TREZOR

Nagy változás jön, ezért költözik az arany?

Valamit tudhatnak az osztrák pénzügyérek, mert a központi bank azt tervezi, hogy a londoni trezorokból Ausztriába szállítják az ország aranytartalékának egy részét. Ilyen lépést egy állam akkor fontolgat, ha reális veszélynek tartja, hogy nem fér hozzá az aranyhoz. Németország és Hollandia is így döntött. Mi lesz itt?

Az osztrák központi bank azt tervezi, hogy hazaszállíttatja aranytartalékának egy részét Londonból, miután számos bírálatot kapott amiatt, hogy a nemesfém-tartalék túl nagy része van a határon kívül – írja az MTI.

Az osztrák jegybank aranytartaléka 280 tonna. Tervek szerint 2020-ra az aranymennyiség 50 százaléka lesz Ausztriában, 30 százaléka Londonban, további 20 százaléka pedig Svájcban.

Jobb, ha itthon van

Ewald Nowotny osztrák jegybanki elnök a hírrel kapcsolatban elutasította azokat a feltételezéseket, hogy az aranykivonás valójában azzal a lehetőséggel függ össze, hogy Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból. Mint mondta, az aranytartalék egy részének hazahozatala egyfajta trend most a jegybankoknál.

A Bundesbank például 120 tonna aranyat szállíttatott haza tavaly külföldről és helyezett el saját trezorjaiban.
Németország aranytartalékának csak egy kisebb részét tartja belföldön, de egy két éve hozott döntés szerint 2020-ig a teljes nemesfém-tartaléka közel fele már Németországban lesz.

A teljes német aranytartalék mintegy 3384 tonna, a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?