Szoboszlai Dominik
Ezt a világnapot minden héten megünnepli az egykori modell.
Az egykori modell, aki a szörfdeszka hátán is megél, nemrég aranykalászos gazda lett. Bódi Sylvi friss Instagram-bejegyzésében pedig elárulta, hogy tavaly karácsonykor kovászt kapott egy kedves ismerősétől, s azóta minden héten kenyeret süt.
„Nemrég volt a Kenyér Világnapja (mert most már szinte mindennek van világnapja). Nálam ez a világnap minden héten megünnepeltetik saját sütésű, kovászos tönköly, alakor, rozs vagy éppen hajdinás kenyeremmel.
Karácsonykor lesz 1 éve, hogy kaptam kovászt egy kedves ismerősömtől, s elkezdtem magamnak sütni a kenyeret. Leírhatatlan az a érzés, amikor sül a kenyér, s az egész házat mennyei kenyér illat árasztja el…”
– írja Sylvi, kinek sorait olvasva az embernek összefut a nyál a szájában. Majd így folytatja:
„A kovászos kenyér nagyon jótékony hatású, igazi prebiotikum – akárcsak a fermentált ételek, támogatja a bélflórát.
Én 24-36 órán át kelesztem a kenyereimet. A kovászolás egy erjedéses folyamat, gyakorlatilag élő mikrobákat tenyésztünk – ez lehet sok ember számára bizarul hangzik – de a szervezetünk meghálálja. A hosszú kelési időszaknak köszönhetően a gabonában lévő glutén előemésztődik, részben lebomlik, így a szervezetemnek jóval kevesebb dolga van miközben én jóízűen elfogyasztom a kenyeret.” – mesél a táplálék jótékony hatásáról.
„Nekem fontos, hogy milyen összetevőkből készül egy-egy élelmiszer, s nincs másképpen ez a kenyérnél sem. Liszt, víz, só. Ennyi. Na, meg a stabil anyakovász. Néha megvadítom a dolgot különböző magvakkal: napraforgó, tökmag, kender stb. Sosem voltam nagy 'kenyeres'… egészen addig, amíg el nem kezdtem a sajátomat sütni… Langyos kenyér házi vajjal, kertben szedett friss paradicsommal… Felülmúlhatatlan.” – zárja gondolatait Bódi Sylvi.