Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
TÜZELŐÁLLÁS

Szerző CHI

Létrehozva: 2024.08.27.

Nyilvánosságra hozták a vizsgálatok eredményét: Imane Helif tényleg biológiailag férfi

Nem nyugszanak a kedélyek a párizsi olimpia genderbotránya kapcsán. Nyilvánosságra hozták Imane Helif és Lin Ju-ting két laboratóriumi vizsgálatát.

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) nyilvánosságra hozta az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting nevéhez fűződő botrány összes olyan adatát, amely nem sért alapvető személyiségi jogokat. Két, egymástól teljesen független laboratórium egy esztendő különbséggel ugyanarra az eredményre jutott: Helif és Lin biológiailag férfi. Mindkét bokszoló olimpiai bajnok lett Párizsban, mert a NOB nem fogadta el az IBA dokumentumait, miközben az algériai és a tajvani szervezetében X- és Y-kromoszómák is megtalálhatók, ami egyet jelent azzal, hogy mind Helif, mind pedig Lin biológiailag férfi – írja a Magyar Nemzet.

Imane Helif
Imane Helif olimpiai bajnoki címet nyert Párizsban Fotó: Anadolu via AFP

A Nemzetközi Bokszszövetség azért indította el a vizsgálatokat, mert számos panasz érkezett velük szemben, miszerint egyszerűen veszélyeztetik a női ellenfeleik egészségét a ringben. A két érintett bokszoló beleegyezett a vizsgálatokba, és a vérminta levételére 2022. május 17-én került sor az isztambuli Sistem Tip Laboratóriumban. A labor a vizsgálati eredményeket 2022. május 24-én, a verseny lezárása után adta át az IBA-nak, és ezek az eredmények egyértelműen igazolták, hogy sem Helif, sem Lin Ju-ting nem felelt meg az IBA női versenyeken való részvételi feltételeinek. 

Mivel egy teszt nem elegendő ahhoz, hogy valakiről teljes bizonyossággal ki lehessen mondani egy döntést – ugyanis akár hibázhattak is a minták elemzésekor –, így az IBA egy második teszt mellett döntött. Erre a 2023-as, Újdelhiben megrendezett IBA női ökölvívó-világbajnokságon került sor. A labor 2023. március 23-án adta ki ennek eredményeit, ami tökéletesen megegyezett az első, isztambulival. Miután a tévedés immár kizárható volt, másnap, 2023. március 24-én az IBA akkori főtitkára és vezérigazgatója, George Jerolimpos tájékoztatta Helifet és Lint arról, hogy kizárták őket a világbajnokságból.

Imane Helif nem akarta, hogy nyilvánosságra hozzák a vizsgálat eredményét

Helif és Lin Ju-ting pontosan tudta, a vizsgálatok konkrét eredményeit kizárólag úgy lehet nyilvánosságra hozni, ha ők beleegyeznek. Erre nem voltak hajlandóak, sőt Helif a párizsi olimpián perrel fenyegetőzött, ha valaki megteszi. A NOB  a Párizsban kirobban botránnyal kapcsolatban azt állította, hogy semmilyen értesítést nem kapott a két bokszolóval kapcsolatban. Ezt követően 2024. július 31-én az Olasz Ökölvívó-szövetség érdeklődött az IBA-nál, hogy milyen tényekkel lehetne Helifet kizárni. Természetesen ez a levél Helif és Angela Carini egymás elleni összecsapásának előestéjén íródott - másnap Carini 46 másodperc után feladta a kilátástalan harcot Helif ellen. Miután a NOB továbbra is kitartott a saját igaza mellett, az IBA az ügy lezárását elősegítő közleményt adott ki, amelyben nyilvánosságra hozta a két vizsgálat eredményét.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek