Létrehozva: 2024.09.29. 07:00
Módosítva: 2024.09.29. 09:32

Gelencsér Timi lakásában kikapcsolták a gázt

A műsorvezető fontos problémára hívja fel a figyelmet. Gelencsér Timi elmesélte nekünk, hogy személyes érintettsége van, ő is vált már internetes csalás áldozatává.

Gelencsér Timi egy kiberbiztonsággal foglalkozó oldal reklámarca lett, mint mondja, nem véletlenül vállalta el a felkérést, ugyanis rendkívül erős személyes érintettsége van a dologban. Egy alkalommal súlyos árat kellett fizetnie az internetes csalók miatt.

Gelencsér Timi
Gelencsér Timi kutyája is vigyáz a műsorvezetőre, aki az eset óta sokkal óvatosabb (Fotó: Knap Zoltán / Knap Zoltán)

Gelencsér Timi későn vette észre, hogy nagy a baj

Timi lapunknak adott interjújában elmesélte, hogyan járt pórul néhány évvel ezelőtt.

„Amikor lakástulajdonos lettem, úgy gondoltam, hogy egyszerűbb online intézni a dolgaimat és nem postára rohangálni a csekkekkel. Így esett az eset, hogy felregisztráltam egy olyan oldalra, ahová nem kellett volna. 

Minden adatomat bekérték, a csekkek kötvényszámát, villany-, gázszolgáltatónál vezetett adataimat, bankkártyaadataimat, és minden hónapban le is vonták tőlem a pénzt. Nem súlyos százezrekről beszélünk, hanem reális összegekről, amik alapján én egyáltalán nem fogtam gyanút. Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy a lakásomban kikapcsolták a gázt. Úgyhogy mehettem be személyesen az ügyintézés miatt, mondanom sem kell, rengeteget kellett fizetnem, mert a hátralékon túl egy adag késedelmi kamatot is kiszámláztak nyilván, így ez akkor nem volt egy olcsó mulatság

Timi elárulta, hogy tanult az esetből, és azóta sokkal óvatosabb, bár voltak ezeken kívül is apróbb esetek, a gázszolgáltatás kikapcsolása nyilván mély nyomot hagyott benne.

Az idősek védelmében

A csinos műsorvezető szerint szomorú, hogy a fiatalabb generációt is simán rászedik az internetes csalók, így az idősek még nehezebb helyzetben vannak.

„Egyszer az utcánkban hoztak egy jó nagy csomagot a szomszéd néninek, természetesen utánvéttel. Tanakodtunk, hogy mit tegyünk, mert szegény néni értetlenül áll a dolog előtt; mondta, hogy ő biztosan nem rendelt semmit, mert nem is tudja használni az internetet. 

Végül nem vettük át a csomagját, és nem derült ki, mi volt benne, de vélhetően ez is csak egy újabb rászedés lett volna. Ilyet is sokszor csinálnak sajnos, hogy utánvétes csomagot küldenek viszonylag nagy összeggel, és aztán beletesznek egy pár zoknit például. Nagyon nehéz kivédeni ezeket, ezért is próbáltam felhívni rá mások figyelmét is. Sajnos a hekkerek minden adatot tudnak rólunk, és védtelenek vagyunk ezekkel szemben.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek