LELKIZŐ

Csukás Istvánt gyászolja Bodrogi Gyula: Csupa-csupa meselélek volt ez az ember!

83 éves korában elhunyt Csukás István, Süsü, a sárkány, Mirr-Murr és A nagy ho-ho horgász megalkotója. A Nemzet Művésze címmel elismert Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar írónak még rengeteg terve volt, többek között az, hogy részt vehessen a Süsü újabb részének elkészítésében.

Hétfőn egy budapesti kórházban elhunyt Csukás István író, költő, a XX. századi irodalom egyik legmeghatározóbb alakja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nincs olyan gyermek vagy felnőtt az országban, aki ne találkozott volna legalább egyszer valamelyik mesealakjával; Süsü, a sárkány, Pom Pom és Mirr-Murr kalandjain generációk sora nőtt fel, történeteiért a mai, modern világban is rengetegen rajonganak.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Gyermeki lelkületét és vidám természetét élete végéig megőrizte, jóllehet, a hőn áhított siker viszonylag későn érkezett el. Gyermek- és fiatalkora komoly nélkülözésben telt: 1936. április 2-án, Kisújszálláson született egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként.

A háború után először hegedűművésznek készült, később a jogi pályával kacérkodott, majd a bölcsészkaron tanult, de 1956 után végül nem fejezte be az egyetemet. A fordulatot az hozta meg, amikor az egyik barátja titokban beküldte a verseit a Magyar Rádió egyik pályázatára.

Csukásnak verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi. Több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.

Pályája során számtalan díjjal ismerték el a munkásságát, ezek közül a legjelentősebb az 1999-es Kossuth-díj, valamint a Nemzet Művésze kinevezés, amit 2017-ben kapott meg.

Fotó: Profimedia

Bodrogi Gyula, Süsü magyar hangja a -tól tudta meg a szomorú hírt. A Nemzet Színészét több évtizedes barátság fűzte Csukás Istvánhoz, ezért érthető módon rendkívül megrendítette őt az író halála, másodpercekig szóhoz sem jutott.

„Hirtelen nem is tudom, mit mondjak, annyira lesújtott a hír... Döbbenet... De nagyon fontos, hogy méltó emléket állítsunk neki„ – kezdte a -nak Bodrogi Gyula.

Fotó: Markovics Gábor

”Nekem István az egyik kedvenc szerzőm. Mesés lelkű ember volt. Olyannyira, hogy amikor szóba került a Süsü folytatása, akkor azt mondtam, mindegy, miről szól, csak az ő lelke legyen benne, mert az varázslatos módon találkozik a gyerekekkel, a felnőttekkel, de még az idősekkel is. Egy csupa-csupa meselélek volt ez az ember, nagyon szerettem őt. Óriási veszteség a halála...” – mondta elcsukló hangon a Kossuth-díjas színművész a -nak.

Az utóbbi években Csukás István együtt dolgozott az Újszínházzal is, A nagy Ho-ho-ho horgász télen-nyáron című darab társrendezőjeként, melynek zenei betéteihez ő írta a szövegeket is.

„Hatalmas veszteség az egész ország számára, hogy egy ilyen nagyszerű írónk, költőnk távozott az élők sorából. Igazi megtiszteltetés volt vele dolgozni, az a derű, ami őt jellemezte, mindenkire hatással volt, aki csak találkozott vele. Az ő meséi nem csak a gyerekeknek szóltak, hanem a felnőtteknek is, az általa megteremtett mesefigurák pedig örökre velünk maradnak” – fogalmazott a -nak a teátrum igazgatója, Dörner György.

Csukás István 2017-ben özvegyült meg, harmadik feleségével, Porga Máriával 42 évig éltek boldog házasságban.

Utódai soha nem születtek, a mosolygós művész, aki gyermekek millióinak okozott örök élményt a műveivel, egyedül hunyt el, történeteiben és azok főhőseiben azonban örökké él majd.

