Létrehozva: 2015.09.25.

Kémek a sasfészekben

Rekop György (humorista, TrollFoci) írása a ripost.hu-nak. Bloggerünk ezúttal a Nemzeti Sport Online egyik cikkében szereplõ információk alapján mondja el a véleményét a FARE nevû szervezetrõl. Az õ jelentésük alapján az UEFA úgy döntött, üres lelátók elõtt kell megrendezni a Feröer elleni Eb-selejtezõt.

Nemrég megjelent a Nemzeti Sport Online kiadásában egy cikk arról a szervezetről, amelynek a jelentésére zárt kapuval büntetett az UEFA. Méghozzá minket. Persze, most sokan legyintenek, hogy meg is érdemeljük a Népligetben történtek után. Most jön a csavar, ugyanis nem a stadionon kívüli események miatt zártak be minket, hanem állítólag egy FARE-jelentés alapján. Azért mondom, hogy állítólag, mert mindenki másra mutogat.

Ez azért is korbácsolta fel az indulatokat, mert van-e joga egy polgárjogi aktivistákat tömörítő szervezetnek megfigyeléseket és jelentéseket készíteni? A hatályos törvények szerint ilyen tevékenységeket csak az állam bizonyos hivatalos szervei végezhetnek.

Lássuk, kikről is van szó!

Az NSO cikke szerint a FARE 1999-ben alakult meg Bécsben, a szervezet stratégiai együttműködést folytat a FIFA-val és az UEFA-val.

Az elmúlt napok eseményéből kiderül, hogy együttműködésük nem csak „stratégiai”, hisz itt többről van szó, mint néhány „say no to racism” plakát, hanem ennél sokkal komolyabb. Ezek szerint az UEFA alkalmaz kémszervezeteket legálisan. Ha nem, akkor viszont súlyosan megsérti a saját belső szabályait, illetve több nemzetközi jogszabályt is.

A rasszizmusellenes szervezet megfigyelői hivatalosan működnek az Eb- és az európai vb-selejtezőkön, valamint a kontinentális kupamérkőzéseken.

Még ön sem tudja eldönteni, igaz?

 

Azok a színes zászlók...

Az első lépcsőfok a mérkőzések kockázati besorolása. Sárga zászlót kapnak azok a találkozók, melyeken van esély „diszkriminatív cselekedetekre”, és pirosat azok, melyeken „nagyon valószínű, hogy diszkriminatív cselekedetekre kerül sor”. A meccsek kockázati besorolását hosszas információgyűjtés előzi meg.

Ez a legfelháborítóbb az egészben: egy olyan szervezet jelenti ki valakiről, hogy rasszista lesz, ami a kirekesztés és a megkülönböztetés ellen harcol. Amúgy meg milyen kompetenciák alapján osztályoznak civil, önkéntes polgárjogi aktivisták? Nem erre való a rendőrség, hogy eldöntsék milyen kockázatú egy mérkőzés?

 A cikk úgy folytatódik, hogy minden vörös zászlós mérkőzésre hivatalos FARE-ellenőr utazik, a különösen kiemelt kockázatúakra pedig két megfigyelő is érkezhet. Az ellenőrök előzetes felmérést végeznek, mielőtt kimennek a mérkőzésre, ott pedig dokumentálják (fotóval és videóval, valamint írásban) a történteket.

Ellenőr? Mi a fakk? Most megfigyelő, vagy ellenőr? Mert szerintem a jogkörükben igen eltérő a kettő.

A szervezet minden diszkriminatív cselekedetet jelent, a szankciókat viszont a FIFA, illetve az UEFA illetékes bizottsága hozza meg. A FARE nem végez megfigyelést nemzeti bajnoki és kupamérkőzéseken, bár bejelentést az ezeken történt incidensekről is lehet tenni.

Ezek konkrétan a pártállami idők III/3-as ügyosztályának módszereire hajaznak, és még mindig nem tudom eldönteni, hogy mire vannak a hivatalos UEFA-ellenőrök? Azt el tudják dönteni, hogy a stadion alkalmas-e nemzetközi mérkőzés megrendezésére, azt nem, hogy mi rasszista, vagy mi nem? A következő lépés az lesz, hogy egyéneket figyel meg a FARE és közvetlen az államnak jelent? Értem én, hogy harcolni kell a rasszizmus ellen, de ilyen módszerekkel?

 

Kik is valójában a FARE megfigyelői?

A szervezet 2014-es ismertetője szerint a FARE ötven, különlegesen képzett megfigyelővel dolgozik együtt. A megfigyelők ismerik az adott ország szurkolói kultúráját, valamint „jelentős tudással rendelkeznek a diszkriminációellenes ügyekről”.

Minden megfigyelő beszéli annak az országnak a nyelvét, amelynek a mérkőzésére kiküldik, a szurkolók közül nézi a találkozót. Minden megfigyelő külön képzést kap, tevékenységét magatartási kódex korlátozza. Ténykedésükért a FARE vállal felelősséget, és a FARE biztosítja a megfigyelők személyi biztonságát, valamint anonimitását is, nevüket harmadik fél kérésére nem adják ki.

A FARE-nak nincs befolyása a rendező szövetség ellen meghozott szankciókra, csak jelentési jogköre van. A fegyelmi eljárást az illetékes nemzetközi szervezet saját hatáskörben folytatja le.

/Forrás: nso.hu/

 

Összegezve:

Ez egész egyszerűen egy gittegylet, akik ha hallanak valamit a lelátón, szolgálatba helyezik magukat, és megállapítják, hogy mi rasszista és mi nem, és erről jelentést készítenek. Akkor viszont nem értem, hogy minek vannak az UEFA-ellenőrök? És akkor mi van, ha nem ugyanazt hallja az ellenőr és a FARE? Az általuk választott misszió támadhatatlanná teszi őket?

És van még egy érdekes momentum! Idézem: „Minden megfigyelő beszéli annak az országnak a nyelvét, amelynek a mérkőzésére kiküldik, a szurkolók közül nézi a találkozót. A megfigyelők önkéntes munkát végeznek. Nem működhetnek olyan mérkőzésen, melyeken a kedvenc csapatuk szerepel, illetve azokon sem, amelyeken rivális klub lép pályára.”

Tehát elég sanszos, hogy magyar emberek voltak a megfigyelők. (Nem hiszem, hogy magyarul beszélő holland megfigyelők lehettek…) Õk tehát önkéntesen figyelték meg saját országuk mérkőzését, Románia (vagyis egy rivális ország) ellen, ami a FARE szabályait már most két ponton sérti! Akkor ez most hogy van?

Na, ezért egy gittegylet ez a FARE, és semmi közük a rasszizmus elleni küzdelemhez! És megvan a véleményem a tisztelt UEFA-ról is, ami után egy ilyen „szervezetet” foglalkoztat, és jelentésük felülírhatja a saját hivatalos ellenőreik jelentését! Ez vicc! Against Modern Football!!!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

magyarnemzet.hu

Izraeli Merkava tankot pusztított el az egyiptomi hadsereg + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

TÜZELŐÁLLÁS

"Egyetlen komoly ellenfél" - születésnapi ajándék lenne az olimpia a legendás kapitánynak

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai Pált az önvédelem vezérelte, jól tette, hogy faképnél hagyott mindenkit

TÜZELŐÁLLÁS

„Ez nagyon sokkoló" – Áll a bál a magyar válogatottnál a bohócozás után

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai túllőtt a célon: össztűz alá került, legenda kelt a védelmére

TÜZELŐÁLLÁS

„Hagyd el a csapatomat” – Szalah egész Liverpoolt magára haragította Klopp miatt