LELKIZŐ

Szívszorító, ezt mondta a királynő Fülöp hercegről az aranylakodalmukon

A 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg 73 éven át volt II. Erzsébet hű társa.
  • Szerző: Doris

II. Erzsébet pénteken délben jelentette be a tragikus hírt: 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, aki 73 éven át volt a férje jóban-rosszban.

Fotó: Northfoto

A királynő és Fülöp 1947. november 20-án fogadtak egymásnak örök hűséget, 11 óra 30 perkor a Westminster-apátságban. A világraszóló esküvőről a BBC Rádió számolt be, szerte a világon 200 millióan követték a nagy eseményt. Erzsébet egy Norman Hartnell által tervezett ruhában lépett oltár elé, a sminkjét pedig maga készítette. Mindenben segítségére volt viszont nyolc koszorús lánya.

II. Erzsébet és Fülöp esküvője (Fotó: Northfoto)

II. Erzsébet már tinikora óta imádta Fülöpöt, óriási, évtizedeken átívelő szerelem volt az övék. 1997-ben, az aranylakodalmukon a királynő ezt mondta imádott férjéről:

„Egyszerűen ő volt a támaszom és az erőm az évek során. Én és az egész család nagyon sokkal tartozunk neki. Többel, mint ő ezt valaha is gondolná” – írja a Daily Mail.

Fülöpöt halála előtt 28 napig kezelték kórházban, két londoni klinikán is. Először egy fertőzés miatt vitték be, később a szívét is meg kellett operálni, ő azonban végig hitt a felépülésben. Március közepén ki is engedték, a kórházat elhagyva készült róla az utolsó fotó. Péntek reggel azonban örökre lehunyta a szemét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?