Joshi Bharat négyszer is interjúzott vele

Joshi Bharat abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a műsorában négyszer is beszélgethetett a népszerű íróval. Ezen interjúk alkalmával Csukás István őszintén kitárulkozott neki. „Akár a nehéz gyermekkoráról beszélt, akár a későbbi éveiről, soha nem a szomorúságot láttam rajta. A szemében mintha megmaradt volna az a gyermeki tisztaság, huncutság, amit mindenkinek meg kellene őriznie. Mondta is nekem, hogy aki ezt nem őrzi meg, nem képes másként látni a világot és előhozni azokat az apró mozzanatokat, amikből mesék lesznek” – árulta el a műsorvezető.

Csukás István: Ez számomra a halhatatlanság jele

Az új Nemzeti Alaptanterv változása kapcsán talán a leginkább szívmelengető hír az, hogy az új Alaptantervben Csukás István művei is nagy szerepet kapnak majd. A Magyar Nemzet értesülései szerint az író munkássága is bekerül a tananyagba, ami azt jelenti, hogy kötelező olvasmány lehet a Süsü, a sárkány, a Pom Pom vagy éppen a Mirr-Murr. „Ez számomra egy még nem hivatalos ajándék, kissé a halhatatlanság jele is, hiszen olyan nagy becsben tartott írók közé kerül a nevem, mint Petőfi, vagy éppen Móricz” – kommentálta a Borsnak néhány héttel ezelőtt a hírt az író.

Decemberben fejezte be az utolsó művét

2019 karácsonyára készült el a Süsü sorozat harmadik része, a Süsüke világot lát. Csukás István két hónappal ezelőtt a Borsnak nyilatkozott boldogan a kész műről. „Az én karácsonyi ajándékom a gyerekeknek a Süsü sorozat harmadik története, a Süsüke világot lát, aminek a forgatókönyvét leadtam az MTVA-ban” - mondta el a lapnak a Nemzet Művésze, aki egy teljes éven át dolgozott a mesén. Havonta kicsivel több, mint egy részt írt meg, így lett a végére tizenhárom részes a szkript, ami igencsak vaskosra, több, mint hatszáz oldalasra sikeredett. A Kossuth-díjas író nagyon kíváncsi volt a fogadtatásra, hiszen a rendkívül élvezte az alkotás folyamatát. Olyannyira, hogy élete utolsó nyarát pihenés helyett alkotással töltötte. Úgy tervezte, a forgatókönyv befejezése után is aktívan kiveszi majd a részét a munkálatokból, ám ez már nem adatott meg neki.

Saját halottjának tekinti a közmédia Csukás Istvánt

A közmédia saját halottjának tekinti a mai napon 84 éves korában elhunyt Csukás Istvánt – közölte Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. „A közmédia vezetősége és munkatársai mély megrendüléssel értesültek Csukás István haláláról, őszinte együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló hozzátartozók felé. Büszkék vagyunk arra, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnagyobb hazai alakjával baráti és munkatársi kapcsolatban állhattunk. Mindenki Csukás István meséin nőtt fel, amelyekben fontos tanítást kaptunk arról, hogy mi a jó és a rossz, miért fontosak a pozitív emberi tulajdonságok. Erkölcsi tanítást és tartást adott. Irodalmi kincsei a közmédia együttműködésével elevenedhettek meg a képernyőn, és maradhatnak fenn hosszú időn keresztül a jövő generáció számára” – tette hozzá a vezérigazgató.

Műsorváltozás lesz a mai napon a közmédia csatornáin Csukás István halála miatt. A Duna Televízió 21 óra 30-tól a Keménykalap és krumpliorr című filmet adja. Az M2 csatorna egy Pom-pom mese epizóddal emlékezik 20.00 órától. Az M5 csatorna 19.30-tól, a Kossuth Rádió 21.30-tól ismétel egy portrébeszélgetést Csukás Istvánnal. A Kossuth-on egész héten a mai napon elhunyt író meséi lesznek hallhatók a 19.20-as mesesávban.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?