1 éve

Megrendítő titok derült ki Zámbó Jimmy haláláról

Húsz éve hunyt el Zámbó Jimmy. Most egy szakértő mondta el: még ma is közöttünk lehetne, ha nem cserél fegyvert.

Szerző Ripost

Az 1990-es évek legsikeresebb előadója volt Zámbó Jimmy, a slágereit a mai napig rengetegen hallgatják, ám a karrierje csúcsán váratlanul véget ért az élete. 2001. január 2-án hajnalban pisztolydörrenések zavarták meg a csepeli kertváros nyugalmát. A hivatalos jelentés szerint két lövést adott le a legenda, az utolsóval pedig véletlenül fejbe lőtte magát. Eleinte arról beszéltek, hogy Jimmy a szomszéd kakasát akarta lelőni, majd hadonászni kezdett a még töltött fegyverrel, ami véletlenül elsült, de ezt később az énekes özvegye tagadta. Edit asszony visszaemlékezése szerint az énekes meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd rá fogta, s hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, végül a saját halántékára célozva sütötte el újból.

MTI Fotó

Belátás a töltényűrbe

Zámbó Jimmy 1998 tavaszán kapott fegyverviselési engedélyt a családja és önmaga védelmére. Elsőként egy forgótáras pisztolyt vásárolt, a halálát okozó Beretta 1999 februárjában került hozzá.

„Az öntöltő pisztolyok, mint ez a Beretta típusú fegyver is, felül elhelyezkedő alkatrésze a szán, ami a töltetlenség ellenőrzése céljából hátra húzható, a kivető nyíláson keresztül belátást engedve a cső hátsó végén található töltényűrbe, így a töltött és a töltetlen állapot nehezen téveszthető össze” – nyilatkozta a Borsnak Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő.

Mint mondta, ha egy olyan személy vesz a kezébe egy fegyvert, aki egy kicsit is ért hozzá, az az első dolga, hogy a szánt hátrahúzva megnézi, hogy biztosan nincs-e benne lőszer.

„Ha egy töltött tárú fegyver szánját hátrahúzzuk és visszaengedjük, a legfelső töltény bekerül az úgynevezett töltényűrbe. Ha így nem adunk le lövést, hanem ismét hátrahúzzuk a szánt, akkor az előzőleg bekerülő lőszer a kivető nyíláson keresztül távozik a fegyverből és egy újabb töltény kerül a helyére. Ha egy üres tárat teszünk bele a fegyverbe és úgy húzzuk hátra a szánt, természetesen ekkor nem lehet vele lövést leadni” – magyarázta a lapnak Erdei Barnabás.

Elszámolta magát?

Az 52 éves szakértő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az énekes „tárazgatott”. Elképzelhető, hogy folyamatosan hátra húzogatta a szánt, amitől a lőszerek egymás után potyogtak ki a Berettából. A fáradtság és az ital hatására azonban elszámolhatta magát, s figyelmetlenül egyet benne hagyhatott. A szakember szerint léteznek olyan fegyverek, amik úgynevezett tárbiztosításosak. Ezeket nem lehet elsütni úgy, hogy ha a tár nincs bennük. A mechanikus elemek ekkor ugyanis úgy állnak, hogy az elsütő billentyű nem húzható hátra.

Ha viszont a tár benne maradt, vagy a töltényűrben akár egy lőszer is valamiért ott volt, nincs miről beszélni. Mint mondta, a tragédia úgy is bekövetkezhetett, hogy az énekes ugyan kitárazott, kiszedte a tárat, de egy lőszert valamiért benne hagyott a töltényűrben és úgy húzta meg az elsütőbillentyűt. A Királynak korábban egy forgótáras fegyvere volt, a Berettát állítólag a végzetes napon használta először.

„A forgótáras revolvereknek típustól függően általában 6–8 forgódob-furatuk van, ezekbe kerülnek a töltények. Az ilyen revolvereknél a hátfal és a forgódob között van egy apró rés, ott ha valaki benéz, látható, hogy mennyi töltény van betöltve” – mondta a szakértő.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutálisan megvert egy kecskeméti férfit egy ukrán rabló, a mellkasára ült és ököllel ütötte az arcát

borsonline.hu

Lehetetlen kérdés, melyik félmeztelen bombázó a dögösebb?

borsonline.hu

Tucatnyi mentő a helyszínen, 16 sérültet látnak el az üllői balesetben

life.hu

Vége a kopaszságnak: tudósok egy olyan fehérjét fedeztek fel, mely az elhalt hajhagymákat is újraéleszti

hirtv.hu

Összeverte szeretőjét és annak nővérét a legendás focista

borsonline.hu

Szexológus fedte fel a titkot, eddig tart az ideális együttlét

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. augusztus 8-14.: Nem sok jót ígér a Vízöntő telihold a héten

ripost.hu

Áll a bál: A születésnapján alázták meg Meghan Markle-t

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

ripost.hu

Felcsúszott a röpis bombanő szűk felsője, kibuggyantak alóla óriási, ringó mellei

ripost.hu

Gyerekcipő az összeégett romok között: rejtély, hogy hova tűnt az édesanya és kétéves kislánya Szabolcsban

További cikkek

SZTÁR

Arat a halál: Tragikus hirtelenséggel távoztak ezek a sztárok

SZTÁR

Majka és Rúzsa Magdi: Sűrű hétvégét ígér a Plázs

SZTÁR

Tóth Gabi nagyon odatette magát a különleges templomban – Videó

SZTÁR

+18-as lesifotó: bugyi sem volt a celeben, barátja a lábai között matatott

SZTÁR

Tragikus hír jött: Meghalt a Kossuth-díjas magyar művész

SZTÁR

Ezt üzente Csuti az újra drogozó Curtisnek