Közeledik a nyaralás! Ismered a nagy turistalehúzó trükköket?

Általános tapasztalat, hogy a világ szinte minden pontján megpróbálják kihasználni a turisták botladozásait a furfangos helyiek. Mutatjuk a leggyakoribb trükköket!

Habár a repertoárjuk sajnos kifogyhatatlan, de azért a legnépszerűbb trükkökből fel tudunk készülni, hogy utazás alatt már ne érjen meglepetés.

1. Taxis átverés

Ez történik: A sofőr általában azt állítja, hogy a taxióra nem működik. Vagy ellenkezőleg: az óra túl gyorsan pörög.

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt az átverést, mindig érdeklődjük a szállásunkon a hivatalos taxi díjakról, ezáltal nagyjából be tudjuk majd lőni a helyes tarifát. Ha tisztában vagyunk a korrekt árral, akkor abban az esetben már a taxiba szállás előtt meg tudunk egyezni a sofőrrel. Ha pedig útközben azt vennénk észre, hogy gyorsan pörög a taxióra, akkor azonnal jelezzük a sofőrnek, hogy itt rögtön ki szeretnénk szállni és egy másik taxival folytatjuk az utazást. Ha lehet, próbáljuk megjegyezni az autó rendszámát vagy a sofőr engedélyének a számát és jelezzük az esetet a rendőrség felé is.

2. A rokonom ott él, ahol te

Ez történik: Jellemzően szuvenírboltos eladók azt állítják, hogy a lányuk vagy valamelyik rokonuk szintén Budapesten él. Általában még meg is hívnak egy teára vagy egy kávéra.

Céljuk az, hogy a végén majd vásároljunk valamit tőlük, hiszen ha ők is kedvesek voltak velünk, akkor ezt nekünk is viszonoznunk kell. Ilyen esetben ne fogadjuk el az ingyen tea ajánlatot, hanem udvariasan utasítsuk vissza.

3. Ingyen karkötő

Ez történik: Megállítanak az utcán és egy ingyen karkötőt ajánlanak föl - például Milánóban elég gyakran történik ez.

Miután felhelyezték karunkra a karkötőt, utána árulják csak el, hogy azért ez mégse volt ingyen, cserébe támogassuk pár euróval a rászorulókat. A kínos szituációt úgy tudjuk legkönnyebben elkerülni, hogy nem engedjük meg nekik a karkötő felhelyezését, vagy amennyiben a reakció időnkön belül már rajtunk van az ajándék, akkor szedjük le és adjuk vissza.

4. A látványosság zárva van

Ez történik: Thaiföldön gyakran fordul elő, hogy egy tuk-tuk sofőr azt állítja: a látványosság, ahova tartunk, most éppen zárva van, turisták számára csak később lesz nyitva.

Általában ilyenkor felajánl egy elég jó árúnak tűnő fuvart, mely alatt elvisz más érdekes célpontokhoz. Ezt az ajánlatot nem érdemes elfogadni, mivel útközben valószínűleg egy szabónál vagy a piacon fogunk kikötni, ahol elvárják tőlünk, hogy vásároljunk valamit.

5. Visszajáró

Ez történik: Több helyen visszaélnek azzal, hogy egy olyan valutával fizetünk, amit nem ismerünk. „Véletlenül” rossz összeget adnak vissza, de csak később, például a szálláson vesszük észre.

Miután készpénzzel fizetünk, mindenképp számoljuk meg a visszajárót és ellenőrizzük le, hogy a helyes összeget kaptuk-e vissza.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hasba rúgta terhes barátnőjét a német válogatott focista

borsonline.hu

Lehetetlen kérdés, melyik félmeztelen bombázó a dögösebb?

life.hu

"Kiugrottam az autóból, elszaladtam egy bokorhoz és elbújtam, mintha pisilnék" - Henry Kettner könyvet írt gyengeségeiről

vg.hu

A horvát euró egy egész szektort csődbe ránthat

ripost.hu

Zseniális ötlet, erre is használhatod a lehullott almát

hirtv.hu

Elhunyt Klapka György fia, Dennis

borsonline.hu

Szexológus fedte fel a titkot, eddig tart az ideális együttlét

mindmegette.hu

Ne dobd ki a maradékot - spórolj! 8 szuper tipp az újrahasznosításra

ripost.hu

Felcsúszott a röpis bombanő szűk felsője, kibuggyantak alóla óriási, ringó mellei

ripost.hu

Horror a katakombában: A turistákra kacsintgat a 2 éves lány holtteste

ripost.hu

Megrázó részletek Klapka fiának haláláról, megszólalt a barát