7 éve

200 ezer dollár a szemétben

Férje halála után egy újrahasznosítási céghez adott le egy Los Angeles-i hölgy több doboz elektronikai alkatrészt. Kiderült: a dobozok egyikében egy Apple -1-es számítógép lapult. A Steve Jobs keze nyomát viselõ õskomputert 200 ezer dollárért vette meg egy gyûjtõ.

Szerző Zelei Róbert

Elektromos hulladék gyanánt adott le egy Los Angeles-i hölgy több doboz számítástechnikai alkatrészt a férje halála után. Az újrahasznosítási cég dolgozói csak két héttel később bontották ki a dobozokat és ritka kincsre leltek, egy Apple 1-es számítógépre – adta hírül a Mercury News az üzleti hírei között.

Nyereséges újrahasznosítás

Az Apple-1-es komputerek mindössze 200 példányban készültek, 1976-ban abban a garázsban, ahonnan az Apple indult világhódító útjára. Ezeket a gépeket még maga Steve Jobs, Steve Wozniak és Ron Wayne, a három alapító saját kezűleg rakta össze. Az IT történelem jeles darabjaiért a gyűjtők dollár százezreket hajlandók fizetni. Az említett, újrahasznosításra szánt darabot a megtaláló kereken 200 ezer dollárért (kb. 56 millió Ft)  értékesítette egy gyűjtőnek.

A cég alelnöke, Victor Gichun úgy nyilatkozott:

az Apple-1-ért kapott pénz fele a működési szabályzatuk szerint az eredeti tulajdonost illeti, ugyanakkor a hölgy nem kért bizonylatot, és a nevét sem adta meg, amikor leadta a dobozait a cégnek.

Annyit mondott a helyi dolgozóknak, hogy csak meg akar szabadulni a kacatjaitól, hogy rendbe tehesse a garázsát.

A Mac gépek Szent Grálja

2011-ben is hasonlóan magas áron kelt el Londonban a Christie's aukciós háznál egy Apple-1. Ennek kapcsán a Minyanville üzleti híreiben megjelent egy interjú, amiben Sellam Ismail, a VintageTech, egy régi számítógépekkel foglalkozó adatbázis tulajdonosát arról kérdezték: mennyit is érnek valójában a régi Apple modellek. Ismail a Mac gépek Szent Gráljaként tekint az Apple-1-re, aminek a megjelenésekor 666 dollár volt az ára (mai árfolyam szerint kb. 188.000 Ft), ugyanakkor úgy véli, hogy 200.000 dollárt fizetni egy ilyen gépért túlzás, főleg, mivel a processzor az Apple-1 esetében nem is eredeti alkatrész volt.

A ComputerWorld cikkében egy 37 éves, működőképes Apple-1 számítógépről ír, amit 671.000 dollárért (189 millió Ft) vett meg egy távolkeleti vállalkozó. A készülékhez eredeti használati útmutató is volt, illetve egy 1978-ban írt levél, amit az Apple egyik alapítója, Steve Jobs írt alá.

 

 

A Breker of Cologne árverési ház szerint ez megdöntötte az előző év novemberében eladott Apple-1 árrekordját is, amely 640.000 dollárért kelt el. Mindkét számítógép működőképes volt, annak ellenére, hogy közel négy évtizede készültek. Szakértők szerint mára csupán hat működőképes Apple-1 létezik.

Dedikált fotó harmincezerért

Az Ebay aukciós honlapon a régi számítógépek kategóriájában az Apple gépek jelenleg is szép számban képviseltetik magukat, de a legmagasabb áron szereplő komputerek között igazi ritkaságok akadnak: 2,7 millió forintért licitáltak egy Exidy Sorcerer számítógépre, ami a Commodore-hoz hasonló, otthoni használatra szánt készülék az ős komputer-időkből; egy 1975-ös MITS Altair 8800 mikroszámítógép (2,8 millió Ft); és egy Sord IV számítógép (aminek a gyártója 1999-ben beolvadt a Toshibába) 1,4 millió forintért.

Az őskomputerek mellett keresettek az aukciókon az Apple alapítóihoz kapcsolódó egyéb relikviák. Gyakorta felbukkannak a Steve Wozniak által aláírt fényképek. Közel 30.000 Ft értékben is licitálnak rájuk, de akadt egy olyan, Wozniak autogramjával ellátott Steve Jobs-életrajz is, amiért több mint 50.000 forintot ajánlottak fel.

Szerző Zelei Róbert

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő fordulat: egy harmadik ország is belépett a háborúba

vg.hu

Beszólt Putyinnak egy orosz újságíró, ez lett a sorsa

life.hu

Szerelemgyerekétől búcsúzik Hajdú Péter párja: nem tudja, hogyan tovább

hirtv.hu

Migránsok vertek Pride-felvonulókat

ripost.hu

„Láttam az egyik lány csontjait” - megszólalt a diósjenői tragédiáról a nagynéni

magyarnemzet.hu

Soros György: Az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt áll

origo.hu

Rá sem lehet ismerni legújabb fotóin Kim Kardashianra

mindmegette.hu

Hatalmas volt a tömeg! Ördög Nóráék új kisboltot nyitottak a Balatonon - videó

ripost.hu

Forró videó: Ezt művelte a hotelszobában Lékai-Kiss Ramóna

ripost.hu

Las Vegasban villantotta meg tökéletes testét Szandi - Fotó

ripost.hu

Aurelio köszöni szépen, jól van a börtönben

ripost.hu

Tedd tepsibe a sárgabarackot, eszméletlen, ami történni fog