TÜZELŐÁLLÁS

Szerző LL

Létrehozva: 2024.09.27. 21:15

"Szégyen az egykori sportnemzetre" – dühében kipakolt az olimpiák hőse

Az egész ország helyzetének tükre a németek gyengébb olimpiai szereplése? Katarina Witt kemény szavakkal kritizált.

Katarina Witt finoman szólva nincs elájulva attól, ahogy a német sportolók szerepeltek a párizsi olimpia során. A hajdani NDK kétszeres téli olimpiai, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok műkorcsolyázónője éles hangon bírálta a sportfinanszírozást, miután Németország "csak" 10. lett az ötkarikás éremtáblázaton. A 12 arany-, 13 ezüst- és 8 bronzéremmel Európából is megelőzték őket a rendező franciák, a hollandok, a britek és az olaszok. Witt szerint a németek szégyene ez az eredménysor.

A kétszeres olimpiai bajnok Katarina Witt szerint valami nagyon nem stimmel manapság a német sportban
A kétszeres olimpiai bajnok Katarina Witt szerint valami nagyon nem stimmel manapság a német sportban   Fotó: Getty Images

Katarina Witt alaposan megmondta a véleményét a Neuen Osnabrücker Zeitungnak nyilatkozva.

Ez elég nagy szégyen a sportnemzet számára, ami egykor voltunk

"A német csapat szereplése tükörképe az egész ország helyzetének" – sopánkodott a hajdani jégkirálynő, aki 40 évvel ezelőtt Szarajevóban, majd 1988-ban Calgaryban szerzett olimpiai aranyat, és Budapesten is nyert egy-egy Eb-t (1984) és vb-t (1988). 

Az 58 éves sportlegenda szerint a legkevésbé sem a mai utódait terheli ezért a felelősség.

– A körülmények egyszerűen nem teszik lehetővé számukra azt a képzést, ami a világ élvonalához szükséges. (...) Egyre jelentéktelenebbek vagyunk, és ezt sajnos továbbra sem akarják elismerni a politikusok. Pedig vagy a sportlétesítményekbe, az edzőkbe és a személyzetbe kéne fektetni több pénzt, vagy a díjazásba – mondta Kati Witt.

Töredékét éri az olimpia a celebműsornak?

Szerinte ugyan gyerekként senkit sem az áhított olimpiai győzelemmel járó pénzdíjazás motivál, amikor elkezd sportolni, de ezeknek az összegeknek mégis jelentősen nőniük kéne a mai világban.

– Ahogy egy sportolónk olyan találóan fogalmazott: 

ha egy olimpiai aranyért 20 ezer eurót (7,9 millió forint) kap, aztán a következőért talán még 5 ezret (2 millió forint), miközben a dzsungelben játszódó celebműsor győzelme 100 ezer eurót (39,7 millió forint) ér, akkor valami nem stimmel. 15 nap érzelmi lemeztelenedés az olimpiai csúcsteljesítményekhez szükséges, 15 évnyi kemény és áldozatos edzéshez képest

– érvelt Katarina Witt, mérlegre téve a legjobb sportolók és a tévében bohóckodó hírességek teljesítményét és honorálását.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek