Létrehozva: 2023.10.11.

"Vérzik a szívem" – Pisont Istvánt elborzasztja az Izraelt ért támadássorozat

Élete és pályafutása egyik legszebb időszakát töltötte Izraelben a kispesti "legnagyobb király". Pisont István szomorúan figyeli a szörnyű történéseket, napi kapcsolatban van ottani barátaival, de korábban maga is megélt meredek történeteket Jeruzsálemben és Tel-Avivban.

Szerző Hanti Gábor

Pisont István húsz éve fejezte be az izraeli légióskodást, de a több csapatban is sztárként ünnepelt magyar labdarúgó örökre a szívébe zárta a második otthonaként is emlegetett országot. A 31-szeres válogatott exklasszis a Ripost-nak elárulta: nagyon szomorúan követi a palesztin szélsőségesek Izrael elleni támadásának borzalmait.

Pisont István második otthonaként tekint Izraelre, ahol óriási sikereket ért el karrierje legszebb időszakában
Pisont István második otthonaként tekint Izraelre, ahol óriási sikereket ért el karrierje legszebb időszakában       Fotó: Koncz Márton / Nemzeti Sport

A kispesti szurkolók örökös "legnagyobb királya" az interneten elérhető izraeli tévécsatornákon keresztül folyamatosan figyeli az eseményeket, és ott élő barátaival is tartja a kapcsolatot.

"Elsősorban az izraeli meccsek miatt fizetek elő a tévécsatornákra, de most természetesen napi szinten követem a szörnyű történéseket. Tegnap is éjfélig néztem a híradásokat." 

Fáj a szívem, látva a hihetetlen pusztítást, amelynek a legfrissebb hírek szerint már 900 izraeli halottja és 2500 sebesültje van, nem beszélve azokról, akiket túszul ejtettek

– mondta a Ripostnak Pisont, aki jelenleg az általa 2020-ban Magyar Kupa-győzelemre vezetett Honvéd tehetségkutatója és a kispesti akadémia egyik partneregyesülete, a Gloriett Sportiskola szakmai vezetője.

Pisont István legnagyobb izraeli sikerei:

1995-98: Beitar Jerusalem – 2x bajnok

1999-2002: Hapol Tel-Aviv – bajnok, kupagyőztes, UEFA Kupa-negyeddöntős

A két sztárklub után játszott Asdodban (2002-03) és a Bnei Jehudában (2003) is.

Az ezredforduló körüli években a Honvéddal anno háromszoros bajnok (és ugyanannyiszor kupagyőztes) középpályás karrierje legszebb éveit töltötte Izraelben. A Hapoellel például az UEFA Kupa negyeddöntőjéig meneteltek, kiejtve többek között a Parmát és a Chelsea-t is, csak a világsztárokkal teli AC Milan tudta nagy nehezen megállítani őket (1-0, 0-2). Pisont szavaiból ugyanakkor kitűnik: nem csak a kimagasló sikerei, hanem az ország szépsége, a helyiek, és – hívő ember lévén – a bibliai helyszínek miatt is nagy szeretettel gondol az ottani hat évére. Még akkor is, ha neki is voltak hajmeresztő élményei.

– Itthon is jó futballistának tartottak, de bárcsak látták volna, hogy ment a játék Izraelben! Pedig amikor huszonöt évesen Jeruzsálembe igazoltam, nagyon féltem az izraeli élettől. Két héttel korábban gyilkolták meg Jichák Rabin miniszterelnököt (a palesztinokkal kötött oslói békeegyezmény miatt egy jobboldali szélsőséges lőtte agyon a megegyezésért Nobel-békedíjjal kitüntetett politikust – a szerző). Teljes káosz volt, sokkban volt az ország, az ottlétemkor is egymást követték a robbantások még a fővárosban is. Később játszottam délebbre, Asdodban is, ott már folyamatos rettegésben élhetnek az emberek. Még közelebb a Gázai-övezethez, Askelonban pedig a volt pécsi Tomka János csapatának azért maradt el egyszer meccse, mert rakétatalálatot kapott a pályájuk.

Velem pedig egyszer arról készített jó félórás riportot az egyik izraeli tévéadó, ahogy a Hapoel Tel-Aviv sztárjaként maszkban, az ablakaimat nejlonozva készülök a kilátásba helyezett vegyi fegyveres támadásra

– mesélte.

Koszta inkább hazajön

A magyar focisták közül jelenleg a Honvéddal 2017-ben bajnok Koszta Márk légióskodik Izraelben. A Maccabi Bnei Reineh csatára a csakfoci.hu-nak elmondta: a támadásoktól távol, Haifában él ugyan, de a történtek láttán, a pánikot érzékelve eleinte félt. Klubja hazaengedte, így keresi a lehetőségét, hogy Budapestre utazhasson.

Visszatérve az utóbbi napok borzalmaira, a Beitar és a Hapoel egykori magyar csillaga elmondta: izraeli ismerőseivel, barátaival beszélgetve kiderült, az ottaniak az Egyesült Államok elleni 2001.9.11-i terrortámadáshoz hasonlítják a Hamász pusztító attakját.

"Nemrég telefonon beszéltem egy kedves jeruzsálemi barátommal. A hölgy sírva kérdezte, hogy élik túl mindezt. Nekem pedig vérzik a szívem, mert meggyőződésem: 

Izrael így is gyönyörű, de a világ legszebb országa lehetne – ha békében élhetnének

– mondta Pisont István, aki legutóbb a nyáron járt Izraelben: a hajdan a Honvédban is mellette játszó csapattársával, Halmai Gáborral együtt másik volt klubjuk, a Hapoel Tel-Aviv megalapításának 100. évfordulójára hívták meg őket.

INSIDER

„Bunkerekbe irányítottak minket” - az izraeli pokolban ragadt magyarok meséltek a borzalmakról

Szörnyű pillanatokat kellett átélniük...

INSIDER

„Bunkerekbe irányítottak minket” - az izraeli pokolban ragadt magyarok meséltek a borzalmakról

Szörnyű pillanatokat kellett átélniük...

 

 

origo.hu

Már 12 éves az a döbbenetes hiba, amely miatt a magyar focibírókat kizárták a világversenyekről

origo.hu

Az Egyesült Államok szerint az atomháború az egyetlen megoldás

life.hu

Az Asunta-ügy mindenkit sokkol: máig nem tudni, miért kellett meghalnia a 13 éves kislánynak

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

metropol.hu

Kettészakad az ország: Kiadták a riasztást a hétvégére

hirtv.hu

Konteósra vette a figurát Magyar Péter Miskolcon

origo.hu

Gyermek bűntények az elmúlt évekből

metropol.hu

Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

TÜZELŐÁLLÁS

"Egyetlen komoly ellenfél" - születésnapi ajándék lenne az olimpia a legendás kapitánynak

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai Pált az önvédelem vezérelte, jól tette, hogy faképnél hagyott mindenkit

TÜZELŐÁLLÁS

„A bajnokcsapat ellen lehet javítani" - A Fradi ellen feledtetnék a súlyos verést

TÜZELŐÁLLÁS

140 emberéletet követelt már: Ralf Schumacher félti a fiát a gyilkos pályától

TÜZELŐÁLLÁS

Fegyverrel ijesztett a rosszalkodó gyerekekre a zakkant MMA-harcos - Videó

TÜZELŐÁLLÁS

Döntött az MLSZ a viperás balhéról: senki nem úszta meg - Videó