Létrehozva: 2020.03.07.

Egyre több a konfliktusod? Így tudod megoldani

Nap mint nap konfliktusokkal találjuk szembe magunkat. Gyakran nem is gondoljuk át, hogy mit teszünk ilyen helyzetben, csupán ösztönösen cselekszünk. Az eredménnyel persze nem mindig vagyunk elégedettek!

A párkapcsolatban

Ha házastársunkkal egyre több a konfliktus, akkor időben fel kell ismernünk, hogy a kapcsolat haldoklik. Ahhoz, hogy mindezt helyrehozzuk legjobb, ha szembenézünk a valós okokkal. Vizsgáljuk meg, hogy pontosan mi nem működik és miért! Ezután képesek leszünk megtalálni az adott helyzetből azt a kiutat, ami mindkét félnek megfelel.

Kérdések: - Van-e valamelyikünknek olyan negatív tulajdonsága, amely súrlódáshoz vezet: Önzőség, lustaság, felületesség, pazarlás, gorombaság stb - Van-e olyan szokásunk, amit gyerekkorunkból hoztunk. S ehhez kell-e valóban mereven ragaszkodnunk? - Az anyaszerep és a dolgozó nő szerepe miatt felmerülnek-e problémák? Illetve a férj mekkora szerepet vállal ebben a helyzetben?. - Megfelelőek-e az életkörülményeink, s ezen tudunk-e közösen változtatni (túl kicsi lakás, nem megfelelő anyagi körülmények) - Elégedettek vagyunk-e a szexuális életünkkel, merünk-e őszintén beszélni róla? - Nem vagyunk féltékenyek?  

Kamasz gyerekkel

A serdülés időszaka feszültségekkel teli. Nehéz megélni gyermekként és szülőként egyaránt. A felnőttekről való leválás igénye ütközik a hozzájuk való ragaszkodással. A kamasznak azonban ilyenkor is szüksége van a szülők által nyújtott biztonságra! Azt is tudomásul kell vennünk, hogy csak abból a fiatalból lesz kiegyensúlyozott felnőtt, aki átesik ezen a krízisen, s a konfliktushelyzeteken keresztül megtanul felelősséggel dönteni, s vállalja azok következményeit.

 

Kérdések: - Nem skatulyáztuk-e be a gyereket? Nem azért lett valóban lusta és rossztanuló, mert már annyit mondogattuk neki, hogy maga is elhitte? - Nem támasztunk-e elképesztő követelményeket kamasz gyerekünkkel szemben, amit képtelen teljesíteni?

 

Az iskolában

A felgyorsult világban a gyerekek felé rengeteg információ árad. Mindenkinek egyre magasabb követelménynek kell megfelelni. Ezért a klasszikus tanár-diák viszony megváltozott. Egyre több a konfliktus az iskolákban. A felelősség óriási, hiszen a gyereket lépésről lépésre meg kell tanítani arra, hogy a kialakult versenyhelyzetben is képes legyen az együttműködésre. Felelős legyen önmagáért és másokért.

 

- Hallgassuk meg egymástól függetlenül a gyermek és a tanár álláspontját! - Ismerjük meg az iskola szabályrendszerét, hogy nem kínál-e megoldást a problémára! - Próbáljunk a tanár felé javaslatokat tenni, hiszen mi magunk ismerjük gyerekeinket a legjobban. - Tegyünk a gyereknek javaslatokat arra, hogyan oldja meg egyedül az adott helyzetet. - Vázoljuk fel az esetleges következményeket, ha nem akar közreműködni a megoldásban.  

A munkahelyen

Félreértések, kegyes hazugságok vagy éppen képmutató mosolyok is jellemezhetik a napi munkavégzést. A magasabb pozíciókért folyó hatalmi harcok közepette előbb-utóbb törvényszerű a munkahelyi konfliktus. Ha nincs lehetőség a munkatársak számára, hogy problémáikat őszintén elmondják, a konfliktuskerülés megmérgezi a munkahelyi légkört. Nekünk pedig egyetlen életünk van, amelynek – akár tetszik, akár nem – jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, és ha itt sem tudunk őszinték lenni, akkor az életünk nagy részét hazugságban töltjük el.

 

Tipp!

legyünk döntésképesek, határozottak

fogadjuk el mások véleményét is

próbáljunk érthetően kommunikálni

tartsuk be a munkahelyi szabályokat

legyünk kreatívak

Egy angol tanulmány szerint 6 féle konfliktuskezelési stratégia létezik TE MILYEN TÍPUS VAGY?   Visszahúzódó (teknős) A teknősök tehetetlenségükben visszahúzódnak a páncéljukba, hogy elkerüljék a konfliktusokat. Az eléjük kerülő helyzeteket reménytelennek érzik. Később aztán váratlanul zúdul rájuk a felhalmozódó feszültség, amellyel aztán már végképp nem tudnak mit kezdeni.   Kompromisszumkereső (róka) A rókák látszólag nem ragaszkodnak saját céljaikhoz, és igyekeznek meggyőzni másokat, hogy ők is tegyék ugyanezt. Ha a kompromisszum mégsem sikerül, inkább kivárnak, és egy alkalmas pillanatban újra előhozzák személyes céljaikat. A velük való megegyezés csak rövid időre jelent egyensúlyt, s ennek felborulásával mélyebb feszültséggel kell számolni.   Kiterjesztő (oroszlán) Az oroszlánoknak nem partnerekre, hanem alattvalókra van szükségük, akik hatalmi elképzeléseiket szolgálják. Másokat nagyon erősen befolyásolnak saját céljaik elérése érdekében. Kompromisszumot nem ismerve elutasítanak minden megoldási javaslatot. Aki nincs velük az ellenük van! Bizonyos határon túl gátlástalanságba, agresszióba torkollhat viselkedésük.   Erőszakos (cápa) A cápák megpróbálják lehengerelni ellenfeleiket. Mindig a saját szempontjaikat tartják szem előtt, a kapcsolattartás nem az erősségük. Számukra a konfliktus az egyik fél győzelmével és a másik vereségével ér véget. Nem szeretik a kudarc élményeket és ezt nyíltan vállalják is.   Elsimító (plüssmaci) A plüssmacik számára a kapcsolatok nagyon fontosak. Azt szeretnék, ha mások elfogadnák és kedvelnék őket. Inkább feladják céljaikat, hogy megtartsák kapcsolatrendszerüket. A stratégia mögött olykor erőtlenség, önbizalomhiány áll. De elképzelhető az is, hogy a háttérben a partner iránti feltétlen bizalom rejlik.   Együttműködő (bagoly) A baglyok nagyra értékelik saját magukat. A konfliktust olyan problémának tekintik, amelyet meg kell oldani, és olyan megoldásra törekednek, amellyel mindenki elérheti céljait. Nem nyugszanak addig, amíg bölcs megoldást nem lelnek, és a feszültséget, a negatív érzéseket el nem tüntetik.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

SZEX & MÁS

"Én voltam a nászajándék – esküvőjén édeshármasoztam a legjobb barátommal"

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól