LELKIZŐ

Megfúrták Weisz Fanni koponyáját: ijesztő műtéten esett át a siket lány

Weisz Fanni nemrég arról beszélt, hogy hétéves volt, amikor a fejébe egy szerkezetet ültettek be...
  • Szerző: Ripost

Sokan felkapták a fejüket, amikor kedd este, a TV2 képernyőjén látható, A legbátrabb páros című műsorban Weisz Fanni többször megszólalt. Az ijesztő próbatételek közben kétségbeesetten beszélt a férjéhez, majd összefüggő mondatokban nyilatkozott egy-egy feladat után. Eddig ugyanis leginkább csak jelnyelven láttuk őt kommunikálni, ahogy a legtöbb siketet.

Meglepő az is, hogy beszéde korántsem olyan kezdetleges és artikulátlan, ahogy azt elképzelnénk. Persze nem véletlen, hogy Fanni sok sorstársával ellentétben ennyire kommunikatív a hallók között, a Bors ugyanis kiderítette, hogy komoly műtéten esett át, és mesterséges hallás segítette, hogy megtanuljon beszélni.

Fanni korábban már tett említést arról, hogy az elsők között volt Magyarországon, akinek hétéves korában egy belső egységet építettek a fejébe, aminek segítségével hall és beszél.

Fanni gyerekkorában egy hétórás műtéten esett át, melynek során megfúrták a koponyáját és a koponyacsontjára csiszolták egy belső szerkezetet, amihez egy külső egység is tartozik. Ezzel elektródákat tudnak bevinni a belső fülben található csigába, ami az ott lévő, eltöredezett szőröcskéket helyettesíti. Ezáltal veszi a hanghullámokat, és kiskora óta hallja, értelmezi és tanulja a hallók beszédét.

Az utóbbi években a technika fejlődése olyan eszközt adott a kezünkbe – a cochlearis implantátumot –, amellyel szinte minden siketen született gyermek képes elsajátítani a beszédet– mondta még nyáron, egy balatoni előadáson Szamosközi Alice, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika logopédusa, aki nagy szaktekintélynek számít a témában.

 

És ezeket olvastad már?