TÜZELŐÁLLÁS

Újabb kudarc 200 vegyesen, aggódni kéne Hosszú Katinkáért?

Hosszú Katinka az utóbbi három hét során kétszer is kikapott kedvenc számában. Az Iron Ladyt Peking után Nizzában is legyőzték 200 méter vegyesen, amiben hat éven át verhetetlennek bizonyult, és ő tartja a világcsúcsot. Aggódnunk kéne Katinkáért öt hónnappal a tokiói olimpia előtt?

Hosszú Katinka 2013. július 27 óta sorrendben 66 aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a kis- és nagymedencéket figyelembe véve. Az Iron Ladynek az olimpián, a világkupán és a világ- és Európa-bajnokságokon sem volt ellenfele.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hosszú Katinka Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ez az elképesztő sorozat három hete, az Úszó Bajnokok Sorozata pekingi állomásán szakadt meg, amikor 67 századdal kikapott a kanadai Sydney Pickremtől. Ez az eredmény már akkor jókora meglepetést jelentett, így nem véletlen, hogy Hosszú Katinka mostani, nizzai kudarcára már felkapta a fejét a világ.

Ezúttal az amerikai Kathleen Baker verte őt 200 vegyesen, ráadásul a magyar klasszis most közel három másodperccel szorult a második helyre. Mégis, a úgy véli, felesleges aggódni érte a júliusban kezdődő tokiói olimpia kapcsán.

Habár Baker a világ idei legjobb idejével (2:08.75) verte Hosszú Katinkát, ez az eredmény több mint egy másodperccel marad el attól, amivel a magyar klasszis tavaly a vb-n győzött (2:07.53). Nem beszélve arról, hogy 2015 óta a bajai úszónő tartja a 200 vegyes világcsúcsát 2:06.12-vel. Azt is hozzá kell tenni, hogy Hosszú Nizzában három számban versenyzett a 200 vegyes előtt, vagyis fáradtan ugrott vízbe a kedvenc számában. Pekingben ugyanez volt a helyzet, amikor Pickremtől kikapott.

A gyengébb eredményekhez az is hozzájárul, hogy a háromszoros olimpiai bajnok magyar sztár a felkészülési időszaka alatt úszott Pekingben és Nizzában. Hosszú Katinka a vereségek ellenére mindkét helyszínen elégedetten értékelt a közösségi oldalain. Addig aligha kell aggódni érte, amíg mosolyogva teszi ezt...

Habár pénteken nem nyert aranyérmet, szombaton kétszer is az első helyen zárt Hosszú Katinka Nizzában. A háromszoros olimpiai bajnok 1500 méter gyorson, és 400 méter vegyesen diadalmaskodott.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?