LELKIZŐ

Szomszédai sem tudták, hogy baj van: részletek Csukás István haláláról

A szomszédok és alkotótársai is megrendültek a magyar író halálának hírére.
  • Szerző: Ripost

A 83 éves korában elhunyt Csukás István egyetlen sötétítőt sem húzott be budai lakásában, amikor február elején kórházba került. A zöldmáli társasház többi lakója is a médiából tudta meg, kedves és híres szomszédjuk távozott az élők sorából.

Fotó: MTI: Mohai Balázs

„Benne volt a korban, akárcsak jómagam, de semmi nem utalt arra, hogy máris mennie kell. Feleségemmel együtt nagyon megrendültünk. Régi szomszédok vagyunk... voltunk. Negyven éve egy időben költöztünk be ide” – foglalta össze a Blikknek Angyalos Géza.

„A neje halála után Pista visszahúzódóbbá vált, de felvillanyozta, hogy újabb Süsü-bábfilmet tervez a tévé. Emlékszem, amikor tavaly nyáron a lépcsőházban találkoztunk, elmondta, balatoni nyaralását is kihagyja, annyira fontos neki ez a produkció” – tette hozzá.

A Szépvölgyi úton nemcsak a Nemzet Művészének lakása található, hanem a Bábanimátor Kft. székhelye is: a lap ottjártakor megérkezett Csukás alkotótársa.

„Amióta az MTVA a Süsüke folytatását megrendelte, hetente legalább egyszer találkoztam Pistával, így nem tudtam mire vélni, hogy telefonon nem tudtam elérni az elmúlt három hétben. Azt gondoltam, lement a Balatonra, de nem vallott rá, hogy nem szólt róla” – mondta Szent-Andrássy Imre, aki a Süsüke, a sárkánygyerek című 2001-es bábfilmsorozat társrendezője volt, és a Süsüke világot lát címmel szintén 13 részesre tervezett bábfilmsorozatot is Csukással együtt indította útjára.

„Nyolcvanhárom évesen már senki sincs jól. Pista se volt jól, de semmi nem utalt arra, hogy a márciust sem fogja megérni. Ez túl gyorsan történt” – csóválta a fejét Szent-Andrássy.

„Csalódott vagyok, nem érhette meg a bemutatót. Három éve megy ez a türelemjáték, és ez sok idő, főleg, ha valaki nyolcvanesztendős. Hiába rendelte meg ugyanis a tévé, a sorozatot pályázati pénzből kell készíteni, azt pedig csak a múlt héten írták ki. Amikor Pista már öntudatlanul feküdt a kórházban, ahogy arról most értesültem” – törölgette könnyeit alkotótársa.

„Csukás István ténylegesen a gyerekének érezte minden egyes művét, és most is megnyugtatott, ha eljutunk az utószinkronig, ott lesz velem, hogy szükség szerint hozzáírjon a szöveghez vagy elvegyen belőle. A bábfilm felvétele nem egyszerű dolog, és ezt neki kellett volna csinálni. Ez így már nem lesz ugyanolyan” – rebegte Szent-Andrássy. „Nagyon remélem, az utolsó művét valahogy meg tudjuk csinálni.”

És ezeket olvastad már?