LELKIZŐ

Megrendítő, ahogy kisfia betegségéről vallott a Fiesta énekese

A kisfiúnál autizmust állapítottak meg, és csak egy szót mond ki.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas feladatot kapott az élettől Knapik Tamás. A Fiesta énekesének kisfiánál, Tomikánál autizmust állapítottak meg, így rengeteg fejlesztésre van szüksége, hogy a vele egykorú gyerekekkel fel tudja venni a lépést. A tündéri kisfiú nyitott ugyan a világra, de sok mindenben le van maradva.

„Azt szoktam mondani, hogy máshogy van bekötve. Egyelőre nem beszél, az egyetlen szó, amint mond, az „apa”. A járása is kicsit imbolygó, eleve két és fél évesen állt fel először, de közben úgy ért a technikai dolgokhoz, mint sok felnőtt sem. Néhány hónapja például készített egy videót, és feltöltötte a zenekar oldalára. Először azt hittem, véletlen, de aztán megtette még egyszer” – mesélte nevetve a zenész, aki hónapok óta keresi a megfelelő lehetőségeket kisfia számára.

Helyzete nem egyszerű, rengeteg a rászoruló gyerek, család, miközben a fejlesztőpedagógusok száma egyre kevesebb. Nemcsak az állami, de az alapítványok által biztosított lehetőség is kevés, vagy egy vagyonba kerül. Nem beszélve az előítéletekről, amelyeket Knapik Tamás szeretne eloszlatni.

„Sok embernek, ha meghallja az autista kifejezést, az jut az eszébe, biztos meg tudja mondani a gyerek ránézésre, hány szál gyufa van a dobozban. De ez nem igaz, minden autista gyermek másmilyen. Van, aki érzékeny a fényre, a hangokra, az érintésre. Az én kis mackóm például egyáltalán nem, egyszerűen csak lassabban ér el bizonyos mérföldköveket – magyarázta Knapik Tamás a Blikknek.

Tomikának fejlesztésekre, foglalkozásokra lenne szüksége, amelyek egy részét megkaphatná az óvodában, de egyelőre a szakbizottság válaszára várnak, amely meghatározná, hol helyezkedik el az „autizmusspektrumon” a kisfiú.

„Egy alapítványi pszichiáter ugyan adott neki egy autistakódot, de ez inkább nekünk tájékozódási pont, a hivatalos papírokra lassan egy éve várunk. Kevés a szakember, ráadásul egy ilyen gyerek fejlesztéséhez három ember, egy logopédus, egy gyógypedagógus és egy mozgásterapeuta összehangolt munkájára van szükség” – árulta el a zenész, aki azért beszél kisfia diagnózisáról, mert szeretné, ha a társadalom elfogadóbb lenne az ilyen gyerekekkel.

És ezeket olvastad már?