Létrehozva: 2022.03.21.
Módosítva: 2022.03.21.

Horváth Gréta: Legyünk nagyobb bizalommal a másik felé

Az influenszer nemrégiben befogadott egy menekültet, de itt nem áll meg.

Szerző elekes judit

Aki követi Horváth Grétát a közösségi médiában, tudhatja, hogy az influenszer a tettek embere, legyen szó lakberendezésről, sminkelésről, fogyásról vagy akár a ház körüli férfimunkák – például kád-szigetelés – elvégzéséről. Az ukrajnai helyzet tekintetében ugyanez igaz rá: a magyar sztárvilágból az elsők között volt, aki rögtön a tettek mezejére lépett. Felvette a kapcsolatot a menekültekkel foglalkozó önkéntes csoportok vezetőivel, és befogadott egy ukrán lányt az otthonába.

Annie a tervezett egy hét helyett két hétig tartózkodott Grétánál, mert nem sikerült fuvart találnia Barcelonába, így csak a napokban utazhatott – végül Görögországba – a testvéréhez.

Fotó: Instagram

Az együtt töltött idő alatt rendkívül jó kapcsolat alakult ki közöttük, habár az eleje nehezen indult.

Nem szabad elfelejteni, hogy Annie háborús övezetből menekült Magyarországra, az utóbbi időben számos megrázkódtatást élt át. Ilyenkor nem szabad ’ajtóstul rontani a házba’, meg kell várni, amíg ő kezdeményez. Én is így tettem. Az első két napban visszahúzódó volt, az ételt, amit főztem, inkább bevitte a szobájába, nehezen nyílt meg. Idővel feloldódott annyira, hogy beszélgetni kezdtünk egymással, sőt, csajos estét is tartottunk, borozgattunk, tettünk fel arcmaszkot, jól éreztük magunkat. Ez nem volt könnyű, hiszen ő mindeközben a szeretteiért aggódott, de egy kis időre talán sikerült feledtetnem vele a problémáit” – mondta el a Ripost-nak Horváth Gréta, aki néhány tippet is megosztott az olvasókkal.

Hiszen sokakban, akik segíteni szeretnének, felmerül a kérdés: hol kezdjem, milyen módon támogathatom a menekülteket?

Gréta Facebookon különböző befogadócsoportokban kereste a választ erre a kérdésre, mielőtt befogadta volna Annie-t. A csoportokban pszichológusok segítettek a befogadóknak abban, hogyan viselkedjenek egy háborús övezetből érkezett, kimerült, riadt emberrel.

A legfontosabb, hogy semmiképpen ne ’tukmáljunk’ rá senkire semmit. Ők is ugyanolyan emberek, mint mi, akik néhány héttel ezelőtt még normális életet éltek a saját otthonukban, a maguk által megteremtett körülmények között. Annie nem fogadott el tőlem sok mindent, leszámítva néhány higiéniai terméket, illetve egy bőröndöt. Ez volt a legfontosabb, hiszen két zacskóval érkezett hozzám, azokban volt az élete. Emellett nem akarta kiszolgáltatottnak érezni magát, ezért megtanítottam neki, hogyan használja a mosógépet, elmosogatott, ami nagyon jól esett nekem. Fokozatosan oldódott fel és kapcsolódott be Filip és az én életembe, a végére pedig szuper csapattá váltunk hárman. Éppen ezért volt ambivalens érzés, amikor elment: egyrészt örültem, mert az volt a vágya, hogy eljuthasson a testvéréhez, másrészt viszont nagyon nehéz volt a búcsú.”

Gréta és Annie azóta is tartják a kapcsolatot egymással: az influenszer a Ripost-nak elmondta, pártfogoltja szerencsésen megérkezett Görögországba, a jövőben pedig mindenképpen tartani fogják a kapcsolatot egymással.

Számomra rengeteget adott az együtt töltött idő, jóllehet, lelkileg megviselt mindaz, amit ő átélt. De biztos, hogy nem ő volt az utolsó, aki megfordult az otthonomban. Mivel a fiammal ketten élünk, van bőven helyünk, így a Facebook-csoportban már jelentkeztem is újra befogadónak. Mindenkinek azt üzenném, hogy legyünk nagyobb bizalommal a másik felé, mert bármikor kerülhetek én is, más is ilyen helyzetbe. Nekem életem legjobb döntése volt Annie-t befogadni, mert amennyit mi adtunk neki, ő is ugyanannyit adott vissza. Ha nekem és a gyereknek jut meleg étel, akkor még egy főnek is jut” – fogalmazott Gréta.

Kisfiát is jószívűségre tanítja

Gréta év eleje óta kettesben él hétéves kisfiával, Filippel, így természetes volt számára, hogy mielőtt befogadónak jelentkezik, a döntését vele is megbeszéli.

Filip rögtön partner volt mindenben, lelkesen támogatott az ötletben. Szociálisan érzékeny és jószívű gyerek, akit kiskora óta arra nevelek, hogy például a megunt játékait adja oda olyanoknak, akik jobban rászorulnak.”

Jó emberekkel van körülvéve

Az influenszer számára megható volt látni, milyen kedvességgel viszonyul a környezete is Annie-hez. Nemcsak a kisfia, de az anyukája és a barátnői is nyitottsággal fordultak az ukrán lány felé, ruhákat, ágyneműket vittek neki.

Mindenki elképesztően kedves volt, a hentesem például minden nap ételt hozott neki. Összefogott a közösség, minden nap sírni tudtam volna, hogy milyen rendesek az emberek!”

Mit tartsanak maguknál a befogadók?

Horváth Gréta a Ripost olvasóinak felsorolta, miket érdemes beszereznünk, ha menekültet fogadunk be az otthonunkba. A listán olyan tételek is szerepelnek, ami egy kisgyerekes család esetében elengedhetetlen segítség lehet.

– fájdalom- és lázcsillapító, forró italpor, egyéb alapvető gyógyszerek

– torokcukorka

– meleg leves

– cumisüveg

– hipoallergén tápszer

– ágynemű

– tisztálkodási eszközök

– női higiéniás eszközök

Szerző elekes judit

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

Rubint Rella meglepő titkokat árult el: így élnek Lengyelországban

SZTÁRDZSÚSZ

Követői segítségét kérte Vastag Csaba felesége

SZTÁRDZSÚSZ

Molnár Anikó elárulta, készül-e újabb mellműtétre

SZTÁRDZSÚSZ

"Vetekedett a szülési fájdalommal" – Szörnyű dolog történt Zavaros Eszterrel