SZTÁRDZSÚSZ

Ezt nem fogod elhinni: Ezért fél maszkot húzni Ambrus Attila

Ambrus Attila sajátos módon védekezik a koronavírus ellen.
  • Szerző: angie

Ambrus Attila rablásért 13 évet és két hetet ült börtönben, mégis képes volt új életet kezdeni, talpra állni. Azt mondja, azért, mert mindig volt B-terve. Ez a szokása a koronavírus idején is segít neki: amíg bankrablóként egy darabig pénzt tartalékolt, ma dugványoz és magot vet. Hagymát, krumplit, sárgaborsót termeszt a kertben, és kenyeret süt a kemencéjében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ambrus Attila
Fotó: Szabolcs László

„Ez a vírus nagyon ijesztő, mert nemcsak az ember egészségét, de a megélhetését is fenyegeti. Engem azonban egész életemben fenyegetett valami, bankrablóként például az, hogy elkapnak” – kezdte mosolyogva Ambrus Attila. „Nekem mindig volt B-tervem. Volt, hogy azon gondolkodtam: mi lesz, ha beteg leszek, ha baleset ér, hogyan fogom eltartani magam? Éppen ezért tartalékoltam és rendre kitaláltam a következő lépést. A filozófiám az, hogy mindig gondolni kell arra, mi lesz az emberrel, ha egyszer beborul az ég” – bölcselkedett Ambrus, aki jelenleg ennek a gondolkodásnak köszönheti, hogy szinte semmiről nem kell lemondania. Bármit megfőzhet a családjának. Igaz, a kenyérsütéshez még hiányzik egy alapanyag, de a kemencét, már beizzította hozzá.

Ambrus Attila
Fotó: Szabolcs László

„A munkámat részben én is elvesztettem, hiszen nincsenek vásárok, de ami néha még a pénznél is fontosabb az étel, legalább az asztalra kerül. Nemrég disznót vágtunk és szerencsére maradt még szalonnánk és kolbászunk. A kenyeret a kemencében szoktam megsütni, de azzal akadt egy kis problémám. Lisztem van, de élesztőt egyik boltban sem találtam, most egy erdélyi barátomban bízom, akinek lehet, hogy van elegendő kovásza. Akkor pedig, mindennap süthetem a kenyeret itthon. De levesbe való is lesz, nemrég ültettünk: Makói fokhagymát, lilahagymát, retket, borsót, már csak a jó időt várom, hogy teremjen. A pincében hónapok óta káposztát savanyítok és a gyümölcsöst is megpermeteztem. Rengeteg munka van ezzel, de gazdaként, önellátóként szeretném élni a nyugdíjas éveimet. Arra nem számítottam, hogy egy vírus miatt kicsit gyorsítanom kell a tempón, de felveszem a kesztyűt” – jelentette ki Ambrus, aki viszont maszkot még a koronavírus idején sem húzna fel. Ennek, a régi berögződés a legfőbb oka.

Fotó: Ambrus Attila

„Egy volt bankrabló és a maszk? Szerintem azonnal lerohannának a készenlétisek, ha maszkot húznék az utcán. Erről jut eszembe, mostanában esténként sétáltatom a kutyákat, ilyenkor senki nincs az utcán én mégis összefutottam két polgárőrrel. Aktív korában az egyik börtönőr volt, a másik rendőr. Szerencsére már mindannyian nyugdíjba mentünk, így csak hangosan köszöntünk egymásnak és mindenki ment a dolgára” – fejezte be humorral Ambrus Attila.

Online üzemmódra váltott Ambrus Attila

A vírus miatt megszűntek a vásárok, így Attila sem tudja értékesíteni kerámiáit. Persze nem meglepő, hogy erre a problémára is megtalálta a megoldást – weboldaláról lehet rendelni. „Sajnos egy ideig nem tudok menni vásározni, nem fogunk találkozni, ezért kompenzációként szeretnék – 20%-ot adni nektek minden Ambrus Attila kerámiára március 14-től 25-ig” – látható a kiírás Ambrus Attila kerámia Facebook oldalán.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?