TÜZELŐÁLLÁS

Provokáció és verekedés, ilyen Michael Jordan, a botrányhős zseni

Az Utolsó Tánc című dokumentumsorozat végén úgy éreztük, ezer éve ismerjük Michael Jordant.
  • Szerző: Ripost

Egyetlen filmalkotás sem hozott még ennyire közel egy valóságos szupersztárt, mint a The Last Dance, vagyis az „Utolsó tánc. A tízrészes dokumentumsorozat szinte a személyes ismerősünké tette minden idők egyik legjobb kosárlabdázóját, a Chicago Bullsszal hat NBA-bajnoki címet nyert Michael Jordant. A felidézi a legizgalmasabb jeleneteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Michael Jordan (fehérben) hat bajnoki címet nyert a Chicago Bullsszal Fotó: Getty Images

Bunyó az edzésen

Michael Jordan gyakran provokálta csapattársait a Chicago Bulls edzésein. Néhányan megúszták enyhébb beszólással, de olyan is előfordult, hogy tettlegességig fajult az eset. A The Last Dance-ből kiderül, hogy az 1995/96-os szezon edzőtáborában összecsapott Steve Kerr-rel. Jordan arcon vágta az irányítót, aki nem hagyta magát, azonnal visszaütött, a társak szedték szét a két kosarast. Kerr a filmben bevallja, ez az eset javított a viszonyukon, Jordannek tetszett, hogy kiállt magáért. Két évvel később, 1997-ben, az ötödik bajnoki címükről döntő kosarat Jordan passzából Kerr szerzi...

Rejtélyes visszavonulás

Michael Jordan mindenre fogadott, szenvedélye kétes hírű alakokkal hozta össze, ami rossz fényt vetett az NBA-re. A liga 1993-ban nyomozást indított Jordan fogadási szokásai miatt, attól tartottak, hogy NBA-meccsekre is pénzt tett. 1993 nyarán Jordan visszavonult az apja halála miatt, de sokan úgy vélték, valójában eltiltotta őt a liga, a színfalak mögött megegyezett David Sternnel, az NBA akkori vezérével a 18 hónapos távollétről. Érdekesség, pár nappal Jordan visszavonulása után a nyomozást eredmény nélkül lezárták.

Beszólások

A The Last Dance-ből kiderül, Michael Jordant számos esetben egy beszólás, egy neki nem tetsző esemény sarkallta jobb játékra. Ilyenkor a következő meccsen elsöprő teljesítményt nyújtott. 1986-ban például a Boston játékosával, Danny Ainge-dzsel golfozott haveri alapon. Ainge folyamatosan heccelte, lebénázta őt, sőt megnyerte a parit. Jordan másnap a kosárpályán vágott vissza. A Bulls sztárja 63 pontot dobott Ainge csapata, a Celtics ellen. A következő tíz évben számos rivális járt hasonlóan. Elég volt egy rossz nyilatkozat, egy elmaradt köszönés vagy egy grimasz, és Jordan megbüntette az illetőt és csapatát.

Kinevette ellenfeleit

A The Last Dance tele van szembesítésekkel. Michael Jordannek megmutatják riválisai friss nyilatkozatait arról, hogy miként emlékeznek a múltbéli közös csatákra. A Seattle játékosa, Gary Payton például úgy vélte, az 1997-es nagydöntőben elbánt Jordannel, megfogta őt. Jordan azonban szó szerint kiröhögte Paytont a filmben. Ugyanígy járt B. J. Armstrong, aki korábban Jordan csapattársa volt Chicagóban.

Kokain

Michael Jordan bevallotta, hogy a Chicago Bullsnál a 80-as években rendszeresen kokaint szívtak a csapattársai. Utazó kokaincirkusznak nevezte az akkori Bullst. Ő rendre kimaradt ezekből, mindig elhagyta azokat a szobákat, ahol a társai kábítószert használtak. „Ha razzia van, és megérkeznek a rendőrök, ugyanúgy bűnösnek nyilvánítanak, mint mindenki mást a szobában„ – érvelt Jordan.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?