SZTÁRDZSÚSZ

Szerző Ripost

9 hónapja

180 milliót érő házért pereskedik Bács Ferenc lánya és özvegye

Bács Kati és az édesapja második felesége, Edina sosem jöttek ki egymással. A két nő közötti feszültség még a közös szerettük halála után sem enyhült, sőt! Kati a bíróságon harcol apja örökségéért.

Szerző Ripost

2019-ben hunyt el az ország egyik legkedveltebb színésze, Bács Ferenc. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész nagyon sokat dolgozott azért, hogy tisztességes örökséget hagyjon maga után, a végakaratának tartalmát azonban komolyan befolyásolták a halála előtti évek történései.

Bács Ferenc házassági szerződést kötött ifjú feleségével (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Örök ellenségek

Bács Ferenc már a hetvenes éveiben járt, amikor egymásba szerettek az egyik rajongójával, Edinával, aki majd negyven évvel volt fiatalabb a hírességnél. A nagy korkülönbség ellenére jól működött a kapcsolatuk, leszámítva, hogy a szerelme és a lánya, Kati egy percig nem jöttek ki jól egymással.

A két nő ellenségeskedésének az lett a vége, hogy Bács Ferenc több mint tíz éven keresztül nem találkozott sem a lányával, sem az unokájával, majd 2011-ben házassági szerződést írt Edinával, így zárva ki a vér szerinti rokonait az örökségéből.

Bács halála után Bács Kati bírósághoz fordult, hogy egy budapesti, második kerületi, 100 négyzetméteres lakás árából megkapja, ami neki jár, vagyis a köteles részt, de az érdekeit ennyi idő elteltével sem tudta érvényesíteni.

A színész lánya az örökségből járó köteles részért küzd (Fotó: Bors)

Szerény körülmények között él

Két és fél éve adtuk be a keresetet, és azóta egyetlen tárgyalás volt, 2022 januárjában, de a bíró hiánypótlást kért mindkét féltől, így március első napjaira halasztotta a tárgyalást – mondta a Bors megkeresésére, Bács Kati színésznő. 

"Ennyi idő alatt sem jutottunk tehát sehová az ügyben" – folytatta bosszúsan. 

"Az édesapám halála óta alig alszom, az egészségem sokat romlott. Egy térdbetegség miatt nem tudok dolgozni, havi 22 800 forintot kapok, mint aktív álláskereső. Az említett Széher úti lakás, amihez két garázs is van, 160-180 millió forint értékkel bír, a felének az egyharmada (két Bács testvér osztozik a köteles részen) jár nekem, vagyis körülbelül 30 millió forint. A pénzt nem magamnak szeretném" – fűzi hozzá sietve –, hanem a fiamnak, aki kezdő fogorvosként annyit keres, amiből épphogy kijön az albérlete. Szeretném megoldani az ő lakhatását.

Feszültség a tárgyaláson

Bács Kati elmondta azt is, hogy az édesapja özvegyével azóta sem beszéltek.

Az apám temetésén rám sem nézett, egy szót sem váltottunk. Az első tárgyaláson pedig éppen hogy ki nem nevetett. Szörnyű, hogy ilyen helyzetbe kerültünk. Szerinte egyébként nem jár nekem semmi… Az édesapám halálhírét is az újságokból tudtam meg, azt sem dolgoztam még fel. Ez mindent elárul a kapcsolatunkról és arról, hogy apám feleségének mennyi hajlandósága van tisztességgel lezárni ezt az ügyet – nyilatkozta a Borsnak Bács Kati, aki reméli, hogy ha máshol nem is, de a bíróságon végre két és fél év után igazságot szolgáltatnak számára.

A Bors telefonon kereste Bács Ferenc özvegyét, Edinát, aki nem kívánt megszólalni a témában.

Januárban a bíróságon nézett farkasszemet Edina és Kati (Fotó: Ripost)

Nem csak az arcát, a hangját is mindenki ismeri

Bács Ferenc szinkronszínésznek is kiváló volt. Az egyik leghíresebb szerepe Klaus Brinkmann professzor (Klausjürgen Wussow) A Klinika című tévésorozatból, de ő szólaltatta meg A Gyűrűk Ura és A Hobbit című filmekben Gandalfot is. A gyerekek egyik kedvence pedig a Micimackó rajzfilmekben Tigris hangja volt.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!