LELKIZŐ

Megrázó részletek Schubert Éva utolsó napjairól

A Kossuth-díjas legenda hosszú éveken át szenvedett, élete utolsó napjaiban pedig már ápolónője is azon gondolkodott, feladja a küzdelmet, és kórházba küldi őt.
  • Szerző: Buster

Schubert Éva barátai, ismerősei szerint megváltás volt a művésznő számára, hogy kedd hajnalban csendesen elaludt. Véget ért az a gyötrelmes út, amely 2011-ben kezdődött, amikor kiderült, hogy már műtéttel sem lehet segíteni a testén elhatalmasodó, fájdalmas csontritkuláson.

A Kossuth-díjas színészóriás attól kezdve csak ritkán hagyta el belvárosi otthonát, hiszen tolószékbe kényszerült. A gyötrő, szűnni nem akaró kínok ellenére is gyakran fogadott vendégeket, és a tanítást sem hagyta abba, sőt, aktív tagja maradt a lakóközösségnek. Közvetlen szomszédjával mindennap hosszas beszélgetéseket folytatott.

"Az utóbbi pár évben szorosabbá vált a kapcsolatunk. Kaptam kulcsot is a lakáshoz, hiszen előfordult, hogy elesett, segítségre szorult"

– kezdte a %% -nak Szabókyné Kernács Márta, Schubert Éva szomszédja, barátnője.

"Az utolsó hónapokban már nagyon rosszul volt. Pár napja éppen beszélgettem a hölggyel, aki ápolta, ő is nagyon aggódott érte. Elgondolkodott azon, hogy feladja a küzdelmet, mert Évát olyan fájdalmak gyötörték, ami lelkileg őt is nagyon megviselte, hiszen nem tudott már rajta segíteni…

Hirtelen és gyorsan jött a leépülés.

Azt hiszem, ha hajnalban nem alszik el, akkor elkerülhetetlen lett volna, hogy kórházba kerüljön. Számára megváltásként jött a halál”

– mesélte a %% napilap csütörtöki számában Márta. A lapban egy teljes oldalon olvashatja, hogyan búcsúztak barátai, pályatársai a legendától, és megszólalt lánya, valamint nevelt fia, Verebes István is.

És ezeket olvastad már?