SZTÁRDZSÚSZ

Szikora Róbert vallomása: Sosem voltam csajozógép

Szikora Róbert azon kevés hazai sztárok egyike, aki nagyon fiatalan megtalálta az igazit és ki is tartott a választása mellett, annak ellenére, hogy évtizedeken át nagy volt a kísértés.
  • Szerző: Buster

Gidák ide, gidák oda, Zsuzsával lassan 50 éve élnek boldogan. Az R-Go alapítója abból az alkalomból nyilatkozott a 7-nek, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik hírnöke és fellépője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szikora Róbert

Fotó: Ripost

7: Mélyen hívő emberként hogyan készül a budapesti Eucharisztikus Kongresszusra és a pápalátogatásra?

Szikora Róbert: A Csikidam-turné javában zajlik, emellett a kongresszus hírnökeként többekkel együtt járom az országot, hogy minél több embernek kedvet csináljak ehhez a magasztos eseményhez. Túlzás nélkül állíthatom, hogy egyetlen szabadnapom sem volt ezen a nyáron, de én ezt egyáltalán nem bánom! Ebből adódóan azonban még nem volt időm mélyen elmerülni az örömteli tényben, miszerint egészen közelről láthatom, hallhatom majd a Szentatyát a szeptember 12-i szentmisén. Ezzel együtt rengeteget gondolok rá. Óriási ajándék ez számomra, a teendőim mellett pedig igyekszem ünneplőbe öltöztetni a lelkemet. Ahogyan eddig, úgy most is minden nap járok szentmisére, gyónok és áldozom. Egyre többet gondolkodom azon, hogy hamarosan eljön az a nap, amikor valóban ott lehetek a Szentatya közelében.

7: Lesz lehetősége arra, hogy találkozzon Őszentségével?

Sz.R.: Nem hiszem, hogy találkozhatok vele, de tulajdonképpen nekem mindegy, hogy hányadik sorból hallgatom majd őt, hiszen a lényeg, hogy itt lesz. Ez nagyon fontos látogatás Magyarországnak és a kereszténységnek. Nem véletlen, hogy a Jóisten azt akarta, hogy ő itt legyen, amikor Európa ebben a nehéz helyzetben van, mint amiben most. Óriási presztízsgyőzelem ez hazánknak, hiszen Ferenc pápa ezzel azt üzeni, hogy tisztában van vele, mit jelent Magyarország a világnak.

Szikora Róbert

Fotó: Ripost/ Szabolcs László

7: Ferenc pápa szentmiséje előtt ön is fellép majd. Túlzásnak érezné azt állítani, hogy énekesi pályájának egyik csúcsa lesz ez a nap?

Sz. R.: Nem, ez így van, valóban az életem egyik fontos mérföldkövének érzem ezt a közelgő eseményt! Az 1990-ben írt, A könyv című dalomat adom majd elő, ami a Bibliáról és Istenről szól. Nemrégiben fejeztem be a dal újrahangszerelését, amit egy vadonatúj köntösben hallhat majd a közönség. Sárdy Barbara zeneművész kórusával együtt állok színpadra.

7: Soha nem fordult meg a fejében, hogy külföldön nagyobb sztár lehet, világhírnévre, nagy vagyonra is szert tehetne?

Sz.R.: Komolyan soha, hiszen az én magyar szavaim csak itt jelentenek valamit. Bárhol is jártam külföldön, mindig haza akartam jönni. Szeretem a hazámat, a Dunát, a hidakat és ezt a miliőt, ami semmivel össze nem téveszthető. 1990-ben Los Angeles-ben kaptam egy díjat, amit Little Richard adott át nekem. Akkor felajánlották, hogy maradjak kint zeneszerzőként. Zsuzskával elgondolkodtunk a dolgon, de ez csak addig tartott, amíg hazatérve a taxi át nem hajtott velünk Budapesten. Olyan érzés fogott el, mintha meg akartam volna csalni a szerelmemet. Másnap ittunk egy jó kávét és elfelejtettük az egészet…

Szikora Róbert

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

7: Érdekes, hogy lassan 50 éve él szerelemben a feleségével, ez nemigen jellemző a popszakmában. Hogyan sikerült annyi kísértés, csikidam és fiatal gida mellett hűségesnek maradni?

Sz.R.: Életem párját még az általános iskolában néztem ki, de amikor elkezdtem neki udvarolni 1973-ban, már 20 éves voltam. Tény, hogy egy 20 éves férfinak, pláne, ha zenész, az átlagnál több lehetősége van az ismerkedésre, de sosem voltam egy csajozógép. Nálam fordítva történtek a dolgok, vagyis a lányok udvaroltak nekem. Ez különben jellemző is volt a mi világunkban, a zenészek között, főleg a kezdeti sikerek idején, és ezt én elég korán megtapasztalhattam. Az amatőr korszakom már tizenöt évesen elkezdődött, az első fellépésemkor pedig hetedikes lehettem. Összenyitottak két nagytermet én pedig eljátszottam egy számot.

7: Már ekkor felfigyeltek önre a lányok?

Sz.R.: Elég konkrétan… Szombaton volt a buli, és hétfőn a csajok meg voltak veszve. Teljesen másképp viselkedtek velem, mint előtte. Más ember lettem a szemükben. Az iskola legszebb lánya megvárt tanítás után és megkérdezte, hogy hazakísérem-e, vagy ő hazakísérhet-e engem. Ezután bekerültem az One Word zenekarba, és onnantól aztán nem volt megállás. Rajzottak körülöttünk a csajok. Volt, aki csak a csomagjainkat akarta vinni, mi pedig hagytuk…

Fotó: Sulyok László

7: Mégis 20 évesen elkötelezte magát. Miért?

Sz.R.: Nekem akkora „ütést” adott a szerelem, hogy nem volt más választásom. Mindent elhomályosított az érzés, még a napot is, és ez az érzés máig velem, velünk van. Nem azért vagyok hűséges, mert az akarok lenni, hanem azért, mert nem is vágyom másra.

A tejes interjúért keresd a 7-et az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?