SHOWBIZ

Kiderült, miért nem használt kaszkadőrt Roger Moore

Igazi moziikon volt, aki jellegzetes angol humorával az egész világot meghódította.
  • Szerző: Ripost

Színészkedni nem tudok, viszont jól nézek ki” – mondta magáról az a Roger Moore, aki közvetlenségével, csibész mosolyával, sztárallűröktől mentes személyiségével mindenkit levett a lábáról.

Modellkedéssel kezdte

A brit színész átlagos londoni család sarjaként látta meg a napvilágot. Már kiskorában eldöntötte, hogy színész lesz, ám hiá­ba járt drámaiskolába, a várt siker elmaradt. Bárhogy próbálkozott, nem kapott szerepeket, így modellként kereste a kenyerét: cigarettákat és fogkrémeket reklámozott. 1945-ben kapta első szerepét, igaz, még csak statisztált a Caesar és Kleo­pátrában. Az ötvenes évek elején a tengerentúlon próbálkozott, karrierje egyengetésében sokat segített második felesége, Dorothy Squires énekesnő. Hétéves szerződést kötött az MGM stúdióval, ám a fényes siker elmaradt, két év után szerződést bontottak vele.

 

Bordáit adta a sikerért

A hollywoodi mozik helyett egy brit tévésorozat, az Ivanhoe hozta meg első nagy sikerét. Moore annyira komolyan vette a forgatást, hogy nem használt kaszkadőrt: egy harcjelenet során három bordáját eltörte, egy másik alkalommal pedig eszméletét vesztette, miután egy csatabárd eltalálta a sisakját.

Az igazi világsikerre harmincöt éves koráig kellett várnia, ekkor kapta meg Simon Templar szerepét az Angyal című sorozatban. Mire ’69-ben a széria véget ért, már a tengerentúlon is ismert arccá vált. Moore saját bevallása szerint az ekkor készült filmjében, a Lélekszakadt hajszában nyújtotta élete legjobb alakítását, amelyben egy személyiségzavaros férfit játszott. Az újabb mérföldkő a Minden lében két kanál című vicces krimisorozat volt. A széria sikere Európában minden rekordot megdöntött. Magyarországon különösen sikeres lett. Mindez Roger Moore klasszikus alakítása mellett valószínűleg a magyar származású Tony Curtisnek is köszönhető.

12 évig volt James Bond

A legnagyobb áttörést persze a James Bond-szerepek hozták meg számára. Először 1966-ban merült fel a neve, de tévés kötelezettségei miatt akkor még nem bújhatott a titkosügynök bőrébe. 1972-ben azonban már semmi sem állt az útjába, az Élni és élni hagynival elindult a Bond filmek legszerethetőbb időszaka. Moore 12 évig, 7 filmben alakította a legendás kémet. Pedig utálta a fegyvereket, ahogy mondta, mindig pislogott, amikor el kellett sütni a pisztolyt. Az ő előadásában a 007-es humorosabb, könnyedebb és modernebb lett. „Az általam alakított James Bond nem volt sokkal különb Angyaltól vagy a Minden lében két kanálban játszott szerepemtől” – mondta a Daily Telegraph napilapnak adott interjúban. Persze Moore közben más filmekben is szerepelt: a Vadlibák, a 25 millió fontos váltságdíj, az Ágyúgolyó futam vagy az Álarc nélkül című filmekre is büszke lehetett. A legendás színész a James Bond-sorozat befejezése után már ritkábban állt a kamerák elé, visszavett a tempóból.

A  legutolsó, és egyben az első magyar szerepe a 2016-os Jutalomjáték volt, amelyben egy jelenet erejéig tűnt fel a brit színész.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?