SZTÁRSZERENCSE

Ezt az arcot nézték Magyarországon 4 millióan esténként!

Tízéves korában szeretett bele a televízióba Rózsa György, aki akkor még a szomszédsággal együtt tolongott esténként az egyetlen mûsoros doboz előtt, amely a házukban volt.
  • Szerző: K.T.

Szerencséjére a készülék épp az ő nagyapjáé volt, így viszonylag előkelő helyen kuporoghatott a hokedlin, hogy az ötvenes évek mai szemmel kezdetlegesnek tűnő közvetítésein ámulva, csodás jövőt képzelhessen el magának.

"Tízesztendősen határoztam el, hogy tévés leszek, szóval immár hatvanéves love story ez" – emlékezik vissza Rózsa György, számos nagy sikerű műsor kitalálója, fejlesztője és műsorvezetője. A Kapcsoltam telefonos vetélkedő, a Leg, leg, leg… vagy a Top Show egykori házigazdája még ma is készít műsorokat.

Más volt a siker akkoriban, egyetlen tévé volt, esténként 4 millióan nézték az adást, másnap meg úgy tárgyalták ki az előző este látottakat, mint az ötvenes években a vasárnapi meccseket.

Rózsa György egyetért abban, hogy mára minden megváltozott.

"Azonkívül, hogy továbbra is egy dobozban mozognak a dolgok, szinte minden más. Annak idején az adások kilencven százaléka élőben ment, ami nagyon komoly koncentrációt, felkészültséget igényelt. Nem­csak a stúdióból közvetített telefonos játék volt nagy kihívás, de gondoljunk például a szilveszteri játékláncokra, amikor rendőri felvezetéssel rohantam egyik helyszínről a másikra. A mai műsorvezetők, játékmesterek más elvárásokkal szembesülnek. A súgógép, a fülhallgató, amin át az utasításokat kapják, nagy változásokat hozott. De el tudja mondjuk képzelni, hogy annak idején Antal Imre vagy akár Vitray Tamás fülébe bárki is belesugdoshatta volna az adásmenetet? Hogy bárki jobban tudta volna, mit kell kérdeznie, vagy hogyan kell reagálnia? Nem voltak licencműsorok, nem volt szükség rájuk."

Rózsa György szerint lehet szomorkodni ezen, de nem érdemes. Bár a tévézés hőskorának hangulata azért még hiányzik neki.

Jókedvű, meghitt vircsaft volt az, önfeledt, munkájukat élvező emberek között teltek a napok. Gyakran még akkor is bejártam, amikor nem volt dolgom, az volt az otthonom

- mesélte a műsorvezető a Blikknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?