Létrehozva: 2024.09.18.

Csősz Bogi éjszakába nyúlóan önkénteskedik a Duna-parton, másokat is erre biztat

Az ártérben lakóknak nemcsak az otthonát, hanem az életét és sok esetben az életük munkáját is fenyegeti az érkező árvíz. Csősz Bogi a Római-parton segít a gátépítésben és ezzel arra hívja fel a figyelmet, hogy minden segítség jól jön.

Csősz Bogi az árvíz miatt rengeteget segít a Duna-parton. Mint mondja, nagyon fontosnak tartja, hogy meg tudjuk védeni az ott lakók otthonát. 

Csősz Bogi
Árvíz 2024: Csősz Bogi rengeteget segít a Római-parton a gátépítésben (Fotó: Csősz Boglárka Instagram oldala)

Kora délután kezdték, éjszakába nyúlóan dolgoztak Csősz Bogiék

„Tegnap négykor kezdtünk el homokzsákokat pakolni, az ott lakók indítványozták, én pedig egy baráti társaságon keresztül csatlakoztam be. Azonnal kimentünk és körülbelül este tízig kint voltunk, sokat haladtunk. Van ennek egy munkafolyamata, amihez nyilván kaptunk szakmai segítséget is. A kamionokat az önkormányzat rendeli ki államilag, nagy homokbuckák vannak kihelyezve, és a helyiek, illetve az önkéntesek zsákolják be a homokot. 

Körülbelül négy lapát homok kerül egy zsákba, a nők segítenek tartani a zsákot, a férfiak pedig lapátolnak. A zsákokat el kell csavarni a végén és aláigazítani a fennmaradó részt, majd egymás tetejére pakolva kell felépíteni őket. Tegnap 2,3 méterre sikerült megemelni a gátat és pár utcányi szakaszt le tudtunk zárni.

 - kezdi Boglárka

Bogi elmesélte, hogy ma is kint lesz a Római-parton, este tízig, vagy akár éjfélig is, ameddig csak bírják. Holnapra már várhatóan elönti a víz azt a részt, ahol most dolgoznak, így az idő ellenük dolgozik.

Az a célunk, hogy meg tudjuk emelni a gátat még jobban, mielőtt még jobban felázna. A homok, amit emelgetünk, már így is elég vizes, nehéz dolgozni vele. Szerencsére sokan érkeznek, de minden segítségre szükség van.

Sok szervezetet segítek, rengeteg önkéntes munkában vettem részt mindig is, ezért elég sok segítséget is kaptam most. Ilyen például az Orvosi Kamara, a Tűzoltó Szövetség, a Gasztrobusiness Klub, Szurkolók az állatokért és minden szervezetet, akikhez kapcsolódom, kértem segítséget. Azért itt szükség van arra, hogy erős, kemény férfiak is jöjjenek, mert ez elég kemény és megterhelő fizikai munka, megmondom őszintén borzasztóan kifáradt mindenki. Továbbra is várunk mindenkit, nem kell jelentkezni, csak oda kell jönni a helyszínre, megfogni egy zsákot és lapátolni. De segítség az is, ha valaki hoz meleg teát, süteményt, vagy bármilyen ennivalót, hosszú órákon keresztül kint leszünk sokan.

(A videó a képre kattintva tekinthető meg)

Csak egy bizonyos időpontig lehet gátat építeni

Az előrejelzések szerint a Duna vízállása a pénteken lesz a legmagasabb, addigra a Római-partot biztosan nem lehet majd megközelíteni sem.

Talán holnap még fogunk itt tudni dolgozni, de szerintem csütörtökön már teljesen ellepi a víz, akkor már nincs mit tenni. Nincs ugyan olyan ismerősöm, aki ártérben lakik, viszont nagyon szeretem ezt a partszakaszt, ezért szívügyem, hogy valamennyire meg tudjuk védeni azokat a területeket, amiket a turisták is látogatnak és a helyi lakosoknak is az otthona. Sajnos a zsákok nem tartanak sokáig, ezért nagyon nehéz az árvíz elleni védekezés.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek