FÜLES

Zaklatási botrány a Katonában: az államtitkár is levelet írt az ügyben

A szexuális zaklatási botrány miatt Gothár Pétert kitiltották, de arról nem tudni, hogy a színház és a Színművészeti Egyetem pontosan hogyan kezeli az ügyet.
  • Szerző: Ripost

A magyar kormány kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter levelet írt a Katona József Színház ügyvezető igazgatójának, Máté Gábornak és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, Upor Lászlónak – értesült az Origo.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Fekete Péter, úgy tudni, arra kíváncsi, hogy mi történt pontosan, és milyen intézkedéseket tett, hogyan kezeli az ügyet a színház és a Színművészeti Egyetem. A két intézmény eddig mindent megtett azért, hogy mentse Gothár Pétert, és eltussolja az ügyet. A Katona József Színház meg sem akarta nevezni a szexuális zaklatót, sőt, titoktartásra kötelezte a színészeket, köztük az áldozatokat is. A Színművészeti Egyetem pedig egy álvizsgálatot indított.

Az Origo értesülései szerint Fekete Péter, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára arra is kíváncsi, hogy a színház és az egyetem hogy kezeli ezt az ügyet.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, november 19-én robbant ki a legújabb szexuális zaklatási botrány, amelynek a főszereplője a Katona József Színház rendezője, Gothár Péter, a balliberális színházi és filmes világ vezető alakja.

Gothár 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendezői szakán. 1975–1979 között a Magyar Televízió rendezője volt, 1979 óta pedig előbb a kaposvári színház főrendezője, majd a Katona József Színház rendezője, 1994-ben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt. 1997-ben az MSZP-SZDSZ-kormány Kossuth-díjjal jutalmazta. 2002 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. 2007-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiszteletbeli doktor címet adományozott neki.

Egyelőre biztosan annyit lehet tudni, hogy Gothár Péter a Katonában szexuálisan zaklatott legalább két nőt, ezért a színházból kitiltották, de nem jelentették fel, sőt, még a darabjai közül is csak azt az egyet veszik le, amelyre már kevés jegyet tudtak eladni.

A színház – egészen pontosan a közlemény mögött nyilvánvalóan álló Máté Gábor – először még azt is próbálta eltitkolni, hogy ki a szexuális zaklató, mindössze annyit írt, hogy valaki „több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat”, és ezért kitiltották a színházból.

Az ügyben az áldozatok nem mernek megszólalni, mivel – mint ahogy a kiderítette – a Katona vezetése titoktartási szerződést íratott alá az ott dolgozó színészekkel, köztük az áldozatokkal is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?