Ez a két kérdés eldönti, meddig tart a házasságod

Vajon meg lehet mondani előre, mennyire lesz tartós egy házasság? Vagy legalább fel lehet mérni hitelt érdemlően, hogy most milyen állapotban van a kapcsolat? Mutatjuk azt a két kérdést, ami segíthet ebben.

Vajon mi a tartós házasság titka? Az, hogy a lelki társadhoz menj feleségül? Vagy az, hogy ugyanazt gondoljátok az élet nagy kérdéseiről? Az anyagiak hasonló szintje? A munka és a magánélet egyensúlya? Vagy egyszerűen csak annyi kell, hogy jól érezzétek magatokat együtt? A pszichológusok szerint két egyszerű kérdéssel fel lehet mérni a házasság állapotát és minőségét.

Vajon mitől függ, hogy meddig fog tartani a házasságod?
Fotó: Pixabay.com

Ezek a legfontosabb kérdések a házasság tartósságáról

Az amerikai University of Virginia kutatói 4242 párt kértek fel arra, hogy adjanak választ két kérdésre. Ezután hat évvel ismét találkoztak a párokkal, akik a házasságukról meséltek nekik. A két kérdés a következő volt:

 • Boldogabb vagy-e a házasságodban, mint amennyire szingliként boldog lennél?
 • Mit gondolsz, hogy válaszolna a párod erre a kérdésre?
 • Milyen eredményt hozott a vizsgálat?

  Azok a párok, akik szerint szingliként sem lennének boldogtalanabbak, nem meglepő módon a hat év követési idő alatt nagyobb számban döntöttek a házasság felbontása mellett. Akik viszont a boldogságukat részben a párjuk jelenlétének tulajdonították, kisebb számban váltak el. Ők voltak azok is, akik a részletes kérdőívekre válaszolva azt vallották, hogy a házasság ugyan jár némi lemondással, de ezt bőven ellensúlyozza az, hogy a partnerek egy tartós kapcsolatban mindenben számíthatnak egymásra, és támogatják egymást. Ez pedig összességében boldogabbá teszi őket, mint ha egyedül élnének, és senkihez nem kellene alkalmazkodniuk.

  Te vajon tudod, mennyire boldog veled a párod?
  Fotó: Pixabay.com

  Érdekes tény az is, hogy a kutatásban részt vevő pároknak csak 40,9 százaléka volt képes megjósolni, mit válaszolna a párja a kérdésekre. Közel 60 százalékuknak viszont fogalma sem volt arról, mint mondana a párja. A párok negyedénél pedig komoly ellentmondások voltak abban, mit gondolnak egyáltalán a házasság boldogságáról. A hat év elteltével ezek között a párok között is gyakori volt a házasság felbomlása. Vagyis a saját boldogságod mellett a házasság tartóssága szempontjából nagyon nem mellékes, mennyire ismered a partneredet, és mennyire vagy tisztában azzal, hogy ő vajon hogyan érzi magát a kapcsolatotokban. A két fontos kérdést otthon is nyugodtan felteheted magadnak, és a párodnak is: ha őszintén megbeszélitek a válaszaitokat, akkor sokat tehettek azért, hogy a házasságotok a tartós kapcsolatok iskolapéldája lehessen.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!