyik legszebb vidéke a Svaneti és a Kazbegi régió, amely festői környezettel és több száz éves kolostorokkal vár. Ezen felül érdemes ellátogatni az északkeleti országrészben található Tusheti Nemzeti Parkba is, ahol szintén lélegzetelállító a természet. A hegyek mellett ne feledkezzünk meg a tengerpartról sem, hiszen az ország fekete-tengeri partvonallal is rendelkezik, így a hegymászást és a tengerparti nyaralást is ötvözhetjük.
A grúzok a világ legbarátságosabb, legvendégszeretőbb emberei. Habár az országban a legismertebb idegen nyelv az orosz, ettől függetlenül ha angolul szólítunk le valakit az utcán, még akkor is megpróbál segíteni, amennyiben nem beszél nyelveket. Bárhova is megyünk, a fogadtatásra nem lesz panasz.
A magyar árakhoz képest a grúziai árak jóval alacsonyabbak, így a pénztárcánkba se kell mélyen belenyúlni, amennyiben Grúziába utazunk. Vendégházakban már pár 1000 Ft-nak megfelelő összegért megszállhatunk, az éttermekben pedig akár 800 Ft-ból is jóllakhatunk.
Az ország változatos földrajzi fekvésének köszönhetően az alapanyagok is sokszínűek, rengeteg zöldség és különböző húsfélék is megtalálhatóak az asztalon. Mindenképp kóstoljuk meg a grúz kenyérfélét, a hacsapurit, melynek tésztájába joghurt, vaj és sajt is kerül. A tészta- és húsételek kedvelői ne hagyják ki a hinkalit sem, mely különböző húsokat, marha, bárány vagy sertés gombócokat rejt egy tésztabatyuban. Az édességek közül a csurcselát is kóstoljuk meg, amit akár ajándékként is hozhatunk a családnak, barátoknak. Ez egy zselés szőlőlébe mártott asztal gyümölcsös, diós, mogyorós rúd, amit minden piacon vagy akár az utcán is beszerezhetünk.