Közeledik a nyaralás! Ismered a nagy turistalehúzó trükköket?

Általános tapasztalat, hogy a világ szinte minden pontján megpróbálják kihasználni a turisták botladozásait a furfangos helyiek. Mutatjuk a leggyakoribb trükköket!

Habár a repertoárjuk sajnos kifogyhatatlan, de azért a legnépszerűbb trükkökből fel tudunk készülni, hogy utazás alatt már ne érjen meglepetés.

1. Taxis átverés

Ez történik: A sofőr általában azt állítja, hogy a taxióra nem működik. Vagy ellenkezőleg: az óra túl gyorsan pörög.

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt az átverést, mindig érdeklődjük a szállásunkon a hivatalos taxi díjakról, ezáltal nagyjából be tudjuk majd lőni a helyes tarifát. Ha tisztában vagyunk a korrekt árral, akkor abban az esetben már a taxiba szállás előtt meg tudunk egyezni a sofőrrel. Ha pedig útközben azt vennénk észre, hogy gyorsan pörög a taxióra, akkor azonnal jelezzük a sofőrnek, hogy itt rögtön ki szeretnénk szállni és egy másik taxival folytatjuk az utazást. Ha lehet, próbáljuk megjegyezni az autó rendszámát vagy a sofőr engedélyének a számát és jelezzük az esetet a rendőrség felé is.

2. A rokonom ott él, ahol te

Ez történik: Jellemzően szuvenírboltos eladók azt állítják, hogy a lányuk vagy valamelyik rokonuk szintén Budapesten él. Általában még meg is hívnak egy teára vagy egy kávéra.

Céljuk az, hogy a végén majd vásároljunk valamit tőlük, hiszen ha ők is kedvesek voltak velünk, akkor ezt nekünk is viszonoznunk kell. Ilyen esetben ne fogadjuk el az ingyen tea ajánlatot, hanem udvariasan utasítsuk vissza.

3. Ingyen karkötő

Ez történik: Megállítanak az utcán és egy ingyen karkötőt ajánlanak föl - például Milánóban elég gyakran történik ez.

Miután felhelyezték karunkra a karkötőt, utána árulják csak el, hogy azért ez mégse volt ingyen, cserébe támogassuk pár euróval a rászorulókat. A kínos szituációt úgy tudjuk legkönnyebben elkerülni, hogy nem engedjük meg nekik a karkötő felhelyezését, vagy amennyiben a reakció időnkön belül már rajtunk van az ajándék, akkor szedjük le és adjuk vissza.

4. A látványosság zárva van

Ez történik: Thaiföldön gyakran fordul elő, hogy egy tuk-tuk sofőr azt állítja: a látványosság, ahova tartunk, most éppen zárva van, turisták számára csak később lesz nyitva.

Általában ilyenkor felajánl egy elég jó árúnak tűnő fuvart, mely alatt elvisz más érdekes célpontokhoz. Ezt az ajánlatot nem érdemes elfogadni, mivel útközben valószínűleg egy szabónál vagy a piacon fogunk kikötni, ahol elvárják tőlünk, hogy vásároljunk valamit.

5. Visszajáró

Ez történik: Több helyen visszaélnek azzal, hogy egy olyan valutával fizetünk, amit nem ismerünk. „Véletlenül” rossz összeget adnak vissza, de csak később, például a szálláson vesszük észre.

Miután készpénzzel fizetünk, mindenképp számoljuk meg a visszajárót és ellenőrizzük le, hogy a helyes összeget kaptuk-e vissza.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Holtan találtak rá a Dunában Rácalmásnál az egyik eltűnt kutyakiképzőre

borsonline.hu

Elfajult a szexrabszolgaság, szörnyű dolgot tett a magyar tinédzser

borsonline.hu

Szünetel a vonatközlekedés, borzalmas tragédia történt Üllőnél

vg.hu

Megindultak a szakadárok Donyeck megyében: Kijevig szorítanák vissza az ukránokat

ripost.hu

Gáspár Evelin apró bikiniben mutatta meg bomba alakját

mandiner.hu

Kizárnák Orbánt az EU-csúcsról, de Charles Michel szerint ez nem lehetséges

borsonline.hu

Egy TikTok kihívás kedvéért gyújtotta fel magát a 12 éves fiú

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

Ezt tette Hódi Pamela és Nati Berki Krisztián születésnapján

ripost.hu

A sztárokat sem kíméli a bőrrák

ripost.hu

Nem csalás, nem ámítás: Ez itt Tóth Andi egy pici bugyiban