SZTÁRDZSÚSZ

Barta Sylvia komoly elhatározásra jutott, miközben a koronavírussal küzdött

A TV2 bájos időjósa óriási lépésre szánta el magát. Megfogadta, hogy miután felépült a koronavírusból, segít másokon.
  • Szerző: BDF

A koronavíruson átesett Barta Sylvia a Dél-Pesti Centrumkórházban járt. Abban az intézményben, ahol az orvosok és ápolók hónapok óta megállás nélkül harcolnak a koronavírussal fertőzöttek életéért. A TV2 időjósa a -nak elmondta, hogy nehéz szívvel lépett be a kórház kapuján, de mindvégig az vezérelte, hogy így segíteni tud a sorstársain.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nagyon megrázó és szívszorító érzés volt belépni a kórházba” – kezdte a -nak Sylvia. „Amikor beteg voltam, és kilátástalan volt a helyzetem, de már olvastam a vérplazmadonor felhívást, már akkor megfogadtam, hogy ha valaha egyszer meggyógyulok, akkor segíteni fogok” – folytatta a TV2 időjósa, aki miután felgyógyult a koronavírusból, és megerősödött, a férjével együtt jelentkezett is a kórházban, hogy szeretnének vérplazmadonorok lenni. Ám mielőtt erre tényleg sor kerülhet, hosszú kivizsgálási folyamaton kell keresztülmenniük.

Fotó: TV2

„Vérplazmadonorok szeretnénk lenni, de ehhez előzetes vizsgálatok szükségesek. Most az első lépcsőt tettük meg a férjemmel. Az előzetes felmérést és vizsgálatokat csinálták meg. Tizenegy kémcsőnyi vért vettek tőlünk, és egy komoly orvosi konzultáción vettünk részt” – magyarázta Sylvia, aki kollégáitól is minden támogatást megkapott az elmúlt időszakban, néhány hete pedig visszatért már dolgozni is.

„Mint donorjelölteknek, felmérték az egészségügyi állapotunkat. A levett vér pedig egy komoly laborvizsgálaton esik át, és ha ott minden kritériumnak megfelelünk, akkor lehetünk plazmadonorok. Ez függ attól, hogy mennyi ellenanyag van a vérünkben, megfelelő számú-e, és hogy egészségesek vagyunk-e. Mi nagyon szeretnénk donorok lenni, és segíteni, hiszen mindketten átestünk a fertőzésen. Mindenesetre további vérvételre is megyünk majd, akkor is, ha úgy alakul, hogy plazmadonorok nem lehetünk, a vérünket más felhasználásra is felajánlottuk. Tehát lesz mindenképpen második etap is. A cél mégis az, hogy plazmát adhassunk” – tette még hozzá a -nak Sylvia.

Ma egy olyan helyen jártam, amit az utóbbi hónapokban nagyon szerettem volna elkerülni! Szerencsére nem mentő hozott, hanem önszántamból a saját lábamon érkeztem! Mindannyian felismerjük a főbejáratáról, hiszen hosszú heteken át mindennap láthattuk a hírműsorokban. Ez a Dél-Pesti Centrumkórház ahol koronavírusos fertőzötteket kezelnek, annak is a Szent László kórházi SARS-CoV-2 ambulanciája! Amikor még nagyon beteg voltam megfogadtam, hogy ha egyszer sikerül meggyógyulnom, akkor segíteni fogom sorstársaimat illetve súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket! Miután - hála Istennek, szerencsésen meggyógyultam végre sor kerülhetett arra, hogy elinduljon a kivizsgálási folyamat, hogy donorként vérplazmát adhassak a rászorulóknak! Mivel a férjem is átesett a fertőzésen nem volt kérdés, hogy ő is csatlakozik a donor-jelöltek táborához! Így ma ketten töltöttük ki a nagyon részletes kérdőívet és beleegyező nyilatkozatot, mind a ketten adtunk 11 kémcsőnyi vért és mind a ketten mégegyszer átestünk egy garat- és orrváladék mintavételen, hogy elindítsuk ezt a folyamatot. Köszönjük a segítő, nagyon részletes tájékoztatást az osztályon dolgozó orvosoknak! Megrázó volt látni a kórház udvarán sorakozó oxigén palackokat...S bár mi már boldogan, szabadon élhetjük mindennapjainkat, sokan még mindig az életükért küzdenek az intenzív osztályokon! Ne feledkezzünk meg róluk! Te is menthetsz életet! Ha átestél a koronavírus-fertőzésen és már újra egészséges vagy akkor jelentkezz plazmadonornak! #vérplazma #vérplazmaadás #covid19 #aftercovid #mentséletet #teislehetszhős #segíts #jónaklennijó

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?