Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.21.

Így hűsölnek az állatok a forróságban

A háziállatok esetében viszonylag köztudott, mi a teendő hőség esetén. De hogy bírják az egzotikus állatok? Ennek járt utána a hot! csapata.

Szerző Dráviczki Ákos

Kíváncsiak voltunk, mit tesz rengeteg lakója érdekében a Fővárosi Állat- és Növénykert, így a legnagyobb hőségben kilátogattunk a parkba. A lubickoló fókák mellett találkoztunk Hanga Zoltánnal, a kert szóvivőjével, aki elmagyarázta, hogy a fókákat nem igazán érinti a kánikula, hiszen télen-nyáron vízben vannak. Az állatok számára is komoly kihívást jelent a hőség.

Valóság - Így védekeznek a pokoli melegben az állatok az Állatkertben - Ripost
Az állatok legnagyobbikának csemetéjére, Samura, az elefántbébire a mamája vigyáz - Fotó: Szabolcs László / hot! magazin

"Sokan megkérdezik, mihez kezdünk ilyen melegben. Nyilván nem akkor jut eszünkbe, hogy itt nyáron meleg van, télen meg hideg. Amikor belevágunk egy állat tartásába, akkor eszerint alakítjuk ki az élőhelyeket" – mondta Hanga Zoltán a hot! magazinnak.

Átsétáltunk a pingvinekhez, és megtudtuk, hogy az itteni madarak Afrika déli részén őshonosak, de a 38 fok már nekik is túlzás, így árnyékoló vitorlákat kaptak, és saját párakapujuk is van! Felvetettük az ötletet, hogy esetleg kapnak-e jégtömbbe fagyasztott halat nyalánkságként.

"Az inkább csak szórakozásra szolgál, hogy programot kínáljunk nekik. Minden nap nem lehet így etetni őket, hiszen amit kibontanak a jégtömbből, az még mindig egy fagyott hal. Mi sem eszünk mindennap jégkását" – mosolygott a szóvivő.

Az állatok közül a növényevők több lédús táplálékot kapnak

Miközben az elefántok felé tartottunk, szóba került a többi állat is. Zoltán elmagyarázta, hogy mindenkinek megvan a maga hűtési technikája. Ami közös bennük, hogy minden esetben pótolni kell a vizet.

"A növényevőknek például ilyenkor igyekszünk több lédús, nedvdús táplálékot biztosítani" – mondta el a szakember.

Utunk közben néhány orangutánra lettünk figyelmesek, akik műanyag dobozt és gyapotot húztak a fejükre

"Nem a napsugárzás ellen védekeznek, csak szórakoznak– nevetett Zoltán. – Látható, hogy egyébként is árnyékban vannak, de akár be is tudnának menni a hűvösebb épületbe. Játszanak. Az a fontos, hogy minden élőhelyen legyen napos és árnyékos rész is, hogy megválaszthassák, hová akarnak menni."

Egyébként az orangutánoknak is ömlik a vízpára a kifutójuk faláról, és – mint kiderült – előszeretettel bosszantják a gondozókat azzal, hogy különféle tárgyakkal eltömítik a permetezőfejeket.

Valóság - Így védekeznek a pokoli melegben az Állatkert állatai - Ripost
A pingvinek is imádják a vizet – Fotó: Szabolcs László / hot! magazin

„Ázsiában is szeretnek pancsolni”

Éppen akkor értünk oda, amikor az Elefántházból kiszaladt Samu, a kiselefánt, nyomában az anyjával, Angelével. Vígan csobbantak a medencéjükbe, a gondozójuk pedig vízsugárral tette élvezetesebbé a lubickolást.

"Az őshazájukban, Ázsiában is szeretnek pancsolni, itt nálunk főleg Samu és az apukája, Assam. A fürdővízből csak módjával isznak; amikor kitátják a szájukat, az is inkább csak egy kis felfrissülés, szájzuhany. A kifutójuk terméskő falában vannak nyílások, ahonnan az ormányukkal, a bent lévő ivócsészékből tudnak friss vizet inni" – árulta el Zoltán.

Félig természetes

Az állatkerti Nagy-tó valódi élővíz, saját ökoszisztémával. De a meleg miatti oxigénhiány és párolgás káros lehetne rá, így keringetéssel és vízpótlással védik az ott lakók élőhelyét.


 

Ezért „kutya meleg”

A kánikula szó a Szíriusz csillag latin nevéből, a Caniculából ered. A Földközi-tenger térségében onnantól számították a nyarat, amikor ez a Szíriusz megjelent az égen, latin nevének szó szerinti jelentése pedig „kiskutya”.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek