SZTÁRDZSÚSZ

Ezt tervezik Törőcsik Mari házával, mit szólnak az örökösök?

Az áprilisban elhunyt művésznő ingatlanjának piaci értéke a becslések szerint negyven–ötven millió forint.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Még közel fél évet kell várni arra, hogy sor kerülhessen a hagyatéki eljárásra, így egyelőre nem ismert, hogy mi áll Törőcsik Mari végrendeletében, ám még életében többekkel is beszélt arról, hogy mit szeretne. A Nemzet Színészének Budapesten és Velemben is volt ingatlanja, de élete utolsó felében már a Vas megyei településen tartózkodott, amikor éppen nem szorult kórházi kezelésre. Bakos László polgármester a Borsnak elárulta: az önkormányzat szeretné megvásárolni a háromszoros Kossuth-díjas színésznő házát.

Fotó: Bors

„A szándékunk komoly, de még nem tudjuk, rábólintanak-e az örökösök. Egy ingatlannak piaci és eszmei értéke is van, és egyáltalán nem biztos, hogy a kettő megegyezik„ – magyarázta a településvezető. „Mari otthona egy gyönyörűen felújított, hosszú parasztház szép kerttel. Az értéke normális körülmények között mintegy negyven–ötvenmillió forintra tehető, de lehet, hogy Teréz, a művésznő lánya ennél többet szeretne kapni, ha egyáltalán eladja. Törőcsik Mari halhatatlan, ezért könnyen lehet, hogy az a tény, hogy az ő házáról van szó, értéknövelő tényező.”

Bakos László hozzátette, korábban sokszor beszélgetett a kiváló művésszel.

Fotó: Móricz István
Bors

„Mondogatta, hogy örülne, ha a szülőföldjén, Pélyen kialakítanának egy emlékházat, de mi úgy véljük, itt, Velemben is méltó helye lenne egy ilyen intézménynek. Törőcsik Mari megérdemli, hogy még sokáig emlékezzenek rá, ezért a házával szemben egy szobrot is el szeretnénk helyezni, amely padon ülve ábrázolná. A háza megvásárlásához egyelőre nincs meg az erőforrásunk, de bízunk benne, hogy könnyen találunk támogatókat.„

A Bors kíváncsi volt rá, mit szól az elképzeléshez a művésznő lánya és örökbe fogadott fia. Teréz élettársát elérték telefonon, de közölte, hogy nem szeretnének nyilatkozni.

A vietnami származású Son a jelek szerint nem akadályozná az emlékház megvalósulását.

„Nekem van Velemben egy szép családi házam és családom, ezért nem foglalkoztat a gondolat, hogy mi áll a végrendeletben. Bármi is legyen benne, tiszteletben tartom” – közölte a fiú.

Törőcsik Mari családja / Fotó: Bors

Margitka, az elhunyt színésznő közvetlen szomszédja és egyben mindenese kiváló elképzelésnek tartja az emlékház gondolatát. Úgy véli, ha van valaki, aki megérdemel egy ilyen megtiszteltetést, az Törőcsik Mari.

„A gyerekek nemigen járnak mostanában a házba, én viszont továbbra is érvényesnek tekintem a Marival kötött megállapodásomat. Hetente többször is bemegyek, hogy kiszellőztessek és letöröljem a port. Annyi jót kaptam az életem során a művésznőtől, hogy teljesen természetesnek érzem ezt a szolgálatot„ – mosolygott a 82 éves asszony.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?