Létrehozva: 2024.08.02.

„Hámori Lucát komolyabb sérülés érheti” - Erdei és Csötönyi is félti a magyar lányt

Erdei Zsolt furcsállja, hogy egy biológiai értelemben vett férfi ellen kell küzdenie Hámori Lucának a párizsi olimpia ökölvívó-tornáján. Ő és Csötönyi Sándor is félti a magyar lányt.

Hámori Luca szombaton 17 óra 22-től az algériai Iman Heliffel találkozik a 66 kg-os súlycsoport negyeddöntőjében. A 25 éves Helifről a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. Az algériai bokszoló olimpiai jelenléte ellen széles körű nemzetközi tiltakozás indult meg, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) az ügyben. A MOB elsősorban az esélyegyenlőséget és a tisztességes versenyhez fűződő jogok védelmét hangsúlyozza, miközben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levelet tervezett küldeni a MOB-nak és a NOB-nak is Helif szereplése miatt.

HÁMORI Luca
Hámori Luca kőkemény meccs elé néz Fotó: Illyés Tibor

Erdei Zsolt egykori félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi ökölvívó világbajnok szerint az algériai Iman Helifnek nincs keresnivalója a nők mezőnyében.

Ez mozgáskoordinációban, izomerőben, alkati felépítés dolgában és főleg ütőerőben óriási előny Helif oldalán. A múltban a mindenkori nemzetközi boksz szövetséget kárhoztatták az olimpia élet vezetői, mert bíráskodási anomáliák merültek fel, most viszont a NOB szolgáltat támadási felületet ezzel a gender-üggyel. Ezzel együtt sem írnám le Lucát, sohasem láttam még ilyen összeszedetten versenyezni, ütései kivétel nélkül a helyükön vannak. Ha nagyon sokszor mozog el riválisa elöl, és elkerüli a jelentős ütéseket, képes arra, hogy nyerjen. 

- mondta Erdei Zsolt a Ripostnak.

Csötönyi Sándor a honi ökölvívó szövetség örökös tiszteletbeli elnöke egyetlen szóval jellemzi a botrányt:

Gyalázat!

Hozzáteszi, régóta ismeri Helifet, a sportágban mindenki tudja róla, hogy transznemű, de hogy éppen egy olimpián robban ki a botrány, ez igencsak szomorú.

Sokszor láttam őt bokszolni, ezért állítom: Luca nagyon nehéz összecsapás elé néz, azt nem gondolom, hogy komolyabb sérülés érheti a találkozó során.

Csötönyi azt tanácsolja, Hámori a találkozó során mindig oldalirányba mozogjon el, sohasem hátra, mert akkor bajba keveredhet, amennyiben beszedhet egy kőkemény ütést, és utána menjen át támadásba.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek