TÜZELŐÁLLÁS

Áll a bál a teniszben, rafinált maffia mozgatja a szálakat

135 teniszezőt vizsgálnak: bundáztak? Top 30-ba tartozó, többszörös tornagyőztes játékos után is nyomoz az FBI.
  • Szerző: vav

A Welt és a ZDF értesülése szerint legalább 135 teniszezővel – többek között a német Max H.-val – kapcsolatban merült föl, hogy fogadási csalásban vettek részt. A bundázást szervező hálózat mögött a cikkek szerint egy örmény fogadási maffia áll.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sötét árnyék vetül a fehér sportra (képünk illusztráció)
Fotó: AFP

„Ez a maffia rendkívül szervezetten dolgozik, vannak külön emberei, akik a számlákért felelnek, mások tisztára mossák a pénzt, vagy éppen tartják a kapcsolatot a játékosokkal. Nagyon okosan és széles körben csalnak, hét európai országban működnek. ”

- mondta Eric Bisschop belga főállamügyész-helyettes.

A belga, spanyol, francia és amerikai hatóságok már egy éve nyomoznak az ügyben. Elsősorban szinte ismeretlen, alacsonyan jegyzett játékosok bundáznak, de gyanúba keveredett egy neves teniszező is, aki jelenleg a világranglista első 30 helyezettje közé tartozik, és három ATP-tornát is nyert már.

A csalók a velük együttműködő profikkal megbeszélve több száz kisebb összegű fogadást kötnek a meccsekre, több tízezer eurós haszonnal.Ezzel a rafinált módszerrel nagyon nehéz a bundázás nyomára bukkanni. A 2018-ban 1,8 milliárd eurós (közel 600 milliárd forint) tenisz-fogadási bizniszből ők is szép részt kanyarítanak ki.

A ZDF televízió szakkommentátoraként is dolgozó Andrea Petkovic maga is több olyan játékost ismer, akiket megkörnyékeztek a fogadási csalók. A szerb-bosnyák származású német teniszezőnő szerint elsősorban a szegényebb országok férfi és női játékosai érintettek.

A teniszben elterjedt fogadási csalások ellen küzdő szervezet (TIU) szerint idén már több mint 20 játékost tiltottak el bundázás miatt.

A hónapokon belül befejeződő nyomozást segíti többek között az argentin profi, Marco Trungelliti, aki maga is kapcsolatba került a fogadási maffiával.

„Az első ötvenben is vannak olyan játékosok, akik mérkőzéseket manipulálnak. Nem lehet azt mondani, hogy csak az alsóbb szinteken csalnak. Nem, ez történik minden szinten”

- mondta.

És ezeket olvastad már?