SPORT

Se kapitány, se ellenfél? Sorsdöntő meccsek előtt a magyar válogatott

Rengeteg a kérdőjel a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőjével kapcsolatban. A jövő márciusi tornán az is kérdés még, hogy ki ül a nemzeti csapat kispadján.
címkék:
  • Szerző: ST

Egyetlen európai riválisa ellen sem győzve, a 14. helyen végzett a magyar női kézilabda-válogatott a Japánban rendezett világbajnokságon. A múlt héten véget ért tornán azonban a svédek 7. helye az jelentette, hogy ott lehetnek Bíró Blankáék a márciusi olimpiai selejtezőkön. Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy Kim Rasmussen szövetségi kapitány nélkül. A dán szakembert ugyanis a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) azonnali hatállyal felfüggesztette, miután a románok elleni találkozót követő sajtótájékoztatón sportszerűtlenül nyilatkozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kim Rasmussen
Fotó: AFP

„Természetesen bocsánatot kérek a szóhasználatért. Ennek nem kellett volna megtörténnie, és nem is fog újra, de elég nagy káosz volt a meccsen történtek miatt”
– mondta el Kim Rasmussen a dán TV2-nek.

Az IHF fegyelmi bizottsága tovább vizsgálja Rasmussen-ügyét, amennyiben további szankciókat kap a tréner, vélhetően nem lehet ott a kispadon márciusban. A magyar szövetség ettől függetlenül sem hozott még ítéletet a kapitány sorsáról a rosszul sikerült vb után, a 47 éves szakember írásos beszámolója után döntenek a válogatott olimpiai selejtezős felkészüléséről.

A magyar válogatott házigazdája lehet a selejtezőnek
Fotó: AFP

Nem csak a kapitány posztján teljes a káosz, hanem a selejtezős ellenfeleket illetően is. Kína és Szerbia biztosan ott lesz a majd a négyesünkben (az első kettő jut ki az olimpiára), de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által az olimpiáról száműzött oroszok helyzete kérdéses. A selejtezőben ugyan rajthoz állhatnak, de ha a fellebbezésük ellenére marad az eltiltás, nem indulhatnak orosz zászló alatt Tokióban.

„Ha kijutunk Tokióba, senki nem tarthat minket vissza az indulástól” – mondta el a korábban a Győrt is irányító Ambros Martín, az orosz válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak.

Ambros Martín
Fotó: AFP

Az biztos, hogy az olimpiai címvédő oroszok nélkül sokat javulnának a magyar csapat kijutási esélyei, de ehhez az sem ártana, ha a játékosok tudnák, kivel kezdik meg a felkészülést a közelgő, mindent eldöntő kvalifikációs tornára.

címkék:
És ezeket olvastad már?