Létrehozva: 2015.06.03.

200 ezer dollár a szemétben

Férje halála után egy újrahasznosítási céghez adott le egy Los Angeles-i hölgy több doboz elektronikai alkatrészt. Kiderült: a dobozok egyikében egy Apple -1-es számítógép lapult. A Steve Jobs keze nyomát viselõ õskomputert 200 ezer dollárért vette meg egy gyûjtõ.

Szerző Zelei Róbert

Elektromos hulladék gyanánt adott le egy Los Angeles-i hölgy több doboz számítástechnikai alkatrészt a férje halála után. Az újrahasznosítási cég dolgozói csak két héttel később bontották ki a dobozokat és ritka kincsre leltek, egy Apple 1-es számítógépre – adta hírül a Mercury News az üzleti hírei között.

Nyereséges újrahasznosítás

Az Apple-1-es komputerek mindössze 200 példányban készültek, 1976-ban abban a garázsban, ahonnan az Apple indult világhódító útjára. Ezeket a gépeket még maga Steve Jobs, Steve Wozniak és Ron Wayne, a három alapító saját kezűleg rakta össze. Az IT történelem jeles darabjaiért a gyűjtők dollár százezreket hajlandók fizetni. Az említett, újrahasznosításra szánt darabot a megtaláló kereken 200 ezer dollárért (kb. 56 millió Ft)  értékesítette egy gyűjtőnek.

A cég alelnöke, Victor Gichun úgy nyilatkozott:

az Apple-1-ért kapott pénz fele a működési szabályzatuk szerint az eredeti tulajdonost illeti, ugyanakkor a hölgy nem kért bizonylatot, és a nevét sem adta meg, amikor leadta a dobozait a cégnek.

Annyit mondott a helyi dolgozóknak, hogy csak meg akar szabadulni a kacatjaitól, hogy rendbe tehesse a garázsát.

A Mac gépek Szent Grálja

2011-ben is hasonlóan magas áron kelt el Londonban a Christie's aukciós háznál egy Apple-1. Ennek kapcsán a Minyanville üzleti híreiben megjelent egy interjú, amiben Sellam Ismail, a VintageTech, egy régi számítógépekkel foglalkozó adatbázis tulajdonosát arról kérdezték: mennyit is érnek valójában a régi Apple modellek. Ismail a Mac gépek Szent Gráljaként tekint az Apple-1-re, aminek a megjelenésekor 666 dollár volt az ára (mai árfolyam szerint kb. 188.000 Ft), ugyanakkor úgy véli, hogy 200.000 dollárt fizetni egy ilyen gépért túlzás, főleg, mivel a processzor az Apple-1 esetében nem is eredeti alkatrész volt.

A ComputerWorld cikkében egy 37 éves, működőképes Apple-1 számítógépről ír, amit 671.000 dollárért (189 millió Ft) vett meg egy távolkeleti vállalkozó. A készülékhez eredeti használati útmutató is volt, illetve egy 1978-ban írt levél, amit az Apple egyik alapítója, Steve Jobs írt alá.

 

 

A Breker of Cologne árverési ház szerint ez megdöntötte az előző év novemberében eladott Apple-1 árrekordját is, amely 640.000 dollárért kelt el. Mindkét számítógép működőképes volt, annak ellenére, hogy közel négy évtizede készültek. Szakértők szerint mára csupán hat működőképes Apple-1 létezik.

Dedikált fotó harmincezerért

Az Ebay aukciós honlapon a régi számítógépek kategóriájában az Apple gépek jelenleg is szép számban képviseltetik magukat, de a legmagasabb áron szereplő komputerek között igazi ritkaságok akadnak: 2,7 millió forintért licitáltak egy Exidy Sorcerer számítógépre, ami a Commodore-hoz hasonló, otthoni használatra szánt készülék az ős komputer-időkből; egy 1975-ös MITS Altair 8800 mikroszámítógép (2,8 millió Ft); és egy Sord IV számítógép (aminek a gyártója 1999-ben beolvadt a Toshibába) 1,4 millió forintért.

Az őskomputerek mellett keresettek az aukciókon az Apple alapítóihoz kapcsolódó egyéb relikviák. Gyakorta felbukkannak a Steve Wozniak által aláírt fényképek. Közel 30.000 Ft értékben is licitálnak rájuk, de akadt egy olyan, Wozniak autogramjával ellátott Steve Jobs-életrajz is, amiért több mint 50.000 forintot ajánlottak fel.

Szerző Zelei Róbert

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Orbán Viktor elmondta, mi Karácsony Gergely igazi bűne

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

magyarnemzet.hu

Szoboszlai bombagóljával is hangol a Liverpool a West Ham ellen + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-