LELKIZŐ

Sosem látott interjú került elő az elhunyt Bálint gazdával

Egy éve vitte el a koronavírus az ország kertészét.
  • Szerző: Doris

Sosem látott interjú került elő Bálint Györgyről, akit az ország Bálint gazdaként ismer. Az akkor 100 éves legenda hónapokkal a halála előtt adott interjút a Metropol munkatársának, még a pandémia előtt, amit 101. születésnapján szerettek volna leközölni. Akkor se ő, se más nem tudhatta, hogy az örökifjú gazda szervezetét megtámadja a koronavírus.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sosem látott interjú került elő az elhunyt Bálint gazdával

Fotó: MTI

Az ország kertésze a Balatonon lett rosszul, onnan kórházba szállították, ahol nem sokkal később elhunyt. Most, tragikus halálának évfordulója alkalmából néhány részletet megosztunk az eddig meg nem jelent interjúból, méltó emléket állítva ezzel egy igazi túlélőnek, aki élete végén is a jövői ifjúságáéért dolgozott.

Mi a hosszú élet titka?

Sokan, sokszor tették fel a pont egy évvel ezelőtt elhunyt gazdának ezt a kérdést, amire élete 100 éve alatt találta meg a pontos választ.

„Nincs különösebb titka, de egy valami biztosa sokat segített ebben: a legnyugodtabb, legszebb gyerekkor volt az enyém. Békés családi légkörben nőttem fel, illetve mindent megeszek, nem vagyok válogatós.”

Taposóaknákat szedett

Fiatalemberként a II. világháború idején munkaszolgálatra kényszerítették a kertészmérnököt.

„Már igen fiatalon sok szörnyűséget láttam, hiszen elvittek munkaszolgálatra a II. világháború alatt, ahol Sztálingrád közelében szedtük fel a bottal a taposóaknákat. Akiket előreküldtek, azokból 5-6 ember biztos nem jött vissza.”

Mindene elveszett

Miután túlélte a világégést, szerette volna továbbvinni édesapja birtokát, ám a kommunizmus közbeszólt.

„Miután hazatértem, édesapám gazdaságát igyekeztem rendbe hozni, ám az államosítás miatt 24 órán belül el kellett hagynom azt az első nejemmel és az akkor másfél éves fiammal.”

Aggasztotta a korkülönbség

Második felesége elvesztése után került közelebb Antónia asszonyhoz, aki haláláig elválaszthatatlan társa lett a kertésznek a magán- és szakmai életében is, dacára annak, hogy akár a lánya is lehetett volna.

„Kezdetben tartottam a köztünk lévő 27 év korkülönbségtől, Antónia ráadásul csak egy fél évvel idősebb a fiamnál, de végül nem igazolódtak be a félelmeim. Tökéletes társam lett.”

A jövőért dolgozott

A kertészmérnök haláláig folyamatosan dolgozott, cikkeket és könyvet ír, előadásokat tartott és rendszeresen adott interjúkat. A beszélgetés során kollégánknak elárulta, mi az, ami a legjobban aggasztotta a mai, rohanó világban.

„Most leginkább a magyar földek öntözésének a kérdése, illetve a túlnépesedés következtében keletkező termőföldhiány foglalkoztat, szerintem a magas ágyások elterjedésével lehetne segíteni a kérdésen” – mesélte Bálint gazda.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?