LELKIZŐ

Halottak napja: így néznek ki a legnagyobb magyar legendák síremlékei

A szomorú ünnep alkalmából a Ripost munkatársa körbejárta a Farkasréti temető művészparcelláját.

Sztankay István

A 2014-ben elhunyt színészlegenda sírját rendszeresen gondozza özvegye, Bedők Bea keramikus, valamint imádott gyermekei. A rajongók is gyakran kilátogatnak a nyughelyhez, hogy leróják a tiszteletüket a Nemzet Színésze előtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Schütz Ila

A Jövőre, veled, ugyanitt! című darabban Sztankay partnerét alakította, és a temetőben is közel nyugszanak egymáshoz. Idén lesz tizennyolc éve, hogy a színésznő elhunyt, de a szerettei és tisztelői nem feledik: mindig kerül friss virág a sírjára.

Garas Dezső

Kőnig tanár úr megformálójáról is sokan megemlékeztek: keresztény szokás szerint virágot, és zsidó tradíció szerint kavicsokat is elhelyeztek a síremlékére.

Örkény István

A Kossuth-díjas magyar író művei a mai korban is aktuálisak. Ismeretlenek
vadgesztenyéből kirakott szívecskével tisztelegtek a munkássága előtt.

Tahi Tóth László

A színész két és fél évvel a halála után, idén kapott végre méltó síremléket a Farkasréti temető Művészparcellájában. Felesége, Kárászy Szilvia rendszeresen látogatja őt, erről árulkodik a koszorúra írt üzenete: „Szeretlek, Sz.”

Andorai Péter

A Nemzet Színésze idén februárban hunyt el. Míg el nem készül a sírja, szerettei és tisztelői kövirózsákkal és gesztenyével díszítették a földhalmot, ami a színész koporsóját borítja.

Bajor Imre

Hat éve már, hogy a legendás színész nincs közöttünk, de az emlékét nem feledik. Ottjártunkkor öt szál virággal emlékeztek rá.

Koós János

A 2019-ben elhunyt énekes síremléke még készül, de addig is gyönyörű virágokkal borították be a földi maradványait fedő halmot.

Csukás István

Süsü, a sárkány megalkotóját mindenki szerette: nem meglepő, hogy mindenszentekkor különféle koszorúkat, mécseseket és csokrokat vittek a sírjára.

Bács Ferenc

Az erdélyi származású Kossuth-díjas színész gyönyörű síremléket kapott, ami kőből készült, a hozzá tartozó vázában pedig mindig friss virág található.

 

És ezeket olvastad már